Πολιτική | 04.08.2011
Ιταλία και Ισπανία υπό την πίεση των αγορών
Όλα και περισσότεροι επενδυτές πωλούν τα ομόλογα του ιταλικού και ισπανικού δημοσίου με συνέπεια την άνοδο των επιτοκίων. Στις αγορές κυριαρχεί ο φόβος μήπως Ιταλία και Ισπανία ζητήσουν τελικά τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης, οι πόροι του οποίου μπορεί να αρκούν για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία όχι όμως και για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομολόγου Ζιλ Μέκ της Deutsche Bank ένα πακέτο βοήθειας για την Ισπανία θα έφθανε τα 290 δις και για την Ιταλία τα 490 δις ευρώ: Σύνολο 780 δις ευρώ. Όμως ο μηχανισμός έχει στη διάθεσή του σήμερα 300 δις και εξ αυτων τα 142 δις είναι ήδη δεσμευμένα
Διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης
Πρωτοστατούν στις επαφές με Ιταλία και Ισπανία οι κύριοι Ρεν και ΓιούνκερΕντός ΕΕ και ευρωζώνης οι διαβουλεύσεις για την κρίση χρέους διαδέχονται η μια την άλλη. Με στόχο προφανώς να αποφευχθούν τα χειρότερα, που δεν είναι άλλα από μια επέκταση της κρίσης και σε άλλες χώρες.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιούλιο Τρεμόντι συναντήθηκε την Τετάρτη για σχεδόν ένα δίωρο με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για μια εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για να τους ενημερώσει για τα νέα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνησή του στην Ισπανία.
«Αντεπίθεση» Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Θα καταφέρει να βγάλει την Ιταλία από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο Σίλιο Μπερλουσκόνι;Σε μια προσπάθειά του να «δαμάσει» την κρίση χρέους ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι απευθύνθηκε χθες σε ομιλία του στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στα προτερήματα της ιταλικής οικονομίας, όπως είναι τα γερά οικονομικά θεμέλια της χώρας και οι υγιείς τράπεζες. Τα δεδομένα αυτά όμως δεν αλλάζουν το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας είναι με 120% του ΑΕΠ ο δεύτερο σε μέγεθος μετά το ελληνικό.
dpa / tagesschau.de / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπέυθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
dw
No comments:
Post a Comment