Monday, April 6, 2015

Spiegel: Ας προετοιμαστούμε για ένα Grexit

Spiegel: Ας προετοιμαστούμε για ένα Grexit

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:15

H Ελλάδα βρίσκεται προ της χρεοκοπίας και θα χρειαστεί ένα νέο νόμισμα, σύμφωνα με άρθρο του διάσημου οικονομικού αναλυτή, Wolfgang Münchau το οποίο δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ο Münchau τονίζει πως η πολιτική θα πρέπει να κάνει τώρα συμφωνίες. Οι Έλληνες πολιτικοί φαίνεται να έχουν αυτή τη στιγμή γερά νεύρα, αναφέρει ο Γερμανός αναλυτής, προσθέτοντας πως λίγο πριν τη χρεοκοπία, θα γιορτάσουν το Ορθόδοξο Πάσχα το οποίο φέτος πέφτει μία εβδομάδα αργότερα σε σχέση με το Καθολικό.

Φαίνεται βέβαιο, προσθέτει, πως θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα 460 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για την αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ. Ο Γερμανός αναλυτής σημειώνει πως αν φτάνουν τα λεφτά για τις συντάξεις και τους μισθούς του Απριλίου δεν το ξέρουμε.

Ωστόσο, κάποια στιγμή στους επόμενους δύο – τρεις μήνες δεν θα είναι πλέον δυνατό να βρεθούν χρήματα, τονίζει ο ίδιος. Ακόμα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να λεηλατηθούν τα μετρητά από τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων ή ακόμα και από την ρευστότητα των τραπεζών, αναφέρει. Οι κυβερνήσεις έχουν ένα «κομπόδεμα» το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν μπορούν να το χρηματοδοτούν διαρκώς. Ότι είναι δεν είναι βιώσιμο, δεν φτάνει στο τέλος, σημειώνει ο ίδιος. Αυτή η στιγμή δεν βρίσκεται ίσως τον Απρίλιο, αλλά κάποια στιγμή το Μάιο, τον Ιούνιο ή το αργότερο τον Ιούλιο, τονίζει.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να υποχωρήσουν είτε οι Έλληνες, είτε οι δανειστές. Ή ακόμα και οι δύο ταυτόχρονα.

Θα ήταν καλό να προετοιμαστούμε όλοι μας, πολιτικά και οικονομικά για το σενάριο ενός Grexit. Αυτό δεν αφορά τόσο τα ρίσκα των τραπεζών, αλλά τις γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες, ακόμα και την ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη, την οποία θα επιδείνωνε μία έξοδος από το ευρώ, καταλήγει το άρθρο του Münchau στο Spiegel.

Welt: Αν ήταν απαραίτητο, ίσως οι Έλληνες θα έπρεπε να φύγουν

Σκληρό για την Ελλάδα είναι το άρθρο-γνώμης το οποίο δημοσιεύει σήμερα η ηλεκτρονική σελίδα της Welt. Όπως αναφέρεται, “σιγά-σιγά χάνεται η υπομονή ακόμα και των πιο γενναιόδωρων Ευρωπαίων” με την Ελλάδα.

“Η κυβέρνηση Τσίπρα αρνήθηκε πεισματικά την πραγματικότητα”, αναφέρει η Welt. Και συμπληρώνει ότι είναι “απελπιστικά συγκλονισμένη”.

“Η ελπίδα ότι οι Έλληνες μετά την πολύωρη συνομιλία του Α. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα βιώσιμο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στην τρόικα, ήταν μεγάλη. Τα αποτελέσματα, όμως, δεν ήταν τέτοια”, σημειώνει η Welt.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η “διαμαρτυρόμενη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο άπειρη που δεν μπορεί να ηγηθεί της χώρας”.

Παράλληλα, σημειώνεται πως “είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει έλλειψη κατανόησης των προβλημάτων των Ευρωπαίων εταίρων από πλευράς Ελλάδας. Ο Τσίπρας είναι προσαρμοσμένος στην πολιτική διάθεση της δικής του χώρας”.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη Welt, “ο Πρωθυπουργός νομίζει πως οι οι Ευρωπαίοι θα κρατήσουν με κάθε τίμημα τη χώρα στο ευρώ”.

Παρακάτω το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας αναφέρει πως “η Καγκελάριος δεν θα εμφανιστεί ενώπιον της Ομοσπονδιακής Βουλής για να κάνει έκκληση βοήθειας για την Αθήνα, όταν δεν μπορεί να υποσχεθεί στους βουλευτές (σ.σ. της Γερμανίας) ότι οι Έλληνες δεν θα κάνουν έστω και τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις”.

Και συμπληρώνεται πως το “τίμημα (σ.σ. μίας άρνησης των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών να ψηφίσουν νέα βοήθεια για την Ελλάδα) δεν θα ήταν μεγάλο μόνο για τη Μέρκελ”, αλλά και “οι Γερμανοί δεν θα μπορούσαν να την καταλάβουν”.

Η Welt σημειώνει επίσης πως “δεν είναι μόνο η έξοδος της Αθήνας από το ευρώ που θα μπορούσε να καταστρέψει το κοινό νόμισμα, αλλά και μία χαλαρή στάση απέναντι στην Ελλάδα”.

Η Welt καταλήγει αναφέροντας πως “αν ήταν απαραίτητο θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε τους Έλληνες να φύγουν”.


Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Post a Comment