Sunday, May 29, 2011


Λαοθάλασσα στο Σύνταγμα των «Αγανακτισμένων»
Πως να περιγράψει κανείς αυτή τη λαοθάλασσα; Η πλατεία Συντάγματος αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει την «αγάνακτηση» των χιλιάδων διαδηλωτών. Ενός πλήθους παθιασμένου και αποφασισμένου για αλλαγή και για ένα νέο μέλλον διαφορετικό από αυτό που βλέπουν να τους έχει χτυπήσει την πόρτα...

Το είδαμε στα μάτια των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων. «Ξυπνήσαμε» φώναξαν και πάλι. Το πρωτοφώναξαν την Τετάρτη και το φωνάζουν έκτοτε καθημερινά. Σήμερα όμως (απ)έδειξαν ότι όντως «ξύπνησαν»... για τα καλά!

Πάνω από 80.000 κόσμου - Βούλιαξε το Σύνταγμα

Πρόκειται για την μαζικότερη και πιο δυναμική κινητοποίηση των «Αγανακτισμένων». Ο κόσμος ανταποκρίθηκε μαζικά στο σημερινό (5ο συνεχόμενο) κάλεσμα: πάνω από 80.000 Έλληνες πολίτες (κατά άλλες εκτιμήσεις ξεπέρασαν και τις 100.000) ένωσαν τις φωνές του και βγήκε ένα δυνατό μήνυμα-σύνθημα: «Ως εδώ ήταν»!

Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα ήταν ασφυκτικά γεμάτοι: το πλήθος είχε ξεχυθεί στο κέντρο της Αθήνας από το ύψος της Βουκουρεστίου, στην Μητροπόλεως, την Αμαλίας, την Πανεπιστημίου, τη Σταδίου, την Ερμού και τη Φιλελλήνων. Ένα κέντρο κυριολεκτικά απροσπέλαστο! Ακόμη και οι αποβάθρες του Μετρό είχαν γεμίσει κόσμο που ήθελε να βγει στην πλατεία και δε μπορούσε από το συγκεντρωμένο πλήθος με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα τα βαγόνια να «κατεβάζουν» τον κόσμο στον Ευαγγελισμό!

Η φωνή που έβγαινε από το συγκεντρωμένο πλήθος ήταν πραγματικά διαπεραστική. Δεν ήταν μόνο η ένταση της αλλά και το πάθος πίσω από κάθε σύνθημα, κάθε χτύπο της κατσαρόλας, κάθε ανέμισμα της σημαίας, ελληνικής ή μη…

«Και ου και α, που είναι τα λεφτά»

Πριν καν η ώρα φθάσει 6 το απόγευμα, όπου και είχε δοθεί το πανευρωπαϊκό ραντεβού στις πλατείες περισσοτέρων των 100 πόλεων της Γηραιάς Ηπείρου, ο κόσμος είχε αρχίσει να φθάνει κατά εκατοντάδες στο Σύνταγμα.

Ήδη πριν τις 18.30 περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές βρίσκονταν στο σημείο. Η μικρή πολιτεία των «Αγανακτισμένων» ήταν έτοιμη. Στο σημείο μπροστά από τον "Άγνωστο Στρατιώτη" είχε στηθεί και εξέδρα όπου δίνονταν συναυλίες. Η πλατεία πλημμυρισμένη από σκηνές. Δεκάδες διανυκτέρευσαν εκεί χθες, εκατοντάδες θα διανυκτερεύσουν σήμερα. «Σύντομα θα γίνουμε χιλιάδες» τονίζει ένας «Αγανακτισμένος».

Τα πρώτα συνθήματα έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται. Ο κόσμος έφθανε στο σημείο αδιάλειπτα και μαζικά. Ακούγεται υπερβολικό αλλά σε κάθε ανοιγόκλεισμα των ματιών από τις τέσσερις γωνιές του ορίζοντα έφθαναν ολοένα και νέες ομάδες διαδηλωτών! Μέσα σε λίγη ώρα, υπήρχε στο Σύνταγμα πάνω από 50.000 κόσμου. Και ήταν μόνο η αρχή, όπως αποδείχθηκε…

«Και ου και α, που είναι λεφτά;», «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», «κλέφτες, προδότες, πολιτικοί», φώναζαν στις 9 το βράδυ οι -ήδη- πάνω από 70.000 χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι διαδηλωτές! Όλοι τουςάνθρωποι της διπλανής πόρτας, πολλοί εκ των οποίων πιθανόν να μην έχουν ξαναπάει και σε διαδήλωση!Την ίδια ώρα, οι λοιποί «Αγανακτισμένοι» της Ευρώπης ένωναν τις φωνές τους με τους Έλληνες…

«Είστε Έλληνες. Αυτό, τίποτα άλλο»

Στο facebook, στη σελίδα του γκρουπ της «Ευρωπαϊκής Επανάστασης» των «Αγανακτισμένων»πολλοί ξένοι ζητούν να μάθουν τι γίνεται στην Ελλάδα.

«Είναι τόσοι πολλοί; Λένε ότι ξεπέρασαν τις 100.000! Μπράβο, είμαστε μαζί σας, και εδώ διαδηλώνουν» σχολίασε ένας Ισπανός. «Εμπρός Ευρώπη! Ξυπνήσαμε και ζητάμε πραγματική Δημοκρατία» σχολιάζει ένας Έλληνας του εξωτερικού σημειώνοντας πως αισθάνεται περήφανος για τα «αδέρφια» του που επιτέλους διεκδικούν αυτό που τους ανήκει. «Είστε Έλληνες. Αυτό, τίποτα άλλο» το μήνυμα που αφήνει ένας τρίτος.

Επί ποδός οι ομάδες περιφρούρησης

Η μικρή κοινωνία των «Αγανακτισμένων» έχει αυξηθεί και οργανωθεί ακόμη περισσότερο. Λιθαράκι-λιθαράκι, ήδη έχει ξεκινήσει η δημιουργία ενός πρωτόγνωρου «οικοδομήματος». Το οποίο φυσικά χρειάζεται και περιφρούρηση. Το είπαν άλλωστε ανοικτά ότι φοβούνται και ανησυχούν για ενδεχόμενη «προβοκάτσια στον έντιμο αγώνα» τους. Γι αυτό και έχουν δημιουργήσει και (άγρυπνη) ομάδα περιφρούρησης, η οποία «βάρεσε» υπερωρίες στη  μεγαλειώδη συγκέντρωση της Κυριακής.

Οι ομάδες περιφρούρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης ήταν επί ποδός για να αποφευχθούν τυχόν έκτροπα. Και η αστυνομία, εξάλλου, είχε φροντίσει να αυξήσει τη δύναμη της, για παν ενδεχόμενο. Τελικά, ευτυχώς η πρωτοφανής συγκέντρωση ήταν και πρωτοφανώς ειρηνική.

Αργά τα μεσάνυκτα μόνο υπήρξε μία μικροταραχή όταν μία ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών κατήγγειλε ότι αποχωρώντας από το σημείο δέχθηκε φραστική επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία. Η ανταπόκριση των λοιπών διαδηλωτών που υπήρχαν ακόμη στο Σύνταγμα ήταν άμεση και πάνω από διακόσια άτομα βρέθηκαν στην αρχή της Φιλελλήνων και φώναξαν οργισμένα συνθήματα εναντίον τους. Λίγο μετά έφθασε και ένα περιπολικό (το οποίο και αποδοκιμάστηκε από τους «Αγανακτισμένους») και ευτυχώς η ένταση δεν γενικεύτηκε.

«Και αύριο εδώ. Συνεχίζουμε. Μέχρι να γίνουμε ένα εκατομμύριο»!

Αρκετά μετά τα μεσάνυχτα, ο περισσότερος κόσμος είχε φύγει. Οι «Αγανακτισμένοι» ήταν λιγότεροι από 2.000 και αρκετά διεσπαρμένοι. Κι όμως φώναζαν (ακόμη!) και διαδήλωναν (ακόμη!).Πολλοί συνέχιζαν να παρακολουθούν την καθιερωμένη λαϊκή συνέλευση η οποία αν και είχε ξεκινήσει από νωρίς (λίγο μετά τις 9.30), δεν έλεγε να σταματήσει αφού ο κόσμος διψούσε να πάρει το λόγο να συμμετάσχει στην άμεση δημοκρατία. Θέλει να ακούσει και ν’ ακουστεί..

Για μία ακόμη φορά ο αποχαιρετισμός δεν ήταν «αντίο» αλλά «στο επανιδείν». Ναι, έχουν και τη Δευτέρα ραντεβού, για 6η συνεχή μέρα. Στο ίδιο μέρος, την ίδια ώρα. «Ελάτε όλοι οι Έλληνες. Να γίνουμε ένα εκατομμύριο, να βγούμε στους δρόμους. Το χρωστάμε στα παιδιά μας να διεκδικήσουμε το μέλλον που τους στερήσαμε» ακούγεται να καλεί μία φωνή από το βήμα της λαϊκής συνέλευσης. Θα ορκιζόμουν ότι αυτό το τελευταίο το είχα δει «γραμμένο» και στο βλέμμα 80.000 ανθρώπων λίγες ώρες νωρίτερα…

Πέτρος Κατσαβριάς



Δείτε εδώ φωτορεπορτάζ του star.gr από την πρωτοφανή συγκέντρωση...

No comments:

Post a Comment