Thursday, May 10, 2012


Πίστωση χρόνου στις πολιτικές δυνάμεις από τις Βρυξέλλες
Πίστωση χρόνου στις πολιτικές δυνάμεις από τις Βρυξέλλες
Πηγές της Κομισιόν δήλωναν ότι η Επιτροπή δεν προτίθεται να «ρίξει λάδι στη φωτιά» με δηλώσεις «τύπου Σόιμπλε»
"Η" 8/5
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα ΓράμματαShare

Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης

Τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης στην Ελλάδα με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή αναμένουν οι Βρυξέλλες, οι οποίες δίνουν πίστωση χρόνου στις πολιτικές δυνάμεις, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν αδιέξοδες εξελίξεις και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Με ιδιαίτερα προσεκτικές ήπιες διατυπώσεις και προφανή στόχο να μην ερμηνευθούν οι δηλώσεις τους ως νέες πιέσεις προς την Ελλάδα, κοινοτικοί παράγοντες επιδεικνύουν, για την ώρα, σεβασμό προς τη λαϊκή ετυμηγορία και τις πρόνοιες του Ελληνικού Συντάγματος για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, εξέφραζαν χθες την πεποίθηση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ε.Ε. Είναι σαφές ότι σε αυτή την «ευαίσθητη» φάση των διερευνητικών εντολών οι Βρυξέλλες, έχοντας λάβει μηνύματα ότι η πολιτική των εκβιαστικών διλημμάτων μόνο νέες εντάσεις μπορεί να πυροδοτήσει, επιλέγουν την οδό της αυτοσυγκράτησης. Πηγές της Κομισιόν δήλωναν ότι η Επιτροπή δεν προτίθεται να «ρίξει λάδι στη φωτιά» με δηλώσεις «τύπου Σόιμπλε» του περασμένου Σαββάτου, που είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του αντιμνημονιακού μετώπου στην Ελλάδα. Κάτι που όμως δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης και η χώρα οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες.
Μπαρόζο - Σαμαράς 
Χαρακτηριστική της στάσης αναμονής που επιδεικνύει η Ε.Ε. ήταν η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν, Πία Αρεκίλντε, ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος που χρειάζονται τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα για να σχηματίσουν κυβέρνηση με πνεύμα υπευθυνότητας, καθώς πρέπει «να σεβαστούμε τη δημοκρατία, ένα θεσμό που γεννήθηκε στην Ελλάδα». Η κ. Αρενκίλντε υπογράμμισε την πάγια θέση της Επιτροπής ότι το μέλλον της Ελλάδας ανήκει στην Ευρωζώνη και σημείωσε τη διαθεσιμότητα της Επιτροπής να παράσχει βοήθεια για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που προβλέπονται στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος και που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.
Η Π. Αρενκίλντε ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επρόκειτο να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον «αρχηγό του πρώτου κόμματος στην Ελλάδα», τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Σε ερώτηση αν θα απαιτηθούν εκ νέους ενυπόγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών σε περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση, η εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν θέλησε να απαντήσει, τονίζοντας πως το ερώτημα αυτό είναι πρόωρο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος υποστήριξε ότι στόχος των πολιτικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θα διασφαλίζει την τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι της Ε.Ε.
Ο Μ. Σουλτς σημείωσε ακόμη ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες αποδεικνύει την ανάγκη υιοθέτησης από την Ε.Ε. ενός συνολικού πακέτου για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

No comments:

Post a Comment