Thursday, August 25, 2011


Έντυπη Έκδοση 

Ο Παμπούκης ζητάει υπουργείο Ναυτιλίας με λιμενικό

Τελειωμό δεν φαίνεται να έχει το σίριαλ με τον τίτλο «κατάργηση-επανασύσταση» του υπουργείου Ναυτιλίας. Περίπου δυο μήνες μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου, την εκ νέου κατάργηση του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και τη συγχώνευσή του στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα ναυτιλίας Χ. Παμπούκης, «χτύπησε» χθες με δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι της ΝΕΤ.
 Ζήτησε την επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, χαρακτήρισε το αίτημα αυτό καθολικό, επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχει καχεξία και δυσλειτουργία στον κλάδο της ναυτιλίας και τόνισε την ανάγκη επαναφοράς του Λιμενικού Σώματος στο υπουργείο, δίνοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Είναι δυνατόν να υπάρχει υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς διπλωματικό σώμα;».
Ο Χ. Παμπούκης είπε ακόμα πως για τις θέσεις του έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά ανέφερε πως για θέματα που αφορούν τη μορφή της κυβέρνησης, ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του, αλλά τις αποφάσεις τις παίρνει ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού δεν ήταν τυχαίες. Κύκλοι της ναυτιλίας υποστήριζαν πως ο Χ. Παμπούκης τους δυο αυτούς μήνες, έχει διαπιστώσει πως το σχήμα αυτό (ενσωμάτωση της ναυτιλίας μέσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και του Λιμενικού Σώματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Τόσο οι εισηγήσεις του Χ. Παμπούκη όσο και οι αντιδράσεις του εφοπλιστικού κόσμου αλλά και όλης της ναυτιλιακής κοινότητας, φαίνεται ότι έπεισαν τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σκέφτεται να ανακοινώσει την επανασύσταση του υπουργείου στη ΔΕΘ.
Απ' ό,τι λέγεται, και ο πρώην υπουργός Γ. Διαμαντίδης έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, μέσω της οποίας του επισημαίνει την ανάγκη επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας.
Από τον Οκτώβριο του 2009 ξεκίνησαν οι... περιπέτειες του υπουργείου. Τότε ο Γ. Παπανδρέου κατήργησε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΕΝΑΝΠ) και το συγχώνευσε στο νέο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με υπουργό τη Λ. Κατσέλη. Μετέφερε δε τμήματα του Λιμενικού Σώματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με υπουργό τον Μ. Χρυσοχοΐδη.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 προχωρεί στη δημιουργία του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας με υπουργό τον Γ. Διαμαντίδη, αφήνοντας όμως και πάλι το Λιμενικό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με υπουργό τον Χρ. Παπουτσή.
Τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς κανείς να το περιμένει, καθώς στην Ακτή Βασιλειάδη αρκετά ζητήματα είχαν αρχίσει να δρομολογούνται, ο πρωθυπουργός ξανακαταργεί το υπουργείο και το εντάσσει στο Ανάπτυξης, με υπουργό τον Μ. Χρυσοχοΐδη και αναπληρωτή τον Χ. Παμπούκη.
Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Χ. Παμπούκη, δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης, ο οποίος δήλωσε ότι στην «αρχή κατήργησαν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στον πρώτο ανασχηματισμό το επανασύστησαν, στον δεύτερο το καταργούν και πάλι, σήμερα έρχεται ο κ. Παμπούκης και ομολογεί ότι αυτό ήταν λάθος. Τρικυμία εν κρανίω...».
Στις δηλώσεις Παμπούκη αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Πειραιά, λέγοντας «πως κάποιοι χρωστούν μια συγγνώμη, τόσο στον κόσμο της ναυτιλίας όσο και στον πειραϊκό λαό, που για ακόμη μια φορά αγνοήθηκε επιδεικτικά από την κεντρική εξουσία».

No comments:

Post a Comment