Wednesday, May 18, 2011

απαντήσεις Σαμαρά στις παραινέσεις .........Ναυτεμπορική


Στις «παραινέσεις» της Ε.Ε. περί ανάγκης συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων στην πολιτική του μνημονίου, απάντησε εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. «Δεν πιστεύω στην πολιτική συναίνεση ως σύστημα διακυβέρνησης, απάντησε στον Επίτροπο Ρεν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. «Όχι» στη συναίνεση λένε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης επισημαίνει ότι κάποιοι έχουν ξεχάσει πως το κοινοβούλιο είναι και χώρος προτάσεων και συνεννόησης.
Στις «παραινέσεις» της Ε.Ε. περί ανάγκης συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων στην πολιτική του μνημονίου απάντησε εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς.
Χθες, ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν ανήγαγε τη διακομματική συμφωνία και υιοθέτηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας[Βλέπε άρθρο] . Όπως είπε, η μορφή της δέσμευσης που θα συζητηθεί, θα εξεταστεί σύντομα έπειτα από συζητήσεις με τις πολιτικές δυνάμεις, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ διερωτήθηκε γιατί να μην είναι δυνατή η πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα από τη στιγμή που επιτεύχθηκε στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Είναι θέμα εθνικής ευθύνης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και κυβέρνηση υπάρχει και αντιπολίτευση υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα», παρατήρησε με νόημα ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας εκ νέου σήμερα στις ευρωπαϊκές «παραινέσεις» περί συναίνεσης.
«Σαφώς και υπάρχει κυβέρνηση, αντιπολίτευση και κοινοβουλευτισμός στην Ελλάδα. Το κακό όμως για τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά είναι το ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ένα ποσοστό των ερωτωμένων που ανέρχεται στο 80% περίπου, πιστεύει ότι αυτοί δεν ασκούν σωστά το ρόλο τους», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης. «Όσο για τον Κοινοβουλευτισμό», πρόσθεσε, «υπενθυμίζω ότι το Κοινοβούλιο δεν είναι μόνο χώρος διαφωνιών. Είναι και χώρος προτάσεων και συνεννόησης. Λυπάμαι δε να πω ότι αυτό το τελευταίο, το έχουν ξεχάσει παντελώς κάποιοι τον τελευταίο καιρό».
Πάντως, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν στη «Ναυτεμπορική» ότι παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τονίσει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί ολόκληρο το Ζάππειο ΙΙ και να μην το υιοθετήσει αποσπασματικά, εν τούτοις δεν αποκλείεται να καταψηφίσει επί της αρχής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά να στηρίξει μεμονωμένα μέτρα. Τέτοια μέτρα, όπως είπαν, θα μπορούσαν να είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η διαχείριση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο.
Θ.Πάγκαλος: Κάνει λάθος ο κ. Ρεν
Kατά της πολιτικής συναίνεσης ως σύστημα διακυβέρνησης τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, εκτιμώντας πως είναι λάθος να λέει ο Επίτροπος Ρεν ότι όταν υπάρχει συναίνεση λειτουργεί καλύτερα η Δημοκρατία. Παράλληλα, ο κ. Πάγκαλος δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως «η χώρα δεν θα πάει καλά αν κερδίσει η ανευθυνότητα». Δεν είναι αντιπολίτευση ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους μια αντιπολίτευση που λέει «όχι» σε όλα, επανέλαβε για μία ακόμη φορά και τόνισε πως η εκταμίευση της 5ης δόσης εξαρτάται από την εφαρμογή του μνημονίου.
Τη συναίνεση τη θέλουν για να τσακίσουν ο λαϊκό κίνημα, υποστήριξε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν αυτό που λέγαμε ότι το μνημόνιο δεν έγινε κυρίως για το χρέος και τα ελλείμματα, αλλά για να περάσουν στρατηγικά μέτρα, ιδιωτικοποιήσεων, ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και επιστροφής σε ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα», επεσήμανε η κ. Παπαρήγα σε δηλώσεις της από τη Θεσσαλονίκη. Γι αυτό χρειάζονται τη συναίνεση, γιατί ακριβώς πρόκειται να επέλθει νέα ισοπέδωση και χρειάζεται για να τσακίσουν το κίνημα, υποστήριξε, για να προσθέσει ότι «πρόθυμοι υπάρχουν, απλώς θα διαλέξουν την κατάλληλη στιγμή».
Σκληρή ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση τους. Όπως είπε, Βρυξέλλες και τρόικα «ζητούν συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις σε ένα σχέδιο διάλυσης της κοινωνίας και ο παραδομένος πρωθυπουργός είναι τόσο αδύναμος και φοβισμένος που δεν τολμά να προχωρήσει μόνος. Ζητάει και τη συνέργεια του κ. Σαμαρά και ο κ. Σαμαράς από την άλλη λέει μισόλογα και τραυλίζει».
Χθες, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για σενάρια αντιλαϊκής συναίνεσης, τονίζοντας πως «τώρα που το μνημόνιο καταρρέει κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και όχι μόνο δεν κάνουν πίσω, αλλά επιμένουν ακόμα πιο έντονα. Ζητούν καταστρατήγηση του Συντάγματος, υπέρβαση των δημοκρατικών θεσμών. Εξυφαίνουν σενάρια που θέλουν την κοινωνία σε νάρθηκα, σενάρια αντιλαϊκής συναίνεσης».
Όσον αφορά τα περί πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού είτε για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είτε για διμερείς συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πηγές τουΣΥΝ τόνιζαν σήμερα πως σε περίπτωση που λάβει πρόσκληση, ο κ. Τσίπρας θα ανταποκριθεί για θεσμικούς και μόνο λόγους, ξεκαθαρίζοντας ότι τα περί συναίνεσης προφανώς και δεν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

1 comment:

  1. Εδεσαν την χώρα με δανεια και χρέη ,τι θέλουν και την καθυποταξη του φρονήματος και της σκέψης? Ειναι το ζητούμενο αδύνατο ,ολη η χώρα θα πεί κύριοι περάσατε τα εσκαμμένα .Λίγος σεβασμός χρειάζεται στην Ελλάδα.

    ReplyDelete