Στο έλεος του IS το Γιαρμούκ
Για «ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων» έκανε λόγο ο γγ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αναφερόμενος στην κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ της Συρίας που έχει καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.
Το Γιαρμούκ είναι πλέον συνοικία της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού, όπου ζουν ως επί το πλείστον παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Γι΄ αυτό το λόγο απαντάται συχνά ως προσφυγικός καταυλισμός. Από τις αρχές Απριλίου τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν θέσει το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού υπό τον έλεγχό τους.
Όπως είπε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, το Γιαρμούκ εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε έναν «καταυλισμό θανάτου». Οι 16.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.500 παιδιά που συνεχίζουν να ζουν εκεί, χρησιμοποιούνται από τους τζιχαντιστές ως «ανθρώπινες ασπίδες», σύμφωνα με τον ίδιο. Ο Μπαν Κι Μουν τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η διεθνής κοινότητα να εγκαταλείψει τους ανθρώπους στο Γιαρμούκ. Δεν διευκρίνισε όμως ποια μορφή θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη παρέμβασή της. Επανέλαβε ωστόσο την έκκληση να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση οργανώσεων αρωγής για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Εκτελέσεις στο δρόμο
Μια από αυτές τις οργανώσεις είναι η Medico International, με έδρα τη Φρανκφούρτη, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στο Γιαρμούκ. Οι συνεργάτες της που έχουν παραμείνει στον παλαιστινιακό καταυλισμό, όμως δεν μπορούν να βοηθήσουν στην παρούσα φάση καθώς έχουν καταφύγει στο νότιο τμήμα του καταυλισμού, το οποίο δεν ελέγχεται από τους τζιχαντιστές. Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο εκπρόσωπος της Medico International Μάρτιν Γκλάζεναπ: «Η κατάσταση είναι πραγματικά φρικτή. Κάθε τόσο υπάρχουν αναφορές για νεκρούς, προχτές υπήρξαν εκτελέσεις στο δρόμο».
Και ο ίδιος απευθύνει έκκληση στο καθεστώς να επιτρέψει την ελεύθερη πρόσβαση στον καταυλισμό: «Αυτό ζητούν όλες οι ακτιβιστές και οι οργανώσεις αρωγής που δραστηριοποιούνται στο Γιαρμούκ. Θέλουμε να χαλαρώσει το συριακό καθεστώς την πολιτική του αποκλεισμού ώστε να μπαίνουμε και να βγαίνουμε όποτε θέλουμε. Θέλουμε να φέρνουμε τρόφιμα, θέλουμε οι ακτιβιστές που απειλούνται από το Ισλαμικό Κράτος να έχουν τη δυνατότητα να φύγουν και να μεταφερθούν στον Λίβανο».
Ενόψει χερσαίων επιχειρήσεων;
Οι 16.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.500 παιδιά που συνεχίζουν να ζουν εκεί, χρησιμοποιούνται από τους τζιχαντιστές ως «ανθρώπινες ασπίδες»
Ο μεγαλύτερος φόβος του πληθυσμού που ζει ακόμη στον καταυλισμό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να ξεκινήσουν συριακές χερσαίες επιχειρήσεις. «Η προαναγγελία του σύρου υπουργού περί στρατιωτικής επιχείρησης στο Γιαρμούκ, σε συνεργασία με παλαιστινιακές οργανώσεις, εγείρει ερωτηματικά. Επί δυο χρόνια το καθεστώς προσπαθούσε να θέσει υπό τον έλεγχό του τον καταυλισμό, πολεμώντας τον σαφώς πιο αδύναμο στρατιωτικά Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Τι θα συμβεί λοιπόν τώρα; Ο φόβος που εκφράζεται είναι ότι δεν θα υπάρξει απελευθέρωση του Γιαρμούκ, αλλά η απόλυτη καταστροφή του». Ο ίδιος ζητά να υπάρξει πολιτική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να σιγήσουν τα όπλα και να τερματιστεί η αιματοχυσία.
Κώστας Συμεωνίδης (DW, DLF)
No comments:
Post a Comment