Friday, May 11, 2012

Μιλούν για επιστροφή στη δραχμή
11/05/2012
Ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν πλέον λιγότερο ανησυχητική από ό,τι πριν από κάποιους μήνες.

Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας, ο οποίος είπε επί λέξει:

«Οι ανησυχίες για άτακτη χρεοκοπία έχουν περιοριστεί καθώς τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν κάνουν τίποτα άλλο τους τελευταίους μήνες από το να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», ανέφερε ο Όττο Φρίκε, βουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FPD), μιλώντας στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung.

Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας εάν δεν συνεχίσει τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε σε αντάλλαγμα του προγράμματος διάσωσης. 

«Τότε η ελληνική κυβέρνηση θα εγκαταλείψει το ευρώ και θα δρομολογηθεί η επιστροφή στη δραχμή», σημείωσε.


Δηλώσεις Νοβότνι

Πρόωρη χαρακτήρισε από την πλευρά του τη συζήτηση για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Τόνισε ωστόσο ότι η χώρα δεν μπορεί να ελπίζει σε νέα στήριξη από το εξωτερικό αν δεν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Νομίζω ότι αυτή είναι μια πρόωρη συζήτηση», είπε σε δημοσιογράφους ερωτηθείς για τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε τώρα και πρέπει να επικεντρωθούμε» πρόσθεσε, «είναι να επιλύσουμε την κατάσταση και το κλειδί για την επίλυση βρίσκεται στην ελληνική κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα».

Ο Νοβότνι προειδοποίησε εξάλλου ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια «γιατί υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης, αλλά τα πρώτα βήματα πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά».

No comments:

Post a Comment