Πολιτική | 20.09.2011
O Τούρκος Πρόεδρος στο Βερολίνο
Η υποδοχή του Τούρκου Προέδρου Αμντουλάχ Γκιούλ ήταν θερμή από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Μίλησαν για όλα και λίγο μετά τη συνάντηση ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωνε μέσω twitter πως ‘οι καλές γνώσεις των γερμανικών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη ένταξη στη γερμανική κοινωνία’. Ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τις δυο πλευρές, όπως άλλωστε και οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.
Οι δυο ηγέτες επέμειναν και στις πάγιες θέσεις τους όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η Γερμανίδα καγκελάριος προκρίνει μια εταιρική προνομιακή σχέση ενώ ο Αμπντουλάχ Γκιούλ συνεχίζει να προσβλέπει σε μια πλήρη ένταξη.
Μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Γκιουλ επισκέπτεται μαζί με τον Γερμανό Πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ, το Όσναμπρουκ, την ιδιαίτερη πατρίδα του τελευταίου.
Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ
Εκκενώθηκε το Πανεπιστήμιο ΧούμπολντΕντωμεταξύ ο κ. Γκιουλ επρόκειτο χθες να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις. Η ομιλία έγινε αλλά με καθυστέρηση ωρών καθώς εκκενώθηκε η αίθουσα και έγιναν οι απαραίτητες έρευνες. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η απειλή βομβιστικής επίθεσης δεν πρέπει να οδηγεί σε συμβιβασμούς με τους τρομοκράτες.
Στην ομιλία του ο κ. Γκιουλ αναφέρθηκε διεξοδικά στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του τονίζοντας ότι «η Τουρκία θα εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης», και ζητώντας παράλληλα «να μην εμποδιστεί η ένταξή της με τεχνητή επιχειρηματολογία», διότι «η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται ραγδαία και κυρίως η Γερμανία έχει τις καλύτερες προοπτικές εξαγωγών στην Τουρκία, αλλά και ολόκληρη η ΕΕ μπορεί να επωφεληθεί από την ένταξή της.»
Τέλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν μόνον δύο υγιείς οικονομίες: Η γερμανική και η τουρκική και διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα παίξει καθοριστικό και θετικό ρόλο σαν γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Το Κυπριακό και η ΕΕ
Ο δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ με το ζεύγος ΓκιουλΟ Γερμανός πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ δήλωσε ότι είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά υπάρχουν σοβαρά σημεία τριβών όπως π.χ. το Kυπριακό ή τα ελλείμματα όσον αφορά το κράτος δικαίου και την προστασία των μειονοτήτων, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αποσαφηνιστούν και να δρομολογηθεί η επίλυσή τους:
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία φάση, που όλα συνηγορούν στην άποψη πως πρέπει να απαντήσουμε πραγματικά σε ποια ζητήματα συμφωνούμε και σε ποια διαφωνούμε, ώστε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την προσέγγιση», κατέληξε ο Γερμανός πρόεδρος.
DW / Spiegel/ Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
dw
No comments:
Post a Comment