Saturday, May 14, 2011


Οικονομία | 14.05.2011

Έρευνα: «Αναπότρεπτη η αναδιάρθρωση»

 
201Symbolbild Finanzkrise Griechenland.

DW-Grafik: Per Sander
2010_08_11_symbolbild_finanzkrise_griechenland_2.psd

Αναπότρεπτη θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων και επενδυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

 
Μόνον οι τρεις στους 43 ερωτηθέντες υποστήριξαν ότι μπορεί να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη. Το 80% των ερωτηθέντων δεν αναμένει την αναδιάταξη του χρέους πριν από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Περίπου οι μισοί από τους 28 οικονομολόγους και 15 διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμούν ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης οι απώλειες των πιστωτών θα κινηθούν στο 50% των αξιώσεών τους. Από την ομάδα των οικονομολόγων, περίπου το 50% αναμένει hair cut κάποια στιγμή, αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό, που θα αγγίζει το 40%.
 
Γιούνκερ: Περισσότερες προσπάθειες για τις ιδιωτικοποιήσεις
 
Luxembourg's Finance Minister Jean Claude Juncker adjusts his glasses during a media conference after a meeting of eurozone finance ministers in Madrid, on Friday, April 16, 2010. Debt-laden Greece has asked for more talks about a financial rescue plan put together by eurozone countries and the International Monetary Fund.  (AP Photo/Virginia Mayo)Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ ΓιούνκερΣτο μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει το 2012 στις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Σε συνέντευξή του προς τη γερμανική εφημερίδα Münchner Merkur, ο κ. Γιούνκερ θέτει όρους στην Ελλάδα προκειμένου να της χορηγηθεί η πέμπτη δόσης της βοήθειας. «Η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων για να πάρει την επόμενη δόση των 110 δις. ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν που παρουσίασε στις Βρυξέλλες τις προγνώσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία: «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει τις οικονομικές της μεταρρυθμίσεις, να σημειώσει επιτυχία στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να το εφαρμόσει πλήρως. Είναι επίσης απόλυτα αναγκαίο και επείγον να σταματήσουν οι πολιτικές διαμάχες και να σημειωθεί μια διακομματική συναίνεση για την ανάκαμψη της Ελλάδας».
 
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
 
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης   dw

No comments:

Post a Comment