Saturday, September 10, 2011


Πολιτική | 10.09.2011

Υπομονή με την Ελλάδα ζητά η Ά. Μέρκελ

 

Πρέπει να έχουμε υπομονή με την Ελλάδα, λέει η Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της προς την εφημερίδα Tagesspiegel που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.

 
Αναφερόμενη στην κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης η γερμανίδα καγκελάριος υπογραμμίζει ότι οι παραλείψεις που συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι δυνατόν να αρθούν σε μία νύχτα. «Σκεφθείτε τη διαδικασία της γερμανικής ενοποίησης. Πόσος χρόνος χρειάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, για να στηθούν νέες διοικητικές δομές, να παρασχεθούν γνώσεις και να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε υπομονή», επισημαίνει η Άγκελα Μέρκελ.
Ταυτόχρονα, η καγκελάριος προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να μη χαλαρώσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες. «Η Ελλάδα γνωρίζει ότι η εκταμίευση των δανείων εξαρτάται από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της», υπογράμμισε.
 
Πρόεδρος του Eurogroup ο Σόιμπλε;
 
Θα εγκαταλείψει το Βερολίνο ο Β. Σόιμπλε;Θα εγκαταλείψει το Βερολίνο ο Β. Σόιμπλε;Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Focus, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προαλείφεται για πρόεδρος του Eurogroup. Επικαλούμενο διπλωματικούς κύκλους το περιοδικό θέλει τον κ. Σόιμπλε να εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών για να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup. Υπέρ την τοποθέτησης ενός προέδρου με αποκλειστική αρμοδιότητα το Eurogroup είχε ταχθεί πρόσφατα σε συνέντευξή του και ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός.
 
Χουντ: Σε κρίσιμη φάση η Ελλάδα
 
Σε κρίσιμη φάση η Ελλάδα, λέει ο Ντ. ΧουντΣε κρίσιμη φάση η Ελλάδα, λέει ο Ντ. ΧουντΣε μια άκρως κρίσιμη φάση βρίσκεται η Ελλάδα, που κινδυνεύει σε υψηλό βαθμό, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Γερμανών Εργοδοτών Ντίτερ Χουντ. Σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Wirtschaftswoche ο κ. Χουντ χαρακτηρίζει προβληματική τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά όπως υπογραμμίζει η γερμανική οικονομία αντλεί μεγάλο συμφέρον από το ευρώ. Υπό την έννοια αυτή το ρίσκο της διάσωσης είναι αποδεκτό. Αναφερόμενος στην επίλυση της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο πρόεδρος των γερμανών εργοδοτών επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να αποτραπεί η διάλυση της ευρωζώνης.
 
Σταμάτης Ασημένιος, dpa, afp
 
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
 
 
 
dw

No comments:

Post a Comment