Thursday, August 25, 2011


Επισκόπηση τύπου  | 25.08.2011

Στη δίνη της ευρωκρίσης η κριτική Βουλφ και Κολ

 

Στα πρωτοσέλιδα η ευρωκρίση μετά και την κριτική του προέδρου της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη διαχείριση της κρίσης, αλλά και την κριτική του πρ. καγκελάριου Χέλμουτ Κολ στη Μέρκελ

 
«Το εγχειρίδιο του Βουλφ», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου σχολίου της FrankfurterAllgemeine Zeitung για τη χθεσινή κριτική του προέδρου της Γερμανίας προς την ΕΚΤ και την μαζική αγορά ομολόγων: «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχασε τον χρόνο του με φθηνές σοφίες για το τέρας των χρηματαγορών, αλλά προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες και την ΕΚΤ, πως πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες που μέχρι χθες ίσχυαν στην ΕΕ. Οι διαπιστώσεις του, ότι δηλαδή το ρίσκο και η ευθύνη είναι αλληλένδετα και πως δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι επόμενες γενιές με ακάλυπτες ‘επιταγές’, εκφράζουν τον γερμανικό λαό.»
 
«Δεν μας ενοχλεί η άσκηση του δικαιώματος της κριτικής από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, αλλά (ενοχλεί) το γεγονός ότι είναι ανιστόρητος», σημειώνει ηFrankfurter Rundschau για την κριτική του Βουλφ και εξηγεί: «Ο Βουλφ παριστάνει σαν να έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό η υποταγή των πολιτικών στην εξουσία και τη λογική των αγορών. Ήταν όμως το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα που ακολούθησε αποφασιστικά αυτό το δρόμο. Ήταν το κόμμα την πολιτική του οποίου ο Κρίστιαν Βουλφ ως αντιπρόεδρός του και πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας συνδιαμόρφωνε επί χρόνια.»
 
«Η Γερμανία άξιζε να έχει πρόεδρο κάποιον που ξέρει περισσότερα για την ΟΝΕ», σχολιάζει στο ίδιο πνεύμα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου (σχολιαστής Αλεξάντερ Χαγκελύκεν) και αφού επισημαίνει ότι οι περίφημες εγγυήσεις που ζητά η Φινλανδία, και στην ουσία θα ήθελαν και άλλες χώρες, υπογραμμίζουν τη διχογνωμία που επικρατεί στην ΕΕ, καταλήγει: «Γι’ αυτό έχει δίκιο η Μέρκελ που προτείνει την εισαγωγή του χρεόφρενου σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης. Οι αποδέκτες της βοήθειας θα πρέπει να διασφαλίζουν περισσότερη σιγουριά στους πιστωτές. Για να λειτουργήσει η ευρωζώνη σαν ενιαία κοινότητα χρειάζεται τόσο πρόθυμους βοηθούς, όσο και πρόθυμους μεταρρυθμιστές.»
 
«Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα για τον καθένα»
 
«Με τόλμη και επιβλητικότητα» άσκησε κριτική στην πολιτική της καγκελαρίου ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ υποστηρίζει η DieWelt: «Χωρίς να λέει ονόματα διαπιστώνει ότι η Γερμανία δεν συνιστά πλέον μία σταθερή δύναμη, ούτε στην εσωτερική, ούτε στην εξωτερική της πολιτική. Η χώρα παραδέρνει στα διεθνή πελάγη χωρίς πυξίδα και άγκυρα.
Οι πολιτικοί επίγονοι του Κολ θα απαντήσουν ασφαλώς ότι ο κόσμος είναι σήμερα πιο πολύπλοκος από την εποχή του Κολ και του Ψυχρού Πολέμου. Όμως είναι αλήθεια ότι όποιος επιδιώκει να αλλάξει κάτι στον κόσμο μας, πρέπει να διαθέτει άποψη, επιμονή και τόλμη. Τα περί πολυπλοκότητας είναι απλώς δικαιολογία.
Η πολιτική βέβαια δεν είναι επάγγελμα για τον καθένα, η πολιτική πρέπει να προσανατολίζει και να οριοθετεί. Πρέπει να συνδέει το χθες με το σήμερα και το αύριο. Η πολιτική που είναι μάλιστα συμβατή με την ελευθερία πρέπει να αιτιολογεί, να εξηγεί και να ερμηνεύει και κάπου-κάπου, όπως τώρα, πρέπει και να αφουγκράζεται την κοινή γνώμη και τα μηνύματα. Η πολιτική για την πολιτική δεν ανταποκρίνεται στην ουσία της δημοκρατίας και τρομάζει τους πολίτες.»
 
Ευρωομόλογα χωρίς τη Γερμανία;
 
«Εκδώστε ευρωομόλογα – με ή χωρίς τους Γερμανούς», είναι ο τίτλος ανάλυσης στην γερμανική έκδοση τωνFinancialTimes (του Μάρτιν Ζάντμπου). Ο αναλυτής προτείνει την έκδοση ευρωομολόγων χωρίς τους Γερμανούς, που φέρνουν προσκόμματα και καθυστερούν, και καταλήγει: «Πως θα φαινόταν άραγε ένα τέτοιο βήμα στη Γερμανία; Από οικονομικής άποψης ενδέχεται σε μια τέτοια περίπτωση να συρρικνωθούν τα πλεονεκτήματα του Βερολίνου στη δανειοδότηση, όταν οι επενδυτές δουν ότι υπάρχει μια αγορά ομολόγων πιο ελκυστική και μεγαλύτερη από εκείνη της Γερμανίας.
Από πολιτικής άποψης οι ψηφοφόροι θα φοβηθούν μήπως μείνουν εκτός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μήπως χάσουν το τρένο. Και αυτές οι ανησυχίες θα μπορούσαν τότε να είναι μεγαλύτερες από τις σημερινές ανησυχίες γιατί η Γερμανία δίνει τις υψηλότερες εισφορές στην ΕΕ. Επομένως τα πάντα εξαρτώνται από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους.»
 
 
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
 
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
 
 
dw

No comments:

Post a Comment