Friday, April 3, 2015

Το ΔΝΤ αποσύρει προσωρινά τους ειδικούς του από την Αθήνα

Πολιτική

Το ΔΝΤ αποσύρει προσωρινά τους ειδικούς του από την Αθήνα

Για στασιμότητα των συνομιλιών στην Αθήνα κάνει λόγο το Der Spiegel, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι γι΄ αυτό το λόγο το ΔΝΤ απέσυρε προσωρινά τα τεχνικά του κλιμάκια από την ελληνική πρωτεύουσα.
Οι πληροφορίες του Spiegel κάνουν λόγο για οργή του ΔΝΤ λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Και αυτός είναι και ο λόγος της προσωρινής απόσυρσης των τεχνικών του κλιμακίων από την Αθήνα. Δεδομένου ότι περαιτέρω συνομιλίες δεν αναμένεται να καρποφορήσουν, δόθηκε εντολή στους συνεργάτες του Ταμείου να εγκαταλείψουν την ελληνική πρωτεύουσα προκειμένου να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στα σπίτια τους. Στον αντίποδα, σύμφωνα με το Spiegel, η ελληνική πλευρά διεμήνυσε από την πλευρά της ότι θέλει να γιορτάσει ανενόχλητη το ορθόδοξο Πάσχα. Συνεπώς οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να συνεχιστούν πριν από τα μέσα Απριλίου.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, κατά την τηλεδιάσκεψη του Euroworking-Group προχθές Τετάρτη, το ΔΝΤ διαμαρτυρήθηκε για το ότι από την ημέρα που άλλαξε η κυβέρνηση στην Αθήνα υπήρξαν μόλις τέσσερις μέρες «λογικών» διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά του ο Νίκος Θεοχαράκης φέρεται να απάντησε ότι αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι υπάλληλοι της τρόικα είναι «εντελώς ανίκανοι».
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής μάλιστα φέρεται να προανήγγειλε, όπως και ο κ. Βούτσης, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ. Στις 9 Απριλίου βρισκόμαστε κοντά στο τέλος, φέρεται να είπε ο κ. Θεοχαράκης.
Μ. Βέμπερ: Όχι σε «διπλό παιγνίδι»
O επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μίχαελ Χάισε
O επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μίχαελ Χάισε
Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών εμφανίζεται ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μίχαελ Χάισε. Σε δηλώσεις του προς το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο ειδικός εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την ευρωζώνη. «Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει», όπως είπε. Κατέστησε όμως σαφές ότι «η Ελλάδα εξαρτάται από τη στήριξη των διεθνών πιστωτών».
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην παίζει «διπλό παιγνίδι». Σε συνέντευξή του προς το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο γερμανός ευρωβουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες να συμφωνούν σε συγκεκριμένα πράγματα και στη συνέχεια να παρουσιάζουν κάτι διαφορετικό στην πατρίδα τους. Ο Αλέξης Τσίπας, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει να πει την αλήθεια» στους έλληνες πολίτες.
Η βασική αρχή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σαφής. «Βοηθάμε και επιδεικνύουμε αλληλεγγύη, αλλά ζητάμε ανταλλάγματα». Ο Τσίπρας, όπως τονίζει, θα πρέπει να παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» και να διασφαλίσει παράλληλα την απαιτούμενη πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Θα πρέπει να τα καταφέρει». Ο έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει λάβει «μεγάλη προκαταβολή εμπιστοσύνης» από τους έλληνες πολίτες και το κόμμα του, την οποία και θα πρέπει να αξιοποιήσει. Στόχος είναι να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Όλα εργάζονται προς την κατεύθυνση αποφυγής αυτού του worst case scenario, όπως λέει.
Κλονίζεται η εμπιστοσύνη των Γερμανών
O επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ
O επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ
Οι γερμανοί πολίτες πάντως φαίνεται να χάνουν όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη τους στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση Deutschlandtrend του ARD, μόλις το 17 % των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα υλοποιήσει τις συμπεφωνημένες με τους εταίρους μεταρρυθμίσεις. Πριν από έναν μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 25 %.
Αντιθέτως το 79 % των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση στην Αθήνα όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων στα πεδία καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Κώστας Συμεωνίδης (dpa, afpd)

No comments:

Post a Comment