Monday, August 15, 2011


Πολιτική | 15.08.2011

Γαλλία – Γερμανία, συμμαχία ...


Σε δύσκολους καιρούς το σύνθημα λειτούργησε. Αύριο η Γερμανία θα κληθεί να στηρίξει τον γάλλο πρόεδρο στην πιο δύσκολη στιγμή της θητείας του. Και ν΄αποδείξει τα ανακλαστικά της ως ηγετιδας δύναμης σε περιβάλλον κρίσης.

Όλως περιέργως ακόμη και το γαλλικό περιοδικό των μεγάλων κίτρινων αποκαλύψεων, το Paris Match, "ανακάλυψε" αυτό το καλοκαίρι ότι υπάρχει πολιτική επικαιρότητα. Σε σκίτσο παρουσιάζει έναν πυροσβέστη με τα χαρακτηριστικά του Νικολά Σαρκοζi να καλεί σε βοήθεια: «Άγκελα, μου τελείωσε το νερό»!. Η καγκελάριος στέκεται δίπλα του αγέρωχη κοντά σ΄ ένα τεράστιο βυτιοφόρο νερού και σβήνει με εντελώς γερμανικό τρόπο – ιδωμένο από τα γαλλικά μάτια - τη φωτιά. Και του λέει: «Κάνε όπως εγώ,  Νικολά, ρίξε πολύ απλά μπύρα»!
Και το ευρωομόλογο
Η Γερμανία σταθερός φίλος σε περιόδους κρίσηςΗ Γερμανία σταθερός φίλος σε περιόδους κρίσηςΤο σκίτσο δίνει με πολύ γλαφυρό τρόπο πόσο πολύ η χρηματοπιστωτική κρίση αναβαθμίζει την εικόνα των γερμανών γειτόνων στη χώρα. Η κρίση δίνει νέα ώθηση και στις γερμανο - γαλλικές σχέσεις. Παρά τις όποιες δυσκολίες διαλόγου μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων στο παρελθόν η Γερμανία θεωρείται σταθερός φίλος σε περιόδους ανάγκης. Κι αυτό αποδείχτηκε στην πρόσφατη δημοσκόπηση, όπου οι περισσότεροι Γάλλοι δήλωσαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο την Μέρκελ στη διαχείριση της κρίσης από τον ίδιο τον πρόεδρό τους. Όμως η αυριανή συνάντηση του ηγετικού δίδυμου της Ε.Ε. θα ξεπεράσει σύμβολα και συμβολισμούς.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε αναζήτηση μιας νέας ιδρυτικής συνθήκης στη βάση δημοσιονομικής πειθαρχίας των μελών της, ελέγχου και αποτελεσματικών παρεμβάσεων σε καταστάσεις ανάγκης. Επίσημα βέβαια στη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί θα γίνουν προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης. «Η δημοσιονομική κρίση θα αναγκάσει την Ευρώπη να προωθήσει την οικονομική διακυβέρνηση για να μην τιναχθεί στον αέρα. Και οι δύο ηγέτες συναντώνται για να χαράξουν αυτόν το δρόμο» έγραφε τις προάλλες η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι ο Σαρκοζί θα θέσει μετ΄ επιτάσεως θέμα ευρωομολόγων, κάτι για το οποίο η γερμανική κυβέρνηση, επίσημα,  είναι κατηγορηματικά αντίθετη.
Ο Σαρκοζί με την πλάτη στον τοίχο
Bundeskanzlerin Angela Η πιο δύσκολη περίοδος στη θητεία του Νικολά ΣαρκοζύΑλλά και η Γερμανία θα είχε πολλά να χάσει, αν υποβαθμίζονταν πιστοληπτικά ο βασικότερος εμπορικός της εταίρος. Την απασχολεί ότι αυτήν την περίοδο ο Σαρκοζί βρίσκεται εγκλωβισμένος, με την πλάτη στον τοίχο. Και σε αυτήν την κατάσταση χρειάζεται την παρουσία της Άγκελα Μέρκελ, όσο ποτέ άλλοτε. Αυτήν την περίοδο ο γάλλος πρόεδρος βρίσκεται στην πιο δύσκολη περίοδο της πολιτικής του καριέρας. Δίνει μάχη για μην βγει η Γαλλία από το « club 3AAA», με την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση, για να μην αυξηθεί το κόστος δανεισμού. Και για να μην γίνει αυτό, θα πρέπει να προχωρήσει σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις σε προεκλογική περίοδο. Η παρουσίαση των συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης του χρέους θα γίνει στις 25 Αυγούστου. Λόγω προεκλογικής περιόδου θεωρείται απίθανο να αυξήσει τον ΦΠΑ.  Αντίθετα όμως θα αναγκαστεί να διαγράψει ή να μειώσει γύρω στα 500 φορολογικά προνόμια. Επίσης ο γάλλος πρόεδρος θα ενημερώσει την καγκελάριο διεξοδικά για τα μέτρα λιτότητας και θα υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά του να δαμάσει το θηρίο του χρέους…
Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa
Υπεύθ. Σύνταξης Βιβή Παπαναγιώτου /dw

No comments:

Post a Comment