Wednesday, May 2, 2012

ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΩΝ ΚΑΙ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ…ΤΑ ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αλλεπάλληλες είναι πλέον οι αναφορές των διεθνών ΜΜΕ στις εκλογές της 6ης Μαΐου στην Ελλάδα, με τους ξένους συντάκτες να φαίνονται απόλυτα ενημερωμένοι για την πολιτική πραγματικότητα, που φέρει την άνοδο της «Χρυσής Αυγής» ως απότοκο της δυσφορίας των πολιτών για τους παράνομους μετανάστες, ενώ εκτενείς αναφορές γίνονται για την «έλλειψη προοπτικής για τη χώρα»... Δηλώσεις, μηνύματα υπουργών μέσω twitter και η… επανεμφάνιση του Κ. Καραμανλή αναλύονται ενδελεχώς. 

Εν αρχή, τα ξένα ΜΜΕ υπογραμμίζουν το πλέον προφανές στον ξένο παρατηρητή, ότι δηλαδή το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης έχει τεθεί στην κορυφή της προεκλογικής μάχης, με σύσσωμες τις πολιτικές δυνάμεις να επιχειρούν, έστω και την ύστατη ώρα, να αναχαιτίσουν την κατακόρυφη άνοδο της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής», στην οποία κάποιες – αδημοσίευτες, λόγω της νομοθεσίας – δημοσκοπήσεις έδιναν μέσα στο σαββατοκύριακο έως και 10% στην πρόθεση ψήφου (…). 

Χαρακτηριστικά, η επίσημη διαδικτυακή πύλη της ΕΕ, euobserver.com, ανέφερε στο ρεπορτάζ της για την Ελλάδα ότι «το ζήτημα των παράνομων μεταναστών στη χώρα αποτελεί το κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας», ενώ αναφέρεται ενδελεχώς στην πρόσφατη εγκαινίαση του πρώτου Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα Αττικής, στην οποία προχώρησε με ιδιαίτερη σπουδή η απερχόμενη κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να επιδείξει… χειροπιαστό έργο επί του θέματος. 

Μάλιστα, αναφορά γίνεται στις προδιαγραφές του Κέντρου, το οποίο διαθέτει υψηλή περίφραξη ύψους 2,5 μέτρων, ενώ αναμένεται να φιλοξενήσει περί τα 1.200 άτομα. Ωστόσο, το euobserver.com περιλαμβάνει στο ρεπορτάζ του και τις αντιδράσεις εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας, και στα πανό των κατοίκων οι οποίοι διαδήλωσαν με ένταση κατά της «υποβάθμισης της περιοχής μας»…

Παράλληλα, η ενημερωτική πύλη της ΕΕ κάνει ειδική αναφορά στα νούμερα που αποτυπώνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Frontex, μόνο το καλοκαίρι του 2011, κάθε μήνα περίπου 6.000 άτομα διέβησαν παράνομα τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα (…). 

Από την πλευρά του, το βρετανικό BBC αφού κάνει και αυτό την αναφορά του στο καυτό γα τους Έλληνες ζήτημα, αναφέρει τη σχετική διακήρυξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πως «στέλνουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα μας δεν είναι πλέον ανοχύρωτη», ενώ… ως φαίνεται οι Βρετανοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον και τα μηνύματα του Έλληνα πολιτικού... στο twitter, μέσω του οποίου υποστηρίζει ότι «αποδείξαμε πως μία κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να δουλέψει ακόμα και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές». 

Εν συνεχεία, το δημοσίευμα του BBC επισημαίνει το γεγονός ότι η εν Ελλάδι φασιστική, νεοναζιστικήοργάνωση της «Χ.Α» έχει ενισχύσει την απήχησή της τα μέγιστα εξαιτίας της κάκιστης διαχείρισης του κοινωνικού προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, επισημαίνοντας… «φωτογραφικά» πως «η παρουσία τους (σ.σ.: των λαθρομεταναστών) στους δρόμους της χώρας αποτελεί έναν εύκολο στόχο για τα κόμματα της ακροδεξιάς»…

Παράλληλα, οι Βρετανοί αναδημοσιεύουν δημοσκόπηση της 9ης Απριλίου για «ΤΟ ΒΗΜΑ», η οποία αποτυπώνει ακριβώς τη θέση του μέσου πολίτη για το ζήτημα, με το 90% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι «οιλαθρομετανάστες είναι υπεύθυνοι για την άνοδο της εγκληματικότητας και της βίας στην Ελλάδα», γεγονός το οποίο… καρπώνεται άμεσα η άκρα Δεξιά, όπως συμπεραίνει το ρεπορτάζ, αναφέροντας ειδικώς το όνομα της «Χρυσής Αυγής». 

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος καλεί τους Έλληνες ψηφοφόρους «να μην επιτρέψουν στην Ακροδεξιά του βαδίσματος της χήνας να εισέλθει στη Βουλή», κάνοντας λόγο για «ένα φαινόμενο ακραίο, το οποίο αποτελεί δείγμα εκφασισμού της κοινωνίας, και στο οποίο είμαστε ριζικά αντίθετοι». 

Εν συνεχεία, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει τον κίνδυνο για μία «ελληνική περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τον Χίτλερ, κατά τον Μεσοπόλεμο». 

Από την πλευρά του, αφού τόνισε πως «θεωρούμε προσβολή προς την ιστορία μας και προς το Κοινοβούλιό μας» την είσοδο των νεοναζί, αναφέρθηκε στην ταυτόχρονη εν Γαλλία άνοδο του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» και κάλεσε την «ΕΕ συντεταγμένα να αντιμετωπίσει το ζήτημα της κατακόρυφης ανόδου της άκρας Δεξιάς», υποστήριξε ότι «ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί το μέλλον της χώρας μας είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στην Ελλάδα». 

Ωστόσο, το δημοσίευμα το οποίο στέκεται με έντονα κριτική διάθεση έναντι της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, και επισημαίνει την «έλλειψη σαφούς προοπτικής για τη χώρα» ανήκει στο γερμανικό Der Spiegel, με ένα πλήρες ρεπορτάζ από την Αθήνα, που φέρνει την ελληνική πολιτική τάξη ενώπιον των ευθυνών της. 

Συγκεκριμένα, το Spiegel κάνει ειδική αναφορά στην… επανεμφάνιση του Κώστα Καραμανλή στο πολιτικό προσκήνιο, «μετά από δύο χρόνια σιωπής», κατηγορώντας ανοιχτά τον άλλοτε ισχυρό ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας πως «το 2004 πανηγύρισε τη μέθη των Ολυμπιακών Αγώνων και στη συνέχεια δεν νοιάστηκε πια και για πολλά πράγματα» (…). 

Μάλιστα, οι ανταποκριτές του γερμανικού εντύπου μετέφεραν στο ρεπορτάζ τους την… αμηχανία που αισθάνθηκαν, όταν είδαν τον κ. Καραμανλή να πραγματοποιεί «θριαμβευτική είσοδο» κατά την προεκλογική προγραμματική ομιλία του νυν προέδρου, Αντώνη Σαμαρά, στο Ζάππειο Μέγαρο. 

Από πλευράς τους, τονίζουν χαρακτηριστικά ότι «η πιο φιλική κατηγορία που διατυπώνεται εναντίον του είναι ότι, έχοντας πλήρη συνείδηση του κινδύνου, άφησε τη χώρα του να εισέλθει στη δίνη της καταστροφής…»...

No comments:

Post a Comment