Επισκόπηση τύπου | 22.08.2011
Welt - Μπορεί να μας κυβερνάει η Λευκωσία;
Η Rheinischer Post σημειώνει πως από οικονομική σκοπιά τα ευρωομόλογα θα ήταν πράγματι το κλειδί για τη λύση: «Οι κερδοσκόποι θα αντιμετωπίζονταν από την μια μέρα στην άλλη. Οι επενδυτές θα επένδυαν στην ευρωζώνη σαν σύνολο και το ευρώ θα κέρδιζε σε σημασία. Μόνο στο εσωτερικό της ευρωζώνης θα υπήρχαν προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης ενός αποτελεσματικού πολιτικού πλαισίου. Τα ευρωομόλογα δεν θα πρέπει πάντως να εκδοθούν εάν προηγουμένως δεν υπάρξει μια πραγματικά κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική».
Εν μέρει παρόμοια η άποψη της Südwest Presse, η οποία σημειώνει για την έκδοση ή όχι ευρωομολόγων: «Ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ έχει απόλυτο δίκιο όταν τάσσεται κατά των ευρωομολόγων. Αυτά δεν πρόκειται να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη».
Η Mannheimer Morgen υπογραμμίζει : «Το Κόμμα των Φιλελευθέρων ήταν ξεκάθαρο: δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα. Για την Άγκελα Μέρκελ αυτό σημαίνει ένα πράγμα. Εάν τα πράγματα γίνουν πολύ δύσκολα, τότε θα προτιμήσει να διαλυθεί ο συνασπισμός της παρά η ευρωζώνη».
«Η ύφεση αυξάνει το χρέος της Αθήνας» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Kölner Stadt Anzeiger και γράφει: «Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παρά την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων γίνεται όλο και πιο ασταθής. Η ανάπτυξη διαρκώς μειώνεται. Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και αυτά, ο προϋπολογισμός κινδυνεύει να χάσει τους στόχους του. Η αυξανόμενη ανεργία επιβαρύνει, τα ούτως ή άλλως, ελλειμματικά ταμεία και προκαλεί μεγαλύτερες κοινωνικές αναταραχές».
Η Welt φιλοξενεί άρθρο για την Κύπρο. Πρόκειται για καταγραφή της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης του νησιού μέσα από τα μάτια ενός δημοσιογράφου που κλείνει ένα ταξίδι last minute. Ξεκινάει το άρθρο μιλώντας για το καλό κρασί, τις ελιές και το ψάρι, επιχειρώντας μια σύγκριση με το γειτονικό στη Γερμανία Λουξεμβούργο. Χαίρεται που το Λουξεμβούργο είναι πλούσιο, διότι όπως λέει είναι καλύτερα ‘να έχεις πλούσιους γείτονες’ και καταλήγει:
«Το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Λευκωσία για πρώτη φορά θα αναλάβει την προεδρία στην ΕΕ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα παγώσει τις σχέσεις με την ΕΕ, εάν δεν λυθεί μέχρι τότε το Κυπριακό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε μόνον η προσευχή ή ένα θαύμα. Ίσως θα έπρεπε και πάλι να ανοίξει κανείς τα αρχεία των Βρυξελλών. Ποιος μας οδήγησε σε αυτό το χάος; Μπορούν σημαντικές αποφάσεις όπως είναι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ή τα ευρωομόλογα να παρθούν στην Κύπρο; Μπορεί να μας κυβερνάει η Λευκωσία;»
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπευθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
dw
No comments:
Post a Comment