Saturday, May 12, 2012


ΕΜΕΙΣ ΛΑΒΑΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑΟΜΠΑΜΑ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ ΣΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Σε... ευθείες βολές κατά της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρώτο διάστημα μετά το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης, το Φθινόπωρο του 2008, προέβη την Παρασκευή ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καταλογίζοντας «έλλειψη αποφασιστικότητας», και φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνες τις αμήχανες και… ετεροχρονισμένες πολιτικές της Γερμανίας, υπό την Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, ο Ομπάμα επισήμανε πως ο κίνδυνος για τις ΗΠΑ δεν έχει, ακόμη, παρέλθει.

«Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, εν μέρει επειδή οι ηγέτες της δεν έχουν λάβει τα αποφασιστικά μέτρα που λάβαμε εμείς στην αρχή αυτής της ύφεσης», τόνισε την Παρασκευή  ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Σιάτλ, για την ενίσχυση της προεκλογικής του καμπάνιας.

Επί της ουσίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος επετέθη με τον τρόπο αυτό στις… αργές και αμήχανες αντιδράσεις του Βερολίνου, το οποίο με - παρ’ ολίγον… μοιραίο - τρόπο αρνήθηκε εξαρχής να αποδεχθεί ότι η κρίση είναι δομικής φύσεως και πως χρειάζονται γενναίες θεσμικές πρωτοβουλίες για την επιτυχή αντιμετώπισή της, σε ευρωπαϊκό επίπεδο – κάτι που αποτέλεσε και κεντρική γραμμή της ελληνικήςκυβέρνησης, την περίοδο εκείνη. 

Παράλληλα, ο Ομπάμα υποστήριξε ότι «τα προβλήματα της Ευρώπης είναι μεταξύ των παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας», ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες παραμέτρους, όπως η συνεχιζόμενη αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.  

Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επιδιώκει την περίοδο αυτή την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση  των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών - ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης του Νοεμβρίου με αντίπαλο  τον πολυεκατομμυριούχο Μορμόνο Μιτ Ρόμνεϊ -  επεσήμανε ότι «εξακολουθούν να πνέουν αντίθετοι άνεμοι για την οικονομία μας», ωστόσο η κατάσταση των ΗΠΑ παραμένει «σε πολύ καλύτερη κατάσταση» από την οικονομία της Ευρώπης…

Να θυμίσουμε ότι από το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης χρέους, τον Οκτώβριο του 2008, η πολιτική αντίδραση του – νεοεκλεγέντος, τότε  - Προέδρου των ΗΠΑ ήταν να στηρίξει, μέσω γενναίας χρηματοδότησης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ,  τους τραπεζικούς Ομίλους που κινδύνευαν με κατάρρευση, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί εν μέρει η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας σε υψηλά επίπεδα, ενώ κατηγόρησε την οικονομικό επιτελείο του Τζωρτζ Μπους ότι «επέτρεψε, εσφαλμένα, την κατάρρευση της  Lehman Brothers» -  γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένο πανικό στις χρηματαγορές του πλανήτη.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμη και σήμερα θεωρούν πως η τραπεζική κρίση του 2008 ήταν εν πολλοίς «προδιαγεγραμμένη», προκειμένου να ενταθούν οι πολιτικές της σκληρής λιτότητας, διεθνώς – κάτι ωστόσο που στερείται, στην ουσία, λογικής συνέχειας…

No comments:

Post a Comment