Thursday, April 16, 2015

Παγώνουν οι εξελίξεις… μέχρι την επίτευξη συμφωνίας

Αμετάβλητο το επιτόκιο της ΕΚΤΠαγώνουν οι εξελίξεις… μέχρι την επίτευξη συμφωνίας
16/04/2015
Στα «χέρια της ελληνικής κυβέρνησης» βρίσκονται τα όρια της χρήσης του προγράμματος έκτακτης στήριξης της ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ιδιαίτερα επεισοδιακής συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις, στις οποίες απάντησε τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Ντράγκι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα φτάνει στα 110 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε, τονίζοντας ότι στο μέλλον η στήριξη θα εξαρτηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η ΕΚΤ θα επεκτείνει τον ELA όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και παρέχουν τα κατάλληλα ενέχυρα» πρόσθεσε.
Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, στις 9 Μαρτίου άρχισε η αγορά τίτλων δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο του εκτεταμένου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τις αγορές τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση δανείων και καλυμμένα ομόλογα. Οι αγορές, σύμφωνα με τον Ντράγκι, προορίζονται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2016 και μετά, σε κάθε περίπτωση, μέχρι να διαπιστωθεί μια διαρκής προσαρμογή του πληθωρισμού που να είναι συνεπής με τον στόχο της ΕΚΤ για την επίτευξη του στόχου κάτω, αλλά πλησίον, του 2% μεσοπρόθεσμα.
Η υλοποίηση των προγραμμάτων αγοράς στοιχείων ενεργητικού εξελίσσεται ομαλά, με όγκους σύμφωνα με το ανακοινωθέν ποσό των 60 δισ. ευρώ ανά μήνα. Επιπλέον, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι αποτελεσματικά. Οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές βελτιώνονται και το κόστος της εξωτερικής χρηματοδότησης για τον ιδιωτικό τομέα έχει υποχωρήσει σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ενώ όσον αφορά το μέλλον, όπως ανέφερε ο Ντράγκι, αναμένει η οικονομική ανάκαμψη να διευρυνθεί και να ενισχυθεί σταδιακά. Η εγχώρια ζήτηση θα υποστηριχθεί περαιτέρω από τη συνεχή βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς και από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, το χαμηλότερο επίπεδο της τιμής του πετρελαίου θα συνεχίσει να στηρίζει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την εταιρική κερδοφορία και, ως εκ τούτου, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Η δυναμική των δανείων έχει επίσης βελτιωθεί περαιτέρω, ωστόσο, η δυναμική των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παραμένει υποτονική καθώς συνεχίζει να αντικατοπτρίζει τον ετεροχρονισμένο επιχειρηματικό κύκλο, τον πιστωτικό κίνδυνο, τους παράγοντες προσφοράς πιστώσεων και τη συνεχιζόμενη προσαρμογή των επιχειρηματικών ισολογισμών.
Σύμφωνα με τον Ντράγκι, οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν, αν και ελαφρώς έχουν ισορροπήσει, λόγω των πρόσφατων αποφάσεων της νομισματικής πολιτικής, της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της χαμηλότερης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.


Αμετάβλητο το επιτόκιο

Στο μεταξύ, αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και ‑0,20% αντιστοίχως.  elzoni gr

No comments:

Post a Comment