Πολιτική | 15.03.2010
SIPRI: Τουρκία και Ελλάδα οι καλύτεροι πελάτες της Γερμανίας
Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές όπλων τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI, του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη που εδρεύει στην Στοκχόλμη.
Στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης με τις μεγαλύτερες εξαγωγές για το διάστημα 2005 – 2009 βρίσκονται οι ΗΠΑ με μερίδιο αγοράς 30 %, η Ρωσία με 23 % και η Γερμανία με 11 %. Σημαντικότεροι πελάτες της Γερμανίας παραμένουν η Τουρκία με 14% των γερμανικών εξαγωγών, η Ελλάδα με 13% και η Νότιος Αφρική με 12%.
Ο κυριότερος όγκος των εξαγωγών αφορά υποβρύχια και άρματα μάχης. Πολεμικά πλοία και υποβρύχια συνιστούν το 44% του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών και ακολουθούν τα άρματα μάχης με 27%.
«Ένα διαρκές σκάνδαλο»
Ο Γερμανός δημοσιογράφος Έμπερχαρντ ΡόντχολτςΟ Γερμανός δημοσιογράφος Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, γνώστης των ελληνικών πραγμάτων ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το ζήτημα των εξοπλισμών. Σχολιάζοντας την έκθεση που θέλει τη υπερχρεωμένη χώρα μας να είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες της γερμανικής βιομηχανίας όπλων, επισήμανε: «Η Ελλάδα ήταν και πριν από δέκα χρόνια ένας από τους καλύτερους πελάτες της Γερμανίας στο πεδίο των εξοπλισμών. Η Ελλάδα δαπανά για εξοπλισμούς το διπλάσιο ποσοστό επί του ΑΕΠ από ότι η Γερμανία. Πρόκειται για ένα διαρκές σκάνδαλο. Αλλά για τον πρωταθλητή των εξαγωγών, δηλαδή για τη Γερμανία, είχε φυσικά ενδιαφέρον αυτή η συναλλαγή. Έτσι έγινε πρωταθλητής Ευρώπης στις εξαγωγές όπλων, πουλώντας άρματα μάχης και υποβρύχια. Ήταν και θα παραμείνει μια συμφέρουσα συναλλαγή για τη Γερμανία».
«Φυσικά και πρόκειται για υποκρισία»
Μεγάλη "εμπορική" επιτυχία σημειώνουν τα γερμανικά άρματα μάχηςΣτην ερώτησή μας πώς συμβιβάζεται η δριμεία κριτική που δέχεται σήμερα στη Γερμανία η Ελλάδα για το δημοσιονομικό της πρόβλημα με τις γερμανικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς κάνει λόγο για υποκρισία. «Φυσικά και πρόκειται για υποκρισία. Αλλά ήταν και στο παρελθόν έτσι. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή οδηγία που επιβάλλει σε περιπτώσεις εξαγωγής όπλων να εξετάζονται οι οικονομικές δυνατότητες των χωρών που τα αγοράζουν. Είναι μια μάλλον άγνωστη στους πολλούς οδηγία που δεν εφαρμόζεται. Υπάρχουν επίσης και γερμανικοί κανόνες που ισχύουν για τις εξαγωγές όπλων. Και σύμφωνα με αυτές θα έπρεπε να είχαν απαγορευθεί εξαγωγές όπλων αυτών των διαστάσεων προς την Ελλάδα και την Τουρκία», τονίζει ο κ. Ρόντχολτς.
«Το κοινοβούλιο να ελέγχει τις εξαγωγές όπλων»
Μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο στους εξοπλισμούς ζητά η Κλ. ΡοτΜε αφορμή τη δημοσίευση των νέων στοιχείων το κόμμα των Πρασίνων ζητά να αποκτήσει το κοινοβούλιο δικαίωμα βέτο σε θέματα που αφορούν το εμπόριο όπλων. «Η έκθεση δείχνει ότι στη Γερμανία χρειαζόμαστε μεγαλύτερους ελέγχους όσον αφορά τους εξοπλισμούς και αυστηρότερα κριτήρια για τις εξαγωγές όπλων», υπογράμμισε η επικεφαλής του κόμματος Κλαούντια Ροτ. «Το κοινοβούλιο θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει το δικαίωμα – όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες – να ελέγχει την κυβέρνηση σε θέματα εξοπλισμών».
Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
No comments:
Post a Comment