Για να δημιουργηθεί χρειάστηκε να κατεδαφιστούν 150 ακίνητα. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος, που παρέμενε εδώ και χρόνια αναξιοποίητος, αναβαθμίζεται χάρη σε μια σειρά παρεμβάσεων
Τα τέσσερα παλιά κτίρια που θα γκρεμιστούν θα ενοποιήσουν τα δύο σημαντικότερα μνημεία που έχουν εντοπιστεί στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος - το Γυμνάσιο, μεγάλο ορθογώνιο οικοδόμημα με εσωτερικό περιστύλιο και δωμάτια στη βόρεια πλευρά, του οποίου το εσωτερικό προοριζόταν για Παλαίστρα, και το μεγάλο τετράγωνο περίστυλο κτίριο που θεωρείται παράρτημα του Γυμνασίου.
«Πρόκειται για ένα καταπληκτικό έργο που έχει αργήσει να γίνει και μου το έχουν επισημάνει πολλοί στα ταξίδια μου στο εξωτερικό», επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος παρέστη χθες στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κατά την παρουσίαση του προγράμματος ανάδειξης και ενοποίησης του χώρου όπου ο Πλάτων ίδρυσε τη φιλοσοφική του σχολή το 387 π. Χ. και στον οποίο η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εντοπίσει τα κατάλοιπα του Γυμνασίου όπου στέγασε τη σχολή του ο Πλάτων, αλλά και πρώιμα γεωμετρικά ευρήματα που υποδεικνύουν τη λατρεία του ήρωα Ακάδημου στην περιοχή. «Αλλοι ευγενικά μου λένε πως είναι ένας σημαντικός χώρος παιδείας και πολιτισμού κι άλλοι ευθέως μου λένε πως αν είχαν στη χώρα τους έναν τέτοιο χώρο θα είχαν βγάλει πολλά λεφτά. Βούλησή μας είναι να αναδειχθεί ως χώρος δημιουργικός και ζωντανός. Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι πηγή πλούτου για την Αθήνα και ως τέτοια πρέπει να αναδειχθεί».
Τα πρώτο βήμα έγινε πριν από 20 μήνες με την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου και τις προτάσεις για απαλλοτριώσεις στην περιοχή - συνολικής έκτασης 9,7 στρεμμάτων, ενώ μελλοντικά προβλέπεται η απαλλοτρίωση 6,4 στρεμμάτων ώστε να διαμορφωθεί χώρος πρασίνου - οι οποίες θα συγχρηματοδοτηθούν από το ΥΠΠΟΤ και το ΥΠΕΚΑ.
Συνεχίστηκε με τη χάραξη διαδρομών και την αποκάλυψη, συντήρηση και ανάδειξη των όχι καλά ορατών αρχαιοτήτων του χώρου, ενώ έως το τέλος Αυγούστου θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την βελτίωση της περίφραξης και την κατασκευή φυλακίου, χώρων υγιεινής και πινακίδων. «Ο χώρος ενδέχεται το βράδυ να κλείνει για λόγους ασφαλείας και καθαριότητας, αλλά δεν πρόκειται να μπει εισιτήριο», διευκρινίζει η προϊσταμένη της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Εφη Μπαζιωτοπούλου.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας ΑΕ, προωθείται η διαμόρφωση διαδρομής από τον Κεραμεικό έως την Ακαδημία Πλάτωνος μέσω των οδών Πειραιώς, Πλαταιών, Πλάτωνος και Κρατύλου όπου προβλέπεται από τα 100 σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος θα αναδειχθούν περί τα 20, με ειδικές πινακίδες που θα περιέχουν πληροφορίες και εποπτικό υλικό για χώρους όπως το Δημόσιο Σήμα και τα παρόδια νεκροταφεία. Εργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου - ΟΠΑΠ και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, ένα μουσείο που, αν και αποτελεί πάγιο αίτημα ειδικά μετά την αποκάλυψη χιλιάδων αρχαιοτήτων από τις ανασκαφές του Μετρό, παρέμενε στα χαρτιά. «Ο φάκελός του ετοιμάζεται ώστε να βγει στον αέρα διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός σε πλαίσιο ανάλογο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης», εξηγεί η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη διευκρινίζοντας πως για την ανέγερση του κτιρίου σε έκταση 30 στρεμμάτων εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου έχουν εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα 2 εκατ. ευρώ ύστερα από προγραμματική σύμβαση του ΥΠΠΟΤ και της Νομαρχίας Αθηνών.
Μ.Α.
No comments:
Post a Comment