Friday, April 17, 2015

Απρόθυμοι οι βασικοί πιστωτές της Ελλάδας να επιτρέψουν ένα Grexit

Απρόθυμοι οι βασικοί πιστωτές της Ελλάδας να επιτρέψουν ένα Grexit

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Οι βασικοί πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι έτοιμη να αφήσουν τη χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ εφόσον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δείξει προθυμία να εκπληρώσει τουλάχιστον ορισμένες βασικές απαιτήσεις, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο άτομα με γνώση των συζητήσεων.

Η Καγκελάριος Angela Merkel θα διανύσει μεγάλη απόσταση για να αποτρέψει μία ελληνική έξοδο από το ενιαίο νόμισμα, δήλωσε μία εκ των πηγών. Όλες οι πιθανότητες εξετάζονται στο Βερολίνο για να τραβήξουν την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού και να την κρατήσουν στην ένωση των 19 κρατών-μελών, δήλωσε το ίδιο άτομο.

Για την κωλυσιεργία στην Αθήνα, ορισμένοι πιστωτές είναι πρόθυμοι να επιδείξουν στην Ελλάδα μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά της για να αποτρέψουν μία έξοδο από το ευρώ, είπε η δεύτερη πηγή στο Bloomberg. Η «κόκκινη» γραμμή είναι ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει προθυμία να δεσμευθεί τουλάχιστον σε ορισμένα μέτρα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρουν και οι δύο πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

«Η άποψή μας είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται για βγει από το ευρώ» είπε σήμερα σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Stephen Macklow-Smith της JP Morgan Asset Management στο Λονδίνο. Ενώ και οι δύο πλευρές έχουν «πολύ παγιωμένες θέσεις» στις διαπραγματεύσεις, «αν δείτε τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί η κρίση στην ευρωζώνη, σε κάθε περίπτωση αυτό που θα δείτε πως για αποφασιστική δράση το αντάλλαγμα είναι παραχωρήσεις» συμπλήρωσε.

«Είμαστε της άποψης ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των θεσμών» δήλωσε ο Georg Streiter αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Angela Merkel, ερωτηθείς για την στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Οι διεθνείς πιστωτές δεν θα «εγκαταλείψουν» την Ελλάδα εάν η χώρα υπολείπεται στις δεσμεύσεις της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, ακόμη και κατά πολύ, δήλωσε το δεύτερο άτομο στο Bloomberg. Θα εξετάσουν μία έξοδο μόνο εάν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν κάνει τίποτα για να συμμορφωθεί ή οπισθοδρομήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί ως μέρος του προγράμματος διάσωσης της χώρας ύψους 240 δισ. ευρώ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η βελτίωση της είσπραξης φόρων, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και η απελευθέρωση των αγορών εργασίας και αγαθών για την ώθηση της ανταγωνιστικότητας είναι μεταξύ των συστάσεων για την ελληνική κυβέρνηση. 


Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Post a Comment