Friday, June 11, 2010

Πολιτική | 11.06.2010

Γερμανο-εβραίοι αλληλέγγυοι στη Γάζα

Μια νέα αποστολή αλληλεγγύης στη Γάζα ετοιμάζουν αυτό το διάστημα Γερμανοί Εβραίοι της οργάνωσης "Εβραίοι για μία δίκαιη ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή". Η γερμανική βουλή καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ κατά της νηοπομπής

Ομιλητές όλων των κομμάτων στη γερμανική βουλή στη χθεσινή συζήτηση είχαν έναν κοινό παρονομαστή: το Ισραήλ με την επέμβαση κατά της νηοπομπής αλληλεγγύης στη Γάζα παραβίασε την αρχή της αναλογικότητας στη χρήση των μέσων για τον επιδιωκόμενο σκοπό. Κοινό επίσης και το αίτημα να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας. Η βουλευτής των Πρασίνων Κέρστιν Μίλερ επισήμανε ότι «το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τον αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας, διότι είναι απάνθρωπος, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι αντιπαραγωγικός».

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ριζοσπαστικής Αριστεράς Γιαν βαν Άκεν διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου ακολουθεί "πολιτική-καμικάζι". Οδήγησε το Ισραήλ σε πλήρη απομόνωση. Ο αποκλεισμός της Γάζας ενισχύει μόνον τους εξτρεμιστές και τους εχθρούς του Ισραήλ. Η επίθεση στα πλοία δεν δικαιολογείται.Οι βουλευτές της Αριστεράς Ανέτε Γκροτ και και Ίνγκε Χόγκερ κατά την επιστροφή τους στο ΒερολίνοΟι βουλευτές της Αριστεράς Ανέτε Γκροτ και και Ίνγκε Χόγκερ κατά την επιστροφή τους στο Βερολίνο«Είναι ένα έγκλημα σε διεθνή ύδατα να καταλαμβάνεις ένα πλοίο, να σκοτώνεις ανθρώπους, να τραυματίζεις και να συλλαμβάνεις, και επειδή πρόκειται για στέρηση ελευθερίας είναι έγκλημα πολέμου και έχουμε υποβάλει μήνυση εδώ στη Γερμανία», είπε ο βουλευτής της Αριστεράς.

Μονομερής υποστήριξη

Στην αποστολή συμμετείχε και η βουλευτής Ανέτε Γκροτ που επέβαινε μάλιστα στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, στο οποίο σκοτώθηκαν και οι εννέα άνθρωποι. Οι βουλευτές άλλων κομμάτων δήλωσαν ανακουφισμένοι που η Γκροτ και η επίσης βουλευτής της Αριστεράς Ίνγκε Χόγκερ επέστρεψαν σώες στη Γερμανία. Άσκησαν όμως ταυτόχρονα και κριτική στην απόφασή τους να συμμετάσχουν στη νηοπομπή για τη Γάζα.

Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Αντρέας Σόκενχοφ έκανε και ένα βήμα παραπέρα: «Γιατί δεν ασχολείστε με τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της Χαμάς; Η απάντηση είναι ότι ενδιαφέρεστε λιγότερο για τους ανθρώπους στη Γάζα και περισσότερο για την αλληλεγγύη με τους ισλαμιστές εξτρεμιστές της Χαμάς. Και αυτό αποδείξατε με τη μονομερή υποστήριξη και τοποθέτησή σας στη διένεξη της Εγγύς Ανατολής», είπε ο Σόκενχοφ.

Γερμανο-εβραϊκό πλοίο

Η επέμβαση των Ισραηλινών στη νηοπομπή αλληλεγγύης στη ΓάζαΗ επέμβαση των Ισραηλινών στη νηοπομπή αλληλεγγύης στη ΓάζαΜία νέα αποστολή πλοίου ετοιμάζουν αυτή τη φορά Γερμανοί "Εβραίοι για μία δίκαιη ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή". Η λίστα των επιβατών δεν είναι ακόμη έτοιμη, διότι «έχουμε πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο που θέλουν να ταξιδέψουν", λέει η Έντιθ Λουτς από τους διοργανωτές. "Μεταξύ των πρώτων είναι Ισραηλινοί, υπάρχει ενδιαφέρον και από πολιτικούς και πολλούς Γερμανούς, που δεν μπορούμε να τους πάρουμε διότι φαίνεται ότι έχουμε πάρα πολλές συμμετοχές από Εβραίους και ένα εβραϊκό καράβι έχει μεγαλύτερο βάρος".

Και αυτή την αποστολή όμως κατά πάσαν πιθανότητα θα τη σταματήσει το Ισραήλ.

Bettina Marx / Γιώργος Παππάς

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

No comments:

Post a Comment