Monday, August 29, 2011


Έντυπη Έκδοση 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

«Με το πακέτο βοήθειας δεν σώζεται η Ελλάδα, αλλά οι Γερμανοί - Γάλλοι τραπεζίτες»

«Η Ελλάδα είναι κλινικά νεκρή», υποστηρίζει ο πρόεδρος του σλοβάκικου Κοινοβουλίου και εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού Ρίτσαρντ Σούλικ και διαμηνύει ότι θα κάνει το παν προκειμένου να μην επικυρωθεί το β' πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.
«Αν η Ελλάδα είχε αφεθεί να χρεοκοπήσει πέρυσι, τώρα θα είχε τα χειρότερα πίσω της. Τώρα είναι κλινικά νεκρή και τη διατηρούμε σε κώμα», λέει ο Σλοβάκος Ρίτσαρντ Σούλικ«Αν η Ελλάδα είχε αφεθεί να χρεοκοπήσει πέρυσι, τώρα θα είχε τα χειρότερα πίσω της. Τώρα είναι κλινικά νεκρή και τη διατηρούμε σε κώμα», λέει ο Σλοβάκος Ρίτσαρντ ΣούλικΣε συνέντευξή του στη γερμανική «Die Welt», υπό τον τίτλο «Αφήστε την Αθήνα να χρεοκοπήσει», ο πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού κόμματος «Ελευθερία και Αλληλεγγύη» χαρακτήρισε παράλογη την περαιτέρω βοήθεια προς τη χώρα μας. «Τα δισεκατομμύρια θα κάνουν την κατάσταση χειρότερη, καθώς δεν υπάρχει ένδειξη ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και θα καταφέρει να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της. Η Ελλάδα δημιουργεί επιπλέον χρέη, και δεν αποτελεί βοήθεια, δεν υπάρχει διέξοδος, όταν σε μια εντελώς υπερχρεωμένη χώρα δανείζεις συνεχώς όλο και περισσότερα χρήματα».
Ο Σούλικ προέβλεψε ακόμη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει για πολύ καιρό να δημιουργεί ελλείμματα και ότι τα 109 δισ. ευρώ του β' πακέτου θα σπαταληθούν. Ετσι, «δεν σώζουμε τους Ελληνες, αλλά τα κέρδη των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών, που σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους από ελληνικά ομόλογα».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, είπε ότι «το ερώτημα είναι πότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρουν το θάρρος να δαγκώσουν το πικρό μήλο της ελληνικής χρεοκοπίας και του γενναίου κουρέματος στο ελληνικό χρέος. Η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη για την οικονομική ανάκαμψη. Αν η Ελλάδα είχε αφεθεί να χρεοκοπήσει πέρυσι, τώρα θα είχε τα χειρότερα πίσω της. Τώρα είναι κλινικά νεκρή και τη διατηρούμε σε κώμα».
Διεμήνυσε ακόμη ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μην εγκριθεί από τη σλοβάκικη Βουλή το β' πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας. «Χωρίς τις δικές μας 22 ψήφους, δεν έχει πλειοψηφία η κυβέρνηση και εμείς θα ψηφίσουμε "όχι". Δεν πρόκειται να υπογράψω επιταγή 5 ή, 10 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Σλοβακίας για να συνεχίσουν οι Ελληνες να παίρνουν 4πλάσιες συντάξεις από τους Σλοβάκους και οι Ιρλανδοί να διατηρούν τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 12,5%».
Κατηγόρησε, τέλος, τους Φινλανδούς για την πρόσφατη ειδική συμφωνία των εγγυήσεων με την Ελλάδα, λέγοντας ότι σωστό και έντιμο θα ήταν να πουν από την αρχή ότι δεν υποστηρίζουν τη χορήγηση δανείων. Από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν, είπε σε συνέντευξή του στη «Helsingin Sanomat» ότι το ζήτημα των εγγυήσεων θα πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε τα αιτήματα της χώρας του να μην πλήξουν άλλες χώρες.

1 comment:

  1. από τους μικρούς της Ευρώπης μαθαίνεις την αλήθεια. Αλήθεια που στο διάολο πάνε τα λεφτά των δανείων? Αν χρεωνόμαστε για να πληρώνουμε ομόλογα στις τράπεζες του γαλλογερμανικού είμαστε για τα σίδερα.

    ReplyDelete