Thursday, August 11, 2011


Εξαπλώνεται η εξέγερση στη Μ. Βρετανία

Η παρουσία των 16.000 αστυνομικών στο Λονδίνο κατάφερε να περιορίσει χθες τα επεισόδια. Ωστόσο στο Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ, το Νότιγχαμ και το Σάλφορντ πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν καταστήματα. Η "κουλτούρα του φόβου" δεν θα περάσει, διεμήνυσε ο Ντ. Κάμερον, ο οποίος επέτρεψε, για πρώτη φορά από την εποχή των ταραχών στη Β. Ιρλανδία, τη χρήση των κανονιών νερού

Ταραξίες φωτογραφίζονται μπροστά από φλεγόμενο αυτοκίνητο στο Μπέρμιγχαμ
Ταραξίες φωτογραφίζονται μπροστά από φλεγόμενο αυτοκίνητο στο Μπέρμιγχαμ
Εξω από το Λονδίνο σε πέντε βρετανικές πόλεις έχει επεκταθεί η κοινωνική ανάφλεξη στη Γηραιά Αλβιώνα, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να σκληραίνει τη στάση του. Η "κουλτούρα του φόβου" δεν θα περάσει, διεμήνυσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος εν μέσω των πυρών που δέχεται για ανεπάρκεια απέναντι στην κρίση πέρασε στην αντεπίθεση εγκρίνοντας για πρώτη φορά τη χρήση αντλιών νερού εναντίον των διαδηλωτών.
"Η συνεχιζόμενη βία είναι απαράδεκτη και θα σταματήσει. Δεν θα το ανεχθούμε αυτό στη χώρα μας. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει η κουλτούρα του φόβου στους δρόμους μας" τόνισε ο Κάμερον συνδέοντας τις ταραχές με το "μεγάλο πρόβλημα των συμμοριών" στη χώρα. Κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης της ομάδας Cobra (διαχείρισης κρίσεων) ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι το νέο όπλο που θα χρησιμοποιηθεί μέσα στο επόμενο 24ωρο για πρώτη φορά από τις ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία θα είναι τα κανόνια νερού.

Συνεδρίαση στη Βουλή
Ακόμη δήλωσε ότι "η αντεπίθεση είναι σε εξέλιξη" για την αποκατάσταση της τάξης, την ώρα που οι ταραχές, το πλιάτσικο και οι εμπρησμοί επεκτείνονταν και σε άλλες πόλεις εκτός της πρωτεύουσας. Σήμερα αναμένεται να διακοπεί η θερινή ανάπαυλα του κοινοβουλίου για να συνεδριάσει εκτάκτως για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στη Βρετανία.
Κατά την τέταρτη ημέρα των ταραχών στο Λονδίνο, το οποίο το επόμενο καλοκαίρι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επικρατούσε σχετική ηρεμία λόγω της παρουσίας 16.000 αστυνομικών στους δρόμους και οι ίδιοι οι κάτοικοι πήραν τις σκούπες για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις καθαρισμού. Ωστόσο τα επεισόδια εξαπλώθηκαν σε άλλες πόλεις, όπως το Λίβερπουλ, το Μπέρμιγχαμ, το Σάλφορντ, το Νότιγχαμ, και για πρώτη φορά χθες στο Μάντσεστερ, που γνώρισε τα χειρότερα επεισόδια των τελευταίων 30 χρόνων του: εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και πυρπόλησαν καταστήματα, έσπασαν βιτρίνες και λεηλάτησαν τα μαγαζιά.
Εξαπλώνεται η εξέγερση στη Μ. Βρετανία
Η τοπική αστυνομία συνέλαβε 108 άτομα στην τρίτη μεγαλύτερη βρετανική πόλη, ενώ η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε τον τραυματισμό 111 ανδρών της από αντικείμενα που πετούσαν κουκουλοφόροι.
Υπερωρίες κάνουν τα δικαστήρια σε όλη τη Βρετανία, αφού ύστερα από τέσσερις νύχτες ταραχών η αστυνομία έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 1.000 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και ενός 11χρονου αγοριού, ενώ κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε 111 άτομα.
Νεαροί κάνουν πλιάτσικο σε κατάστημα στο Μπέρμιγχαμ
Νεαροί κάνουν πλιάτσικο σε κατάστημα στο Μπέρμιγχαμ
Εν μέσω των ταραχών, που ξέσπασαν το Σάββατο έπειτα από ειρηνική πορεία στο Τότεναμ για τον θάνατο από αστυνομικά πυρά και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες του 29χρονου Μαρκ Ντάγκαν, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε χθες την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα σχέδιά της για περικοπές στο σώμα της Σκότλαντ Γιαρντ, αίτημα που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Σε 113 εκατ. ευρώ εκτιμάται μέχρι στιγμής το κόστος των ταραχών στο Λονδίνο, ύστερα από τέσσερις νύχτες επεισοδίων. Μάλιστα τα σπασμένα θα πληρώσει η αστυνομία της βρετανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με νόμο του 19ου αιώνα που θεωρεί την αστυνομία υπεύθυνη για όσες ζημιές γίνονται στη διάρκεια επεισοδίων.
  Οι τρεις νεαροί μουσουλμάνοι που βρήκαν τραγικό θάνατο στο Μπέρμιγχαμ


Οι τρεις νεαροί μουσουλμάνοι που βρήκαν τραγικό θάνατο στο Μπέρμιγχαμ
ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ
Ερευνες για τον θάνατο τριών μουσουλμάνων στο Μπέρμιγχαμ
Σοκ έχει προκαλέσει στη Βρετανία η μυστηριώδης απώλεια τριών νέων μουσουλμάνων ασιατικής καταγωγής μέσα στις ταραχές στην πόλη του Μπέρμιγχαμ, ενώ εγείρονται ανησυχίες για πιθανά αντίποινα από τη μουσουλμανική κοινότητα.
Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο των τριών μουσουλμάνων, οι οποίοι χτυπήθηκαν από αυτοκίνητο την ώρα που προσπαθούσαν μαζί με άλλους να προστατεύσουν περιουσία της κοινότητάς τους. Εχει πραγματοποιηθεί ήδη μία σύλληψη, ενώ το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως δολοφονία τα αίτια της οποίας παραμένουν αδιευκρίνιστα. "Οπως όλοι στο Μπέρμιγχαμ, ανησυχώ μήπως ένα μεμονωμένο επεισόδιο οδηγήσει σε βίαιες ενέργειες μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Κρις Σιμς.
    «Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας», γράφει, αριστερά, η ιδιοκτήτρια καταστήματος στο Λονδίνο πάνω στα προστατευτικά τοιχώματα που τοποθέτησαν πολλοί μαγαζάτορες για να αποφύγουν τις λεηλασί




«Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξή σας», γράφει, αριστερά, η ιδιοκτήτρια καταστήματος στο Λονδίνο πάνω στα προστατευτικά τοιχώματα που τοποθέτησαν πολλοί μαγαζάτορες για να αποφύγουν τις λεηλασίες. Πάνω, εθελοντές στην περιοχή Χάκνεϊ βοηθούν στο καθάρισμα των δρόμων μετά τα επεισόδια

Ο πατέρας ενός από τα θύματα ζήτησε να μην υπάρξουν αντίποινα για τον χαμό του παιδιού του. "Η ένταση βρίσκεται ήδη στα ύψη στην περιοχή. Είναι ήδη άσχημα τα πράγματα στους δρόμους και χωρίς τους ανθρώπους να παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους", δήλωσε.
Εν τω μεταξύ, εκτός από τους καταστηματάρχες, οι οποίοι προσπαθούν οι ίδιοι να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους εν μέσω των ταραχών, ορισμένοι κάτοικοι του Λονδίνου, μέλη κοινοτήτων, παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους και οργανώνουν περιπολίες στις γειτονιές, βοηθώντας το έργο της αστυνομίας, εν μέσω φόβων ότι ακροδεξιές οργανώσεις θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την αναταραχή.
Εξαπλώνεται η εξέγερση στη Μ. Βρετανία
Στο δυτικό Λονδίνο εκατοντάδες Σιχ οπλισμένοι με ρόπαλα του μπέιζμπολ φρουρούν τον ναό τους και κάνουν περιπολίες στους δρόμους.
ΛΙΒΥΗ, ΙΡΑΝ
Βολές για τη... "βάρβαρη" κυβέρνηση του Κάμερον
Να πάρουν το αίμα τους πίσω για τα πυρά που δέχονται κατά καιρούς από τη Δύση επιχείρησαν Λιβύη και Ιράν, που άδραξαν την ευκαιρία της καταστολής των ταραχών στο Λονδίνο.
Εξαπλώνεται η εξέγερση στη Μ. Βρετανία
"Ο Κάμερον και η κυβέρνησή του πρέπει να φύγουν μετά τις λαϊκές διαδηλώσεις εναντίον τους και τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων από την αστυνομία" δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Χάλεντ Κάιμ, προσθέτοντας ότι "έχουν απολέσει τη νομιμότητα", δήλωση που παραπέμπει στις φραστικές επιθέσεις της Δύσης εναντίον του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ "να μη μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα" και σχολίασε ότι "οι διαδηλώσεις δείχνουν ότι ο βρετανικός λαός απορρίπτει αυτή την κυβέρνηση που προσπαθεί να επιβληθεί διά της βίας".
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη "βάρβαρη" αντιμετώπιση των διαδηλωτών από τη βρετανική αστυνομία και επέκρινε τον ΟΗΕ για τη "σιωπή" του.
Στη Συρία, ο πρόεδρος της οποίας κατηγορείται από το Λονδίνο ότι έχει απολέσει τη νομιμότητά του, η κρατική τηλεόραση προέβαλλε συνεχώς ένα βίντεο με έναν αστυνομικό να ρίχνει στο έδαφος διαδηλωτή.
ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ
Ανησυχία για βίαια ξεσπάσματα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης
Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι σκηνές από τη φλεγόμενη Βρετανία με ολοένα και περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα πιθανό αντίστοιχο ξέσπασμα και σε άλλες μεγαλουπόλεις και να κάνουν λόγο για κοινωνική έκρηξη που πυροδοτήθηκε από τη δολοφονία του 29χρονου Μαρκ Ντάνγκαν, αλλά θέριεψε εξαιτίας κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών αιτίων.
Ενδεικτικό είναι το σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής Le Figaro, το οποίο αναφέρει: "Το κύμα βίας που σαρώνει τις φτωχές συνοικίες του Λονδίνου θα μπορούσε να ξεσπάσει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Οι φτωχές συνοικίες των μεγάλων πόλεων αποτελούν γόνιμο έδαφος για μια κοινωνική έκρηξη, κυρίως σε καιρό κρίσης, δημοσιονομικών περικοπών και αυξημένης ανεργίας".
Παρόμοιο είναι και το άρθρο της Liberation για το ξέσπασμα της δυσαρέσκειας στη Βρετανία. Σύμφωνα με τη γνωστή γαλλική εφημερίδα: "Οι ταραχές του Λονδίνου σημαίνουν πολύ σοβαρό συναγερμό για τη Βρετανία, όπως και για όλες τις δυτικές κοινωνίες της μετανάστευσης και των ανισοτήτων. Οπως στη Γαλλία, οι βίαιες εξεγέρσεις που μεταφέρθηκαν πλέον στην Αγγλία, δείχνουν πριν απ' όλα τη φτώχεια και την οργή ενός πληθυσμού που αισθάνεται αποκλεισμένος, που ζει στο περιθώριο της βρετανικής κοινωνίας".
Από την πλευρά του ο βρετανικός Τύπος κάνει λόγο για "ντροπή και αίσχος", με τους Τάιμς του Λονδίνου να ζητούν ακόμα περισσότερη καταστολή καλώντας την αστυνομία να "χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα". Η Ντέιλι Τέλεγκραφ χθες κυκλοφόρησε με τίτλο "Η αναρχία εξαπλώνεται", ενώ και η Guardian εστιάζει στο γεγονός ότι οι ταραχές εξαπλώνονται.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment