Friday, June 4, 2010

Πολιτική | 04.06.2010

Βέβαιη η εκλογή του Κρίστιαν Βουλφ στην προεδρία

Η εκλογή του Κρίστιαν Βούλφ στην προεδρία της Γερμανίας στις 30 Ιουνίου θα είναι απλά μια τυπική διαδικασία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει άνετη πλειοψηφία στο εκλεκτορικό σώμα.

Tο κεφάλαιο της παραίτησης του Γερμανού προέδρου Χορστ Κέλερ θα κλείσει και τυπικά στις 30 Ιουνίου με την εκλογή του χριστιανοδημοκράτη Κρίστιαν Βούλφ, σήμερα πρωθυπουργού της Κάτω Σαξονίας, στο γερμανικό κοινοβούλιο. Ουσιαστικά όμως το ζήτημα Κέλερ, ο οποίος έφερε σε δύσκολη θέση τον κυβερνητικό συνασπισμό με την αιφνίδια παραίτησή του, έκλεισε χθες το βράδυ με την παρουσίαση του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα από την ηγεσία του κυβερνητικού συνασπισμού. Τρείς μόνο μέρες μετά την παραίτηση Κέλερ η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, δήλωνε: «Θέλουμε να σας παρουσιάσουμε τον Κρίστιαν Βουλφ, τον οποίο προτείνουμε για την προεδρία της δημοκρατίας. Ο Κρίστιαν Βουλφ είναι ένας άνθρωπος -έτσι τον γνώρισα την εποχή της γερμανικής επανένωσης- που ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους και λέει ναι στις προκλήσεις. Πρόκειται για ένα δημιουργικό άνθρωπο που ξέρει να προσεγγίζει τους συνανθρώπους του. Διαθέτει σύστημα αξιών, από το οποίο αντλεί προσανατολισμό. Πιστεύω ότι θα είναι ένας εξαιρετικός πρόεδρος».

Πρόσωπο ευρείας αποδοχής επιθυμούσε η αντιπολίτευση

Βουλφ εναντίον Γκάουκ - μια «κόντρα» με δεδομένο νικητήΒουλφ εναντίον Γκάουκ - μια «κόντρα» με δεδομένο νικητήΕπικριτικά ήταν ωστόσο τα σχόλια της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την καγκελάριο ότι δεν επεδίωξε να προτείνει έναν κοινά αποδεκτό υποψήφιο. Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι μιλούν για επιλογή μέσα από το «κομματικό ντουλάπι» και αντιπρότειναν ως υποψήφιο τον Γιόαχιμ Γκάουκ, αντικαθεστωτικό στην πρώην Ανατολική Γερμανία και επί σειρά ετών επικεφαλής της υπηρεσίας για τα αρχεία της Στάζι. Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικός ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο κοινοβούλιο, πρώην υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατηγόρησε μάλιστα τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι αγνόησε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης: «Θεωρώ απίστευτο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν έλαβαν υπόψη τους τις προτάσεις μας για ένα πρόσωπο υπερκομματικό, το οποίο να διαθέτει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του γερμανικού κοινοβουλίου».

Χωρίς εσωκομματικούς αντιπάλους η Αγκελα Μέρκελ

Ηγετικό τρίο - Μέρκελ, Βεστερβέλε, ΒουλφΗγετικό τρίο - Μέρκελ, Βεστερβέλε, ΒουλφΟ 50χρονος Βούλφ θεωρείται έμπιστος της Αγκελα Μέρκελ. Το πολιτικό του στιλ χαρακτηρίζεται εξισορροπητικό, ρεαλιστικό, ψύχραιμο. Πριν από χρόνια, στο αποκορύφωμα της δημοφιλίας του Κρίστιαν Βουλφ, το όνομά του είχε συνδεθεί με μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα για την καγκελαρία. Είχε δηλώσει ωστόσο τότε ότι δεν διαθέτει την «απόλυτη θέληση» για την εξουσία. Με τη μετακίνηση του Κρίστιαν Βουλφ από την πρωθυπουργία της Κάτω Σαξονίας στην προεδρία και την πρόσφατη παραίτηση του πρωθυπουργού της Έσσης Ρόλαντ Κοχ δεν υπάρχει πια κανένας υψηλόβαθμος χριστιανοδημοκράτης πολιτικός που θα ήταν σε θέση να απειλήσει πολιτικά την Αγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Κρίστιαν Βουλφ δήλωσε χθες στα μέσα ενημέρωσης για την νέα αποστολή του: «Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να ενώσουμε τους ανθρώπους, για τη συνοχή της κοινωνίας, να δώσουμε θάρρος στους πολίτες και να ενισχύσουμε την αισιοδοξία σε μια δύσκολη εποχή».

Bernd Gräßler/Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

No comments:

Post a Comment