Wednesday, May 18, 2011

episkokish tipou


Επισκόπηση τύπου  | 02.11.2010

Πως ο Χανς Άιχελ "έκλεισε το στόμα των επικριτών της Ελλάδας"

 

"Ευρωψέματος" συνέχεια και η λαϊκή Bild σήμερα κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τον πρώην υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Άιχελ ότι έκλεισε το στόμα όσων ήθελαν να πουν 'όχι' στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

 
Η λαϊκή εφημερίδα Bild συνεχίζει σήμερα με το τέταρτο μέρος των αποκαλύψεών της για το «ευρωψέμα» με τίτλο «Το ευρώ για την Ελλάδα – έτσι κλείνει το στόμα του σημαντικότερου επικριτή ο υπ. Οικονομικών Άιχελ».

«Στο τέλος του 1999, όταν οι υπ. Οικονομικών της ΕΕ προχώρησαν στην άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, στην Αθήνα άνοιξαν σαμπάνιες…Οι εφημερίδες έγραφαν ‘Η Ελλάδα λίγο πριν από την ένταξή της στην ευρωζώνη’. Όποιος ήθελε να σταματήσει την ένταξη της χώρας στο ευρώ θα έπρεπε από δω και πέρα να έχει ισχυρά επιχειρήματα. Ουδείς το επεδίωξε όμως. Όλοι απλώς έκρουσαν ‘λίγο’ τον κώδωνα του κινδύνου, όπως π.χ. η Κομισιόν. Στην γραπτή της οδηγία στις 18 Ιανουαρίου του 2000 υπογραμμίζει: ‘…παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν είναι της άποψης ότι η Ελλάδα πρέπει να δρομολογήσει ιδιαίτερα μέτρα για να καταστούν μόνιμες οι επιτυχίες από τη μείωση του πληθωρισμού’.»

Άιχελ προς Βέλτεκε: «Ο κ. Ρέκερς δεν επιτρέπεται να εκφράζει την προσωπική του γνώμη»

Ο τότε πρόεδρος της Bundesbank Ερνστ ΒέλτεκεΟ τότε πρόεδρος της Bundesbank Ερνστ ΒέλτεκεΤο σημαντικότερο σημείο των σημερινών αποκαλύψεων τηςBild είναι η επιστολή του τότε υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Άιχελ προς τον τότε επικεφαλής της Bundesbank Έρνστ Βέλτεκε με στόχο να σταματήσουν οι επικριτικές φωνές εκ μέρους της Bundesbank και συγκεκριμένα, όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, να κλείσει το στόμα του Χανς Ρέκερς, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, που είχε προτείνει να μετατεθεί η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη τουλάχιστον για ένα χρόνο.
Στην επιστολή Άιχελ προς Βέλτεκε που δημοσιεύει η εφημερίδα αναφέρεται: «...Σας παρακαλώ επειγόντως να διαβιβάσετε στον δρ. Ρέκερς ότι ως μέλος του συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας δεν επιτρέπεται να εκφράζει την προσωπική του γνώμη…Θα είχα μάλιστα να επισημάνω στον κ. Ρέκερς, πως θα ήταν σκόπιμο να μελετήσει τις διαδικασίες και τις μεθόδους της Συνθήκης του Μάαστριχτ..στους Έλληνες συναδέλφους μου θα ζητήσω γραπτώς συγγνώμη για τις δηλώσεις του δρ. Ρέκερς.»

Η εφημερίδα γράφει ότι μετά από αυτή την επιστολή η Bundesbank απέφυγε να πει ‘όχι’ στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά έγραψε ένα κατεβατό με προϋποθέσεις και προειδοποιήσεις: «Η κατάσταση του δημοσιονομικού ελλείμματος συνιστά αφορμή για ανησυχίες.., στο συνταξιοδοτικό είναι απολύτως απαραίτητη η μεταρρύθμιση, στις δαπάνες είναι αναγκαίες περαιτέρω περικοπές…και όσον αφορά το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό.»

Ανδρέας Γεωργίου: «Στόχος μου μια νέα κουλτούρα αριστείας»

«Ελλάδα: Για πρώτη φορά εντελώς ανεξάρτητοι», είναι ο τίτλος σύντομης συνέντευξης του περιοδικού Der Spiegel με τον νέο πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου.
Στην ερώτηση του περιοδικού γιατί εγκατέλειψε το πόστο του στο ΔΝΤ για να αναλάβει επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής απαντά: «Η πατρίδα μου αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μεγάλα προβλήματα και έχει σοβαρές ελλείψεις σε έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό που θα βοηθήσει στον αγώνα κατά της κρίσης και των αιτιών της. Θέλω να συνεισφέρω στο θέμα αυτό.»
Στη συνέχεια ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής υπογραμμίζει ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του η υπηρεσία ήταν «οργανωμένη σε τμήματα που λειτουργούσαν καλά και επιπλέον οι συνεργάτες της διέθεταν πολύ καλή θέληση. Και σε αυτά μπορεί κανείς να οικοδομήσει.»
Πως εξηγούνται όμως οι διαπιστώσεις της Κομισιόν ότι υπήρχαν ‘σοβαρές ελλείψεις’ και ότι τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία ‘αλλοιώθηκαν με άσκηση πολιτικής επιρροής’; Ο κ. Γεωργίου δηλώνει: «Υφίστανται όντως προβλήματα με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τις διαστάσεις των οποίων ούτε εγώ μπορούσα να διανοηθώ. Επομένως είναι σωστό που η ΕΕ επέπληξε τις σοβαρές παρατυπίες, τις αδυναμίες στη μεθοδολογία και την τεχνική, καθώς και την κακή συνεργασία. Μας πονάει. Αλλά θα διερευνήσουμε τα πάντα για να διαλευκάνουμε την υπόθεση. Στόχος μου είναι να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα αριστείας.»
Τέλος ο Ανδρέας Γεωργίου επισήμανε ότι για πρώτη φορά με τον νέο νόμο η Ελληνική Στατιστική Αρχή δεν υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά στη βουλή: «Για πρώτη φορά είμαστε εντελώς ανεξάρτητοι και είμαστε ο κεντρικός συντονιστής για όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα της Ελλάδας. Αυτό είναι καινούργιο και μας εξοπλίζει με τα απαραίτητα εφόδια για αξιόπιστες στατιστικές.»


Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
 
 
dw

No comments:

Post a Comment