Sunday, May 22, 2011


Πολιτική

Αντώνης Σαμαράς: Από τη «φανέλα της εθνικής», στην εικόνα του «εθνικού ηγέτη»
22/05/2011 09:38

Του Κώστα Λασκαράτου
Συνεπής με όσα έχει εδώ και μήνες υπερασπιστεί αλλά και πιστός στις θέσεις του, έχει αποφασίσει να μείνει ο Αντώνης Σαμαράς. Παρά την κρίσιμη συγκυρία, τα αλλεπάλληλα εισαγόμενα σενάρια για το ελληνικό χρέος, τις έξωθεν πιέσεις για συναίνεση, τις «απειλητικές διαρροές», περί μη εκταμίευσης της 5ης δόσης και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, που πολλοί επιμένουν ότι είναι ανοιχτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, παραμένει σταθερός στις απόψεις του διαμηνύοντας πως αυτό αποτελεί «πράξη ευθύνης».
Η άρνηση Σαμαρά να στηρίξει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα επί της αρχής αλλά και το «όχι» της Συγγρού στο Μνημόνιο 2, έρχονται, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες, ως συνέπεια της υπεύθυνης αντιπολίτευσης που έχει αποφασίσει να ασκήσει η ΝΔ. Από την πρώτη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, εξηγούν, «πρόταξε το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον, για αυτό και στις συναντήσεις του με ξένους αξιωματούχους, φορούσε πάντα τη ‘φανέλα της εθνικής’», υπενθυμίζουν. Τονίζουν μάλιστα πως ετούτη την κρίσιμη στιγμή θα ήταν «έγκλημα» να αλλάξει στάση και να ασπαστεί όσα πιστεύει πως οδηγούν τη χώρα στον γκρεμό. Είναι γεγονός, πως ο πρόεδρος της ΝΔ, επιχειρεί να πείσει, εντός και εκτός συνόρων, πως όσα πρεσβεύει δημοσίως, δεν έχουν κανένα μικροκομματικό συμφέρον –όπως εμμέσως υπαινίχθηκαν οι κύριοι Ρεν και Γιούνκερ, δηλώνοντας πως πρέπει τα κόμματα στην Ελλάδα να αφήσουν τις μεταξύ τους διαφορές-, αλλά αντιθέτως πηγάζουν από την καρδιά ενός «εθνικού ηγέτη», που προτάσσει το καλό της πατρίδας, ακόμη και αν κάποιες φορές, με τις δηλώσεις του, καθίσταται ενοχλητικός σε κάποιους.
Στις 10:30 το ραντεβού την Τρίτη στο Μαξίμου
Πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς, που αποδέχτηκαν την πρόσκληση του πρωθυπουργού, θα περάσει το κατώφλι του Μαξίμου, ο αρχηγός της ΝΔ. Με το Ζάππειο 2 στα χέρια του, θα επιχειρήσει να πείσει τον πρωθυπουργό για τον δικό του δρόμο εξόδου από την κρίση, με την πιστή και συνολική τήρηση των επτά βημάτων της Επανεκκίνησης που παρουσίασε, σε ειδική εκδήλωση, στις 12 του μηνός.
«Κόκκινη γραμμή», για τη γαλάζια παράταξη αποτελούν Μνημόνιο 2 και Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ωστόσο ορισμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες χαίρουν της στήριξης και του Αντώνη Σαμαρά, του οποίου οι ιδέες για θέματα όπως οι Αποκρατικοποιήσεις, είναι ακόμη πιο προωθημένες από τις κυβερνητικές προτάσεις, όπως υποστηρίζουν στην Νέα Δημοκρατία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναμένεται να διευκρινίσει στον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία πρωτοβουλία που προτάσσει «ταμειακά οφέλη δίχως αναπτυξιακές προοπτικές», θα πει «όχι» στο ξεπούλημα και θα αναπτύξει τις θέσεις του για επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ.
Η ΝΔ, έχει ταχθεί ακόμη, υπέρ της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και όχι της τακτοποίησής τους, θέση που θα υπεραμυνθεί εκ νέου ο πρόεδρος του κόμματος ενώ θα επαναλάβει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο «απολύσεων μέσω ΑΣΕΠ», αντιπροτείνοντας τον θεσμό της «εργασιακής εφεδρείας», ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού του επιτελείου θα αποφέρει περισσότερα οφέλη στο κρατικό ταμείο.
«Μασάζ» και στους ξένους αξιωματούχους
Ο Αντώνης Σαμαράς, δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω από όσα έχει δημοσίως υποστηρίξει, αφού εκτιμά πως δεν μπορεί να υπερασπιστεί εκ των υστέρων μια αποτυχημένη πολιτική, την έκβαση της οποίας ο ίδιος είχε από την πρώτη στιγμή προβλέψει. Τις απόψεις του αυτές θα επιχειρήσει να μεταφέρει το επόμενο διάστημα και σε ξένους αξιωματούχους, αφού πιστεύει πως –ακόμη και αν η κυβέρνηση είχε αποφύγει αστοχίες και παλινωδίες- το αδιέξοδο θα ήταν και πάλι ορατό, εξαιτίας του ίδιου του «Σχεδίου».
Σε αυτή τη λογική, θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, πραγματοποιώντας σειρά διεθνών επαφών. Στις 7 Ιουνίου θα βρεθεί στο Παρίσι και θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν ενώ στις 22 του ίδιου μήνα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, μια μέρα πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στα πλαίσιο των επαφών του με στελέχη της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, θα προσπαθήσει να πείσει για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της «γαλάζιας» πρότασης, αμφισβητώντας εκ νέου την πολιτική του μνημονίου. Θα ζητήσει μάλιστα επαναδιαπραγμάτευση του, αφού φέρεται να θεωρεί ότι η εικόνα που καλλιεργείται στο εξωτερικό αλλά και η πεποίθηση των πιστωτών ότι για όλα φταίνε οι «κυβερνητικές καθυστερήσεις», σε συνδυασμό με την «άρνηση της αντιπολίτευσης», δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού το ίδιο το σχέδιο είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.
Διαβάστε ακόμη:

1 comment:

  1. τον γνώρισα εδώ στο Τορόντο,οπου διαπίστωσα την πάστα του ανδρός. Τάλεγε ολα πριν χρόνια για το δεον γενεσθαι ,δεν παραστράτησε δεν υποχώρησε απο τις θέσεις του και τώρα πολλά εξαρτώνται από την ισχυρή του γνώμη.

    ReplyDelete