Sunday, September 18, 2011


Η Κομισιόν απειλεί με στάση πληρωμών μισθών - συντάξεων
Τον κίνδυνο “εσωτερικής στάσης πληρωμών” με την αδυναμία δηλαδή καταβολής μισθών και συντάξεων για 1-2 μήνες- επισείει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμηνύει στην Αθήνα ότι διαφωνεί με τη “συνταγή” που ακολουθείται.
"Η" Online 18/9 22:03


Τον κίνδυνο “εσωτερικής στάσης πληρωμών” - με την αδυναμία δηλαδή καταβολής μισθών και συντάξεων για 1-2 μήνες - επισείει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαμηνύει στην Αθήνα ότι διαφωνεί με τη “συνταγή” που ακολουθείται.

Πηγές της Κομισιόν εξέφραζαν χθες την έντονη δυσφορία τους σχετικά με τις λύσεις που φέρονται να προωθούνται εντός της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων.
Μάλιστα, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζεται πλήρης διαφωνία τόσο με αυτές τις επιδιωκόμενες λύσεις του οικονομικού επιτελείου όσο και με την προσπάθεια να της αποδοθούν
ευθύνες για την ακολουθούμενη πολιτική, με την ιδιαίτερη επισήμανση ότι η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση του “εκρηκτικού κοινωνικού αντικτύπου” παρόμοιων μέτρων. Αυτές οι λύσεις δεν πρέπει και δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αποτυχία της κυβέρνησης να πατάξει τη φοροδιαφυγή, που παραμένει η μάστιγα της ελληνικής οικονομίας, είναι η θέση της Κομισιόν, που απειλεί πλέον με ρήξη στις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές και δηλώνει έτοιμη να φτάσει στα άκρα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η Τρόϊκα δεν είναι διατεθειμένη να “παίξει το επικοινωνιακό παιχνίδι” της Αθήνας και απορρίπτει τις κατηγορίες που τις αποδίδονται περί αιτήματος των Βρυξελλών για 100.000 απολύσεις στο δημόσιο. Με την άρνησή της να χαρακτηριστεί συνυπεύθυνη σε αυτό το “λάθος δρόμο” η Επιτροπή αφήνει-για πρώτη φορά- να εννοηθεί, ότι ενδέχεται να αφήσει εκτεθειμένη, για μικρό χρονικό διάστημα, την Ελλάδα σε ότι αφορά τις εσωτερικές της υποχρεώσεις (καταβολή μισθών και συντάξεων), υπογραμμίζοντας πάντως ότι θα είναι αλληλέγγυα σε σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας διεθνώς.
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντερς, ο οποίος, κρίνοντας ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει έως τώρα η Αθήνα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να τεθεί υπό κηδεμονία. "Η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί υπό κηδεμονία με κάποιο τρόπο. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αφορούν στο επίπεδο ζωής των πολιτών. Και οι ίδιοι οι Έλληνες κατανοούν ότι ο δημόσιος τομέας τους είναι δυσανάλογα μεγάλος. Γιατί καθυστερούν τόσο;", υπογράμμισε ο Ντ. Ρέιντερς. Στο ενδεχόμενο στάσης πληρωμών στην Ελλάδα επανήλθε χθες και η Αυστρία, δια του αναπληρωτή Καγκελαρίου Μαϊκλ Σπιντελέγκερ,ο οποίος όμως προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας τέτοιας εξέλιξης. Εξάλλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του πανεπιστημίου του Λιντζ, η παραοικονομία στη χώρα μας έχει αυξηθεί από 24,3% του ΑΕΠ το 2008 σε 25,4% σήμερα.
Εν μέσω αυτού του κλίματος αμφισβήτησης τοποθετείται και η αβεβαιότητα σχετικά με την επάνοδο του υψηλόβαθμου κλιμακίου της Τρόϊκα στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που αφορά στην καταβολή της 6ης δόσης των δανείων.
Αμφισβητώντας ευθέως την επάρκεια των μέτρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ξεκαθάρισε ότι εάν η τρόικα δεν ανάψει το πράσινο φως, τότε δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
"Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Χωρίς τη θετική έκθεση της Τρόϊκα δεν μπορεί να εκταμιευθεί η επόμενη δόση της βοήθειας. Η Ελλάδα αποφάσισε έναν νέο φόρο, τον οποίο επιβάλει αυτό το χρόνο ως έκτακτη εισφορά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα δούμε εάν αυτό θα λειτουργήσει", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ευρείας κυκλοφορίας γαλλικής εφημερίδας “Ουέστ Φρανς”, το 68% των Γάλλων απορρίπτουν την αύξηση της συνεισφοράς της Γαλλίας στη νέα ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα. Πάντως, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, τονίζοντας ότι “η Γαλλία έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα” και ότι η βοήθεια του Παρισιού προς την Αθήνα δίνεται “υπό μορφή δανείων και όχι δωρεάς". Σύμφωνα με το Γάλλο αξιωματούχο,η Ελλάδα γνωρίζει το τι πρέπει να πράξει, καθώς έχει υποχρεώσεις απέναντι στους πιστωτές της και θα πρέπει να δώσει απαντήσεις. Ο Φ. Μπαρουέν εμφανίστηκε ακόμη αισιόδοξος ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, εν μέσω των κρίσιμων εκλογικών διαδικασιών στη Γερμανία, χθες ανέβηκαν οι τόνοι στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε άφησε σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος προκάλεσε πανικό στις αγορές, κάνοντας λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας.
«Στη δημοκρατία υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Αλλά υπεύθυνος για τη δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι ο υπουργός Οικονομικών», δήλωσε ο κ. Σόϊμπλε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “Μπίλντ Αμ Ζόνταγκ”.
«Στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών που ορίζει η καγκελάριος, υπεύθυνος για το ευρώ είναι ο υπουργός Οικονομικών. Ανάμεσα σε μένα και την Άνγκελα Μέρκελ δεν υπάρχουν διχογνωμίες στο θέμα αυτό. Γι' αυτό και η κυβέρνηση στο θέμα του ευρώ μιλά με μία φωνή» τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

1 comment:

  1. δεν καταλαβαίνω τίποτα γιατί άλλα λέει η Κομισιόν κι'άλλα κάνει η ΑΘΗΝΑ.Τι διάολο απο που ρέει το βουτσί?

    ReplyDelete