Wednesday, September 14, 2011


Μονοπώλησε η Ελλάδα

Μοιράσου τοText SizeΜεγαλύτερα ΓράμματαΜικρότερα Γράμματαmail toΕκτυπώστε το Αρθρο

Η κρίση του χρέους στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ο Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι κρίνεται το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης.
Ο Ζοζέ Μπαρόζο αφού κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις τονίζοντας πως "η προοπτική της ανάκαμψης και της ανάπτυξης πρέπει να γίνει εθνικός στόχος, απηύθυνε δραματική έκκληση για άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής και ζήτησε να σταματησει η κακοφωνία στους κόλπους της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας ότι κρίνεται το πολιτικό μελλον της Ευρώπης.
"Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να δείξουν με πειστικό τρόπο ότι είναι σοβαρά. Δεν αρκεί να κάνεις σχέδια. Αυτό που μετρά είναι η πράξη. Κι εκείνες οι χώρες της Ευρωζώνης που χορηγούν τη βοήθεια, τόσο κρίσιμη για την επιβίωση και τη σταθερότητα του ευρώ, πρέπει να δείξουν επίσης καθαρά ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν βοήθεια στις χώρες που εφαρμόζουν τα προγράμματά τους, όπως συμφωνήθηκε" τόνισε ο Μπαρόζο.
Ο επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε τις δραματικές συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία και μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, λέγοντας: "Θέλω να πω κάτι σε όσους προτείνουν ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερο αν έφευγε απ' το ευρώ. Διαφωνώ απολύτως. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα. Όπως και να το δείτε, είναι σίγουρο ότι χρεοκοπία και η έξοδος της Ελλάδας απ' την Ευρωζώνη θα είχε δραματικές οικονομικές, κοινωνικές αλλά και πολιτικές επιπτώσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης".
Τόσο ο Ζοζέ Μπαρόζο όσο και ο Όλι Ρεν άφησαν να εννοηθεί ότι ο τρόπος που λειτουργεί η Ευρώπη είναι εξαιρετικά αργός και ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, μεταξύ αυτών και η έκδοση ευρωομόλογου, ώστε η Ευρώπη να είναι σε θέση να απαντά άμεσα στις προκλήσεις των αγορών και των καιρών. Άφησαν, επίσης, να εννοηθεί ότι θα πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις στη σύνοδο των υπουργών οικονομίας της Ευρωζώνης, στα τέλη της εβδομάδας.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε κινδυνο, είπε και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών, ο Πολωνός Ροστόφσκι προειδοποιώντας ότι εαν η Ευρωζώνη διαρραγεί, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς άσκησε κριτική στους ηγέτες της Ευρωζώνης, λέγοντας: "Είδαμε σε πολλές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης τους ηγέτες, μόνο και μόνο για να σώσουν πολιτικά το τομάρι τους και τις κυβερνήσεις τους, να δίνουν μάχη για τα μέτρα που αποφάσισαν. Δεν αντιμετωπίζουμε τόσο μια αδυναμία του ευρώ, αλλά πρωτίστως μια αδυναμία εκείνων που πρέπει να διαχειριστούν το ευρώ... Η κατάσταση θυμίζει τον γάιδαρο που στεκόταν μπροστά σε δυο σωρούς άχυρο και δεν μπορούσε να αποφασίσει ποιον ήθελε να φάει. Στο τέλος πέθανε από πείνα".
Η ελληνική κρίση χρέους αποτελεί τη θρυαλίδα, αλλά στη ουσία πρόκειται για μια βαθειά κρίση στην Ευρωζώνη είπε ο επικεφαλής των Φιλελευθερων Γκι Φερχοφσταντ, ζητώντας πάλι την έκδοση ευρωομολόγων. "Χρειαζόμαστε ευρωομόλογα, γιατί η ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεχίσει επ' άπειρον την αγορά ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες" είπε και πρόσθεσε: "Εξαρτώμεθα τώρα από αποταμιεύσεις της Λατινικής Αμερικής και των Κινέζων για να έχουμε ρευστότητα στην Ευρώπη για τα ομόλογα ορισμένων κρατων".
"Οι αγορές εκμεταλλεύονται κάθε αδυναμία της πολιτικής μας για να κάνουν σπέκουλα εναντίον του ευρώ και μεμονωμένων χωρών" κατήγγειλε η επικεφαλής των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου Ρεμπέκα Χαμς.
Ο γνωστός για τις αντιευρωπαϊκές θέσεις του Βρετανός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φαρατζ διακήρυξε ότι είναι θέμα χρόνου μια χρεοκοπία της Ελλάδας και κατήγγειλε την τρόικα λέγοντας: "Σκοτώσατε τη δημοκρατία στην Ελλάδα.Έχετε τρεις, μερικής απασχόλησης, ξένους δικτάτορες που λένε στον ελληνικό λαό τι να κάνει. Είναι απαράδεκτο. Δεν είναι να απορεί κανείς που ο ελληνικός λαός καίει σημαίες της ΕΕ και ζωγραφίζει σβάστικες πάνω τους. Εάν δεν επιτραπεί στην Ελλαδα να βγει από αυτην οικονομική και πολιτική φυλακή, θα πυροδοτήσετε επανάσταση σε αυτή τη χώρα".
Στον Νάιτζελ Φαρατζ απάντησε αιχμηρά ο Γάλλος ευρωβουλευτή Παν Λαμπερ, λέγοντας: "Εγώ είδα το καλοκαίρι ότι πιο κοντά σε μια επανάσταση φτάσαμε στους δρόμους του Λονδίνου, και εκεί δεν ανήκουν στο ευρώ".   PHGH    MEGA

No comments:

Post a Comment