Thursday, August 11, 2011

οι ταραχές στην Βρεττανία δεν συνιστούν εκπληξη


Οι ταραχές στη Βρετανία δεν συνιστούν έκπληξη;

 

Τελικά τα βίαια επεισόδια στο Λονδίνο και γενικά στη Βρετανία εκφράζουν τις κοινωνικές ανισότητες, είναι η κραυγή των ‘χαμένων’ του καπιταλιστικού συστήματος; Κοινωνιολόγοι και πολιτολόγοι αναζητούν τα αίτια.

 
Οι εικόνες των βίαιων επεισοδίων, των λεηλασιών και των εμπρησμών στο Λονδίνο και στις άλλες βρετανικές πόλεις θέτουν επί τάπητος το θέμα των ‘χαμένων’ στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Γερμανοί κοινωνιολόγοι και πολιτολόγοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις ταραχές και την έκταση της βίας.
Αρκετοί εκφράζουν αμφιβολίες πως οι φωτιές και οι λεηλασίες είναι η κραυγή των χαμένων του καπιταλισμού. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι «απολίτικες αντιδράσεις» και η συμμετοχή και εκμετάλλευση των βίαιων επεισοδίων από εγκληματικά στοιχεία δεν αλλάζουν την ουσία.
 
Ο Μίχαελ Χάρτμαν, κοινωνιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle υποστηρίζει ότι δεν εξεπλάγη καθόλου από τις ταραχές, γιατί «η κατάσταση ήταν τεταμένη, το καζάνι έβραζε. Έτσι ήταν και πέρσι στις συνοικίες του Παρισιού. Ξαφνικά νεαροί έκαιγαν αυτοκίνητα. Συνήθως η αφορμή τέτοιων εκρήξεων είναι η συμπεριφορά της αστυνομίας. Το σενάριο είναι πάντα το ίδιο, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα προκληθούν ταραχές.»
 
Προβλέψιμη η εξέλιξη στη Βρετανία
 
Ο Γερμανός κοινωνιολόγος υποστηρίζει μάλιστα δεν εξεπλάγη ούτε από την έκταση των ταραχών, διότι: «Εάν δεν συνέβαινε τώρα, θα συνέβαινε μετά από έξι μήνες. Η κυβέρνηση Κάμερον έχει πάρει δρακόντεια μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας, οι περικοπές του είναι οι μεγαλύτερες που επεβλήθησαν σε ανεπτυγμένη χώρα. Αυτά όλα σημαίνουν ότι τα φτωχά στρώματα έχασαν και τα τελευταία τους επιδόματα. Η έλλειψη προοπτικής έγινα πια καθημερινότητα σε πολλές συνοικίες του Λονδίνου. Όταν λοιπόν τα πράγματα πάρουν αυτό το δρόμο, τότε αρκεί μια σπίθα για να ξεσπάσει φωτιά.»
 
Οι φόβοι επέκτασης της βίας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα αναζωπυρώνει τη συζήτηση, εάν κινδυνεύει και η Γερμανία.
Οι περισσότεροι Γερμανοί ειδικοί επιστήμονες αποκλείουν ωστόσο αυτό ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον.
Ο Φέρντιναντ Ζούτερλιτι, από το Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών της Φραγκφούρτης, εξηγεί το γιατί: «Στη Γερμανία δεν έχουμε τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, όπως π.χ. έχουν οι Βρετανοί, όπου η ανεργία μεταξύ των νέων αγγίζει το 20%. Επιπλέον δεν υπάρχει στη Γερμανία τόσο μεγάλη συγκέντρωση χαμηλών στρωμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.»
 
 ZDF / DW / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
 
 
dw

No comments:

Post a Comment