Wednesday, April 22, 2015

Ραντεβού με στόχο την «απεμπλοκή» ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ραντεβού με στόχο την «απεμπλοκή»

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ εναποθέτει η Αθήνα τις όποιες προσδοκίες της –σε κάθε περίπτωση χαμηλές– για θετική έκβαση του Eurogroup της Παρασκευής, που συνέρχεται στη Ρίγα της Λεττονίας. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την κ. Μέρκελ στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τη μετανάστευση, στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση οριστικοποιήθηκε χθες το πρωί, ενώ είχε προηγηθεί σχετική βολιδοσκόπηση, υπό την πίεση που διαμόρφωσε η μάλλον χλιαρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στο Παρίσι, ενώ δεν αποκλείεται ο κύκλος των διμερών επαφών του πρωθυπουργού να διευρυνθεί.

Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες πιστός στο δόγμα ότι απαιτείται πολιτική βούληση προκειμένου να ξεπεραστούν το διαφαινόμενο αδιέξοδο και η αδυναμία σύγκλισης και συμφωνίας, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στις διαπραγματεύσεις. Η Αθήνα επενδύει στο «ειδικό βάρος» και στην επιρροή της Γερμανίδας καγκελαρίου, που θα μπορούσε να δώσει με την τοποθέτησή της το έναυσμα για ένα θετικό αποτέλεσμα από το Eurogroup της Παρασκευής. Με τον όρο «θετικό αποτέλεσμα» η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν εννοεί, πλέον, το ενδεχόμενο παροχής ρευστότητας, καθώς δεν αναμένεται κάτι τέτοιο μεθαύριο. Οπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «μπορεί να έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος, αλλά η πρόοδος που έχει γίνει στο Brussels Group δεν επαρκεί για τη Ρίγα». Το καλύτερο που θα μπορούσε να περιμένει και αυτό που στην ουσία επιδιώκει είναι ένα ανακοινωθέν, στο οποίο θα γίνεται αναφορά για σαφή και ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Με «όπλο» αυτό το ανακοινωθέν, εκτιμά η Αθήνα, θα μπορούσε στη συνέχεια να διεκδικήσει και να πετύχει την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, πιθανότατα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ώστε εκεί να ληφθούν αποφάσεις για την παροχή ρευστότητας και να μη χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την καθορισμένη συνεδρίαση του οργάνου στις 11 Μαΐου. Βεβαίως, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται τουλάχιστον ανήσυχη για την «υποδοχή» που θα έχει στη Ρίγα ο Γιάνης Βαρουφάκης από τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος της προηγούμενες ημέρες επανήλθε στις προειδοποιήσεις προς την Αθήνα.

Ολα αυτά, υπό την πίεση που διαμορφώνει η αναπόδραστη πραγματικότητα εξάντλησης των έσχατων αποθεμάτων ρευστότητας της χώρας, η οποία φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με νέα εσωτερικά μέτωπα.

Οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήδη εξέφρασαν τη σφοδρή αντίθεσή τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για άντληση των διαθεσίμων τους. Παράλληλα, η επιλογή της κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρακτική των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία μάλιστα επαναλαμβάνεται, συναντάει ενστάσεις και στο εσωτερικό της. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημ. Στρατούλης ανέφερε (ΑΝΤ1) ότι «δεν είναι καλό πράγμα να φέρνεις Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έστω και για έκτακτα μέτρα», ενώ είναι έκδηλη η αμηχανία πολλών στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος, δεδομένης της σφοδρής κριτικής που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση στη συγκεκριμένη πρακτική.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment