Wednesday, September 14, 2011

η Ελλάδα χρειάζεται χώρο να αναπνεύσει .Τ.Γκαιτνερ / ελευθεροτυπία


Έκκληση προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα ώστε να μπορέσει να δανειστεί και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο Τίμοθι Γκάιτνερ κάλεσε να τους Ευρωπαίους να ενεργήσουν γρηγορότερα και απευθύνοντας μήνυμα προς τους Γερμανούς επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν συνοδεύονται από χρηματική βοήθεια.
Μιλώντας στο CNBC, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι "η Ελλάδα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει" και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Ευρώπης να επιλύσει την κρίση χρέους. Ωστόσο, επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα και ότι βρίσκονται ένα βήμα πίσω από την επίλυση της κρίσης.
Μεταξύ των χωρών που θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες ο Γκάιτνερ υπέδειξε και τη Γερμανία. "Θα πρέπει να ενεργήσουν γρηγορότερα", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα χρήματα για να αποφύγουν να βυθιστούν στην κρίση. Η Ευρώπη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όμως αυτές "δεν λειτουργούν αν δεν συνοδεύονται από χρήματα", κατέληξε.
"Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης θα αφήσουν τα μεγάλα τραπεζικά τους ιδρύματα να είναι εκτεθειμένα στις αγορές. Δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα", δήλωσε ο Τ. Γκάιτνερ, προσθέτοντας ότι είναι αποφασισμένοι κι έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.
Ο Αμερικανός υπουργός αναμένεται να συμμετάσχει και τη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο. Κίνηση που υποδηλώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτή.

No comments:

Post a Comment