Sunday, September 4, 2011

πολιτικό σωσίβιο αναζητεί η κυβέρνηση /καθημερινή



 Μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών με την τρόικα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης
Tου Κ. Π. Παπαδιοχου
«Εγώ δεν υπογράφω μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση». Με τη συγκεκριμένη φράση, που εμπεριέχει και την «απειλή» ότι η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί άμεσα σε εκλογική περιπέτεια, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος έκλεισε αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης τις συζητήσεις με την τρόικα, που κατέληξαν σε αδιέξοδο. Ταυτόχρονα, άνοιξε και το κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να δοθεί «πολιτικό σωσίβιο» στην Ελλάδα, ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει χρήματα από το πακέτο βοήθειας της Ε. Ε. και του ΔΝΤ, παρότι το έλλειμμα -χωρίς τη λήψη νέων μέτρων- το 2011 αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 8,8%, έναντι του συμφωνηθέντος με τους δανειστές μας στόχου για 7,6%.
Στη διαπραγμάτευση που θα εξελιχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, πέραν του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου, ο οποίος θα έχει κύκλο επαφών με τους ομολόγους του, ενεργό ρόλο θα διαδραματίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Το βασικό επιχείρημα που θα προτάξει η Αθήνα είναι ότι νέα εισπρακτικά μέτρα δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους, ενώ θα ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να λάβει νέα μέτρα, χαράσσοντας «κόκκινες γραμμές», αλλά και δοκιμάζοντας παράλληλα τις αντοχές της τρόικας. Στο οικονομικό πεδίο θα βαθύνουν την ύφεση, ενώ πολιτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να υπερψηφιστούν από την ήδη ευρισκόμενη σε «υπερδιέγερση» και συνεχώς συρρικνούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει σαφή μηνύματα ότι κανένας από τους διεθνείς παράγοντες δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση εκλογές, οι επιτελείς του κ. Γ. Παπανδρέου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα ελληνικά επιχειρήματα θα γίνουν δεκτά και δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ θα σταλεί κι ένα μήνυμα προς όλους όσοι θέτουν θέμα επιπλέον εγγυήσεων (Φινλανδία) και επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.
Ως «αντάλλαγμα» προς τους δανειστές μας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Γ. Παπανδρέου και Ευάγγ. Βενιζέλος θα προσφέρουν μέσα στον μήνα απτά δείγματα γραφής ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με ταχύτητα διαρθρωτικές αλλαγές που μέχρι τώρα καθυστερούσαν με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, εντός του Σεπτεμβρίου προβλέπεται:
- Να ενεργοποιηθεί ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας, στην οποία θα τεθούν πολλοί περισσότεροι από τους επτά χιλιάδες εργαζομένους που απασχολούνται σε φορείς και υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς και οργανισμούς.
- Να ανακοινωθεί το νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, από το οποίο προβλέπεται εξοικονόμηση κονδυλίων 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015.

«Συμφωνία κορυφής»
Εξάλλου, λέγεται πως πριν ακόμη από την έλευση της τρόικας ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος είχαν καταλήξει σε «συμφωνία κορυφής» που προβλέπει ταχεία προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ώστε να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος των προηγούμενων οκτώ μηνών αλλά και απόκρουση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν επιτελείς του, ήδη από το καλοκαίρι είχε απορρίψει κάθε σκέψη για εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο, ενώ την εκτίμηση πως η χώρα δεν είναι φρόνιμο να οδηγηθεί σε εκλογική περιπέτεια το επόμενο διάστημα και κυρίως πριν από το τέλος Οκτωβρίου, φέρεται να συμμερίζεται πλέον και ο κ. Βενιζέλος. Οι λόγοι που απομακρύνουν τις πρόωρες εκλογές είναι δύο: Πρώτον, η ολοκλήρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη νέα βοήθεια προς τη χώρα εκτιμάται πως θα γίνει τελικώς τον Οκτώβριο, με το ρίσκο των πρόωρων εκλογών να θεωρείται μεγάλο, εάν δεν έχουν «κλειδώσει» προηγουμένως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Δεύτερον, τον Νοέμβριο τοποθετούνται νέες εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, καθώς τότε αναμένονται τα αποτελέσματα της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, λόγω των ανωτέρω εξελίξεων, στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για θέματα του πολιτικού συστήματος και των θεσμών φαίνεται να μετατίθεται για τις αρχές του επόμενου χρόνου.
Οπως προαναφέρθηκε, όμως, όλα τα ανωτέρω τελούν πλέον υπό την αίρεση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης για το ύψος του ελλείμματος, που μόλις ξεκινάει. Επίσης, στον πολιτικό σχεδιασμό του ο κ. Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να λάβει υπόψη του τα νέα μεγάλα μέτωπα με τους ιδιοκτήτες ταξί και τους γιατρούς των ασφαλιστικών Ταμείων και τα ΑΕΙ.

No comments:

Post a Comment