Πολιτική | 18.09.2011
Ισραήλ – Παλαιστίνη ένα κράτος;
Η ιστορία του Ζαχαρία Ζουμπαϊντι ξεκίνησε με έναν πυροβολισμό το 1988. Τότε ήταν η πρώτη Ιντιφάντα των Παλαιστινιών εναντίον των Ισραηλινών κατακτητών. Ο Ζαχαρίας ήταν 13 χρονών και ζούσε σε έναν προσφυγικό καταυλισμό μαζί με τους γονείς τους στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη. Ένας Ισραηλινός στρατιώτης τον πυροβόλησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Όταν ήρθαν οι γονείς του να τον επισκεφθούν και φίλοι μιλούσαν για πολιτική και εκεί ξανάκουσε τη λέξη ‘πρόσφυγας’:
O Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς«Θυμάμαι ένα έγγραφο στο σχολείο. Ήμουν στη δευτέρα ή τρίτη δημοτικού. Και εκεί έγραφε. Από πού κατάγεσαι; Αλλά ο καταυλισμός δεν είναι μια πόλη με όνομα. Κι εκεί κατάλαβα ότι καταγόμουν από την Καισαρεία» λέει ο Ζαχαρίας.
Η Καισάρεια βρίσκεται στα παράλια του Ισραήλ. Η οικογένεια του Ζαχαρία εκδιώχθηκε από τους Ισραηλινούς το 1948 και από τότε ζούσε σε καταυλισμό στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη.
.. η ζωή δεν έχει καμία αξία για τους Παλαιστινίους…
Ο Ζαχαρίας είναι τώρα 35 χρονών και πριν έφτιαχνε βόμβες έως ότου μια από αυτές έσκασε στα χέρια του. Οι ισραηλινές αρχές τον κατηγόρησαν που ήταν μέλος της ταξιαρχίας του Αλ Ακσά και οργάνωνε επιθέσεις αυτοκτονίας, ενώ πολλές φορές προσπάθησαν να τον σκοτώσουν:
Ισραηλινοί στρατιώτες σε διαδήλωση Παλαιστινίων«Στα 17 ή 18 ήμουν ήδη στη φυλακή και είχα το αίσθημα πως η ζωή δεν έχει καμία αξία για τους Παλαιστινίους. Είναι άμεσα συνδεδεμένη με έναν Ισραηλινό στρατιώτη στα σύνορα ο οποίος αποφασίζει για τη ζωή σου».
Ο Ζαχαρίας έχει χάσει ήδη την μητέρα του, τον αδελφό του και πολλούς φίλους του από τα πυρά των Ισραηλινών. Ωστόσο η καθεστηκυία τάξη στη Ραμάλα δεν του ταιριάζει. Ο Ζαχαρίας επικρίνει τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και δεν πιστεύει πλέον στη δημιουργία δύο κρατών. Αντ αυτού θα προτιμούσε ένα ενιαίο κράτος. Μια άποψη που βρίσκει όλο και περισσότερους σύμφωνους στην παλαιστινιακή κοινωνία:
«Μιλάω για ένα κράτος για όλους, για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Πιστεύω πως και οι Παλαιστίνιοι από το Λίβανο και τη Συρία θα μπορούσαν να ζήσουν εδώ. Όλοι με τα ίδια δικαιώματα. Εντάξει δεν μιλάω να γυρίσουμε πίσω στην Καισάρεια, αλλά θα ήθελα να είχα τη δυνατότητα εάν ήθελα να αγοράσω ένα σπίτι εκεί. Και οι Ισραηλινοί αν θέλουν να αγοράσουν σε ένα προσφυγικό καταυλισμό γιατί όχι;»
Torsten Teichmann / Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
dw
No comments:
Post a Comment