«Είναι ιστορική στιγμή και μεγάλη προσωπική ευθύνη», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δεχόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, την δεύτερη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, για να ολοκληρώσει με το «πρέπει να σεβαστούμε την ετυμηγορία του λαού και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό».
Από εκείνη τη στιγμή οι εξελίξεις έτρεξαν γιατί, από το γραφείο του στην Βουλή ο κ. Τσίπρας έκανε δηλώσεις που διέγραψαν αδιέξοδο παρά θετική συνέχεια.  «Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου» είπε, και κάλεσε τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να στείλουν μέχρι την Τετάρτη που θα συναντηθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιστολές μετάνοιας, που θα αναφέρουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς δεν άργησε να απαντήσει στον κ. Τσίπρα με σκληρά λόγια: «Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας» είπε ο κ. Σαμαράς, «αλλά θέλει να σύρει την χώρα στο χάος. Και μου ζητάει να βάλω την υπογραφή μου στην διάλυση της.  Αν θέλει να βγούμε από το ευρώ, γιατί δεν το λέει ευθέως, όπως το ΚΚΕ; Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να πάει την χώρα σε νέες εκλογές, αλλά αν ο κ. Τσίπρας θέλει να δημιουργήσει ένα αριστερό αντιευρωπαϊκό μέτωπο, θα βρει απέναντί του ένα κεντροδεξιό φιλοευρωπαϊκό μέτωπο».
Ο κ. Βενιζέλος, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, λίγο αργότερα απήντησε αναφερόμενος στην δική του πρόταση ότι  χρειαζόμαστε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα στο Ευρώ και την Ευρώπη. «Ο κ. Τσίπρας ας περιμένει αργότερα σήμερα την συνάντησή μας που σας βεβαιώ ότι θα είναι ουσιαστική», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε το απόγευμα συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων μέσα και έξω από τη Βουλή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, πρώτος του έδωσε και το πράσινο φώς να  σχηματίσει, αν μπορεί, μια αριστερή κυβέρνηση με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση,  άλλα επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ.
Στην συνέχεια αναζητώντας συμμαχίες για την περίπτωση νέων εκλογών, συνάντησε αντιπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων και την κ. Λούκα Κατσέλη, της Κοινωνικής Συμφωνίας, που δεν πέρασαν το όριο του 3%.
«Το συμφέρον της χώρας είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, τονίζοντας «την ανάγκη στιβαρής οργάνωσης της διακυβέρνησης της χώρας, καθώς είναι προφανές ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας δεν είναι εφικτός».