Thursday, April 30, 2015

Η ‘διάλεξη’ Βαρουφάκη που κάλμαρε τους αναρχικούς


Η ‘διάλεξη’ Βαρουφάκη που κάλμαρε τους αναρχικούς  ETHNOS

Με μια... διάλεξη περί ανεργίας και οικονομίας έληξε το δύσκολο βράδυ του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στα Εξάρχεια, όπου ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στο εστιατόριο που γευμάτιζε με πρόθεση να τον προπηλακίσει.

Η ‘διάλεξη’ Βαρουφάκη που κάλμαρε τους αναρχικούς
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν στο «Εθνος» ότι ο υπουργός Οικονομικών εισήλθε στο μαγαζί μαζί με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου κατά τις 11.30 το βράδυ. Είχε σταθμεύσει τη μηχανή του έξω από το εστιατόριο στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου και η παρουσία του δεν πέρασε απαρατήρητη από τους αντιεξουσιαστές, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στην πλατεία των Εξαρχείων και επέστρεψαν μισή ώρα μετά με... ενισχύσεις.
«Καθώς γευματίζαμε σε διπλανό τραπέζι από τον κ. Βαρουφάκη, είδαμε 30-40 κουκουλοφόρους να μπαίνουν στο μαγαζί και να κινούνται απειλητικά προς το μέρος του υπουργού. Φώναζαν "φύγε από τα Εξάρχεια, δεν έχεις καμία δουλειά εδώ", ενώ ένα άτομο πήρε ένα γυάλινο μπουκάλι νερού και το πέταξε με δύναμη στον τοίχο. Διαφορετικό άτομο πήρε από το τραπέζι ένα ποτήρι και το πέταξε με δύναμη στο έδαφος», αναφέρει θαμώνας του εστιατορίου.
Μάλιστα, κάποιοι από τους πελάτες του εστιατορίου αντέδρασαν στις απειλητικές διαθέσεις των αντιεξουσιαστών και ζήτησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ωστόσο, οι αντιεξουσιαστές δεν λογάριασαν τη γνώμη κανενός και συνέχισαν την επίθεσή τους σε βάρος του υπουργού.
Η ‘διάλεξη’ Βαρουφάκη που κάλμαρε τους αναρχικούς
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου, αλλά και τη μαρτυρία του κ. Βαρουφάκη, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν με την άμεση αντίδραση της Δανάης Στράτου, η οποία όταν είδε τους κουκουλοφόρους σηκώθηκε από το τραπέζι και έσφιξε στην αγκαλιά της τον σύντροφό της, σε μια προσπάθεια να τον προστατεύσει. «Οι αντιεξουσιαστές αιφνιδιάστηκαν από αυτή την κίνηση, η οποία έκοψε την ορμή τους, αλλά η κ. Στράτου ήταν εμφανώς τρομοκρατημένη», λέει αυτόπτης μάρτυρας.
Η άνανδρη επίθεση από 40 κουκουλοφόρους που δέχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ακόμη μία φορά το ταμπεραμέντο του. Δεν έχασε ούτε λεπτό την ψυχραιμία του και κάλεσε τους «θυμωμένους νεαρούς» -όπως τους χαρακτήρισε αργότερα- σε διάλογο, προκαλώντας τους είτε να τον χτυπήσουν, είτε να συζητήσουν μαζί του.
Το τραπέζι στο οποίο καθόταν ο Γ. Βαρουφάκης με τη σύζυγό του όταν δέχθηκε τον προπηλακισμό.
Το τραπέζι στο οποίο καθόταν ο Γ. Βαρουφάκης με τη σύζυγό του όταν δέχθηκε τον προπηλακισμό.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος των κουκουλοφόρων δεν ήταν ο τραυματισμός τους, καθώς αν ήθελαν να τον κάνουν, είχαν την ευκαιρία και τη συντριπτική «αριθμητική» υπεροχή. «Εκτιμώ ότι στόχος τους ήταν να με οδηγήσουν σε άτακτη φυγή με ελαφρά, εξευτελιστικά χτυπήματα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου αναφέρει ότι αν οι κουκουλοφόροι ήθελαν να τον χτυπήσουν, θα μπορούσαν να το πράξουν.
Αναστάτωση στη γειτονιά
Το μενού του εστιατορίου «Γιάντες» της οδού Βαλτετσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεύμα του υπ. Οικονομικών και της συζύγου του δεν ξεπέρασε τα 45 ευρώ
Το μενού του εστιατορίου «Γιάντες» της οδού Βαλτετσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεύμα του υπ. Οικονομικών και της συζύγου του δεν ξεπέρασε τα 45 ευρώ
Το περιστατικό διήρκεσε περίπου δύο λεπτά και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους πελάτες του καταστήματος, αλλά και στη γειτονιά. Οι θαμώνες αποχώρησαν μετά τη λήξη του συμβάντος, ενώ ο κ. Βαρουφάκης έπραξε το ίδιο λίγο αργότερα και αφού είχαν ηρεμήσει τα πνεύματα. Μολονότι έξω από το μαγαζί τον περίμεναν και πάλι άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι τον προσέγγισαν εκ νέου και τον «προειδοποίησαν» να μην ξαναπατήσει στα Εξάρχεια, ο υπουργός Οικονομικών έσβησε τη μηχανή του, έβγαλε το κράνος του και ξεκίνησε και πάλι τον διάλογο μαζί τους. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν στο «Εθνος» ότι και ο κ. Βαρουφάκης κατάφερε και πάλι να ηρεμήσει τα πνεύματα και να συζητήσει με τους αντιεξουσιαστές, ενώ καταλυτική ήταν η επέμβαση των κατοίκων.
Οι αντιεξουσιαστές αποχώρησαν και ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε να δίνει μίνι διάλεξη στους 60 πολίτες που τον «βομβάρδισαν» με δύσκολες ερωτήσεις για την οικονομία και την ανεργία.
Τελικά, ο κ. Βαρουφάκης ανέβηκε στη μηχανή του και αποχώρησε με τη σύντροφό του έχοντας αποφύγει ένα εν δυνάμει βίαιο επεισόδιο... Οπως δήλωσε ο υπουργός, θα ξαναπάει στα Εξάρχεια, τα οποία δεν είναι άβατο. Την επίθεση καταδίκασαν απερίφραστα όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
ΕΛ.ΑΣ.
Διακριτικά τα μέτρα φύλαξης
Κύκλοι από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζουν ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης φυλάσσονται από την αστυνομία και έχουν συνοδεία. Ορισμένοι, ωστόσο, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης έχουν ζητήσει να μην έχουν δίπλα τους αστυνομικούς-σωματοφύλακες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν λαμβάνει μέτρα προφύλαξης.
Στην περίπτωση του κ. Βαρουφάκη, η αστυνομία γνώριζε την παρουσία του στα Εξάρχεια και είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης επέστρεψε σπίτι του, έχοντας αστυνομική φρούρηση. Οταν αποφάσισε να γευματίσει στα Εξάρχεια, ζήτησε από τους αστυνομικούς να μην τον ακολουθήσουν, όμως, υπήρχε εντολή για εναλλακτικά μέτρα φύλαξης.
Η επίθεση που δέχθηκε ο κ. Βαρουφάκης, επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα φύλαξης των κυβερνητικών στελεχών. Μέχρι και χθες, δεν υπήρξε τροποποίηση στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον υπ. Οικονομικών, ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνει .
Μαρία Ψαρά - Λευτέρης Μπιντέλας
Διαβάστε ακόμη:

No comments:

Post a Comment