Περιβάλλον & Επιστήμη
Οστά από τρισδιάστατο εκτυπωτή
Γερμανοί ερευνητές σχεδιάζουν έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή με ικανότητα εκτύπωσης ανθρώπινων οστών και αιμοφόρων αγγείων. Αν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία θα συνιστά τεράστια πρόοδο για την επιστήμη.
Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές μπορούν να εκτυπώσουν σήμερα σχεδόν τα πάντα: παπούτσια, όπλα, μέχρι και τεχνητά οστά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ θέλουν να προχωρήσουν ένα βήμα πιο μακριά, επιδιώκοντας να εκτυπώσουν ανθρώπινα οστά με αιμοφόρα αγγεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες τα εκτυπωμένα οστά να συνδεθούν ταχύτερα με τους ανθρώπινους ιστούς.
«Αυτή η μέθοδος αναμένεται να δώσει ένα σαφές πλεονέκτημα χρόνου», είπε στην DW ο Γκούντερ Φινκεντσέλερ, διευθυντής του τμήματος Ερευνών και Μηχανικής Iστών στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Φράιμπουργκ. «Το μόνο που θα χρειαζόταν στη συνέχεια θα ήταν να συνδεθούν οι απολήξεις ενός εκτυπωμένου τεχνητού μέλους με τους ιστούς του σώματος του παραλήπτη. Με αυτόν τον τρόπο το εμφύτευμα θα μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να τροφοδοτηθεί με αίμα», εξήγησε ο γερμανός επιστήμονας.
Το εγχείρημα απαιτεί 7 έως 10 χρόνια
Ο καθηγητής Γκούντερ Φινκεντσέλερ διατηρεί χαμηλά των πήχη των προσδοκιών για γρήγορα αποτελέσματα των ερευνών
Ωστόσο, όπως παραδέχεται η ερευνητική ομάδα του Φράιμπουργκ, θα χρειαστεί ακόμη μεγάλο διάστημα μέχρι να καταστεί δυνατή η τρισδιάστατη εκτύπωση οστών και αιμοφόρων αγγείων. Στη χρηματοδότηση του ερευνητικού έργου των γερμανών επιστημόνων θα συνεισφέρει για τα επόμενα τρία χρόνια η Γερμανική Εταιρεία Ερευνών (DFG) με ένα ποσό 460.000 ευρώ.
Όπως διευκρίνισε ο Γκούντερ Φινκεντσέλερ, «στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή που να επιτρέπει την εκτύπωση ορισμένων υγρών -της επονομαζόμενης υδρογέλης- σε συνδυασμό με ανθρώπινα κύτταρα. Η υδρογέλη θα έχει στον τρισδιάστατο εκτυπωτή τη θέση που έχει η μελάνη στους συμβατικούς εκτυπωτές. Για να μπορεί η νέα συσκευή να εκτυπώνει οστά εφοδιασμένα με αιμοφόρα αγγεία, τα οποία να μην αποβάλλονται από το σώμα του εκάστοτε παραλήπτη, η υδρογέλη θα είναι καλό να περιέχει κύτταρα του ασθενούς. Ο Φινκεντσέλερ εκτιμά ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να αντληθούν από όλο το ανθρώπινο σώμα, ακόμη και από το λιπώδη ιστό.
Οι ομάδα ερευνητών του Φράιμπουργκ διατηρεί πάντως χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, εκτιμώντας ότι δεν είναι δυνατόν εντός των τριών ετών που διαρκεί καταρχήν το ερευνητικό πρόγραμμα να φτάσουν στο σημείο να εκτυπώνουν πλήρως λειτουργικά οστά.
Για να καταφέρουν κάτι τέτοιο και προκειμένου η νέα μέθοδος να αρχίσει να χρησιμοποιείται σε μεγάλο εύρος από γιατρούς και νοσοκομεία, θα χρειαστεί πολύς χρόνος. Η εκτίμηση του Γκούντερ Φινκεντσέλερ είναι ένας ορίζοντας επτά έως δέκα ετών.
Carla Christina Bleiker / Άρης Καλτιριμτζής
No comments:
Post a Comment