Tuesday, May 17, 2011



Επισκόπηση τύπου  | 17.05.2011

Ελλάδα: επενδύσεις ή ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας;

 

Μετά τη σύνοδο του Eurogroup και την αναβολή των αποφάσεων για το μέλλον των ελληνικών πιστώσεων ο γερμανικός τύπος με σχόλια και αναλύσεις του αναφέρεται στο τι δέον γενέσθαι.

 
 
«Επενδύστε στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος συνέντευξης του οικονομικού αναλυτή της Τράπεζας της Βρέμης Φόλκερ Χελμάιερ στην εναλλακτική εφημερίδα Tageszeitung με θέμα την ευρωκρίση.
Ο Γερμανός αναλυτής υποστηρίζει ότι οι περικοπές δεν συνιστούν διέξοδο από την κρίση του χρέους και δηλώνει: «Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να βοηθηθεί μόνον με ένα ‘φάρμακο’. Η Γερμανία πρέπει να λειτουργήσει ως μοντέλο για την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στις διεθνείς αγορές. Αυτό το ξέρει η ελληνική κυβέρνηση και προσανατολίζεται επιτυχώς σε αυτό το μοντέλο: ήδη αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές. Το πρώτο τρίμηνο σημειώνεται ελαφρά ανοδική πορεία στην ανάπτυξη. Δεν επιτρέπεται να υπερβάλλουμε με τις περικοπές.»
 
Κίνητρα για επενδύσεις στην Ελλάδα και την Πορτογαλία
 
Διαδηλώσεις - κινητοποιήσεις 
(11.05.2011)Διαδηλώσεις - κινητοποιήσεις (11.05.2011)Η πρόταση του κ. Χελμάιερ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση είναι η εξής: «Η Κομισιόν θα πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση ενός στρογγυλού τραπεζιού με τους μεγάλους οικονομικούς ομίλους της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί πως θα ενισχυθούν οι επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Έτσι μπορούμε να παρέμβουμε θετικά στην εθνική οικονομία της χώρας.»
Στο ερώτημα τι συμφέρον έχουν οι μεγάλοι όμιλοι της Ευρώπης να πάρουν μέρος σε μια τέτοια διαδικασία ο Γερμανός αναλυτής λέει: «Η ισχυρή ανάπτυξη σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στη Γερμανία δημιούργησε πρόβλημα εύρεσης εργατικού δυναμικού, εξειδικευμένου προσωπικού σε αρκετές εταιρείες.
Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλοί άνεργοι. Επιπλέον η ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει από τα ταμεία της κίνητρα για επενδύσεις στην Ελλάδα.»
 
Στους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια λύση, όπως π.χ. η κοινωνική δυσφορία που θα δημιουργεί στη Γερμανία, ο αναλυτής της Τράπεζας της Βρέμης υποστηρίζει: «Στη Γερμανία μειώνεται γρήγορα η ανεργία, φέτος έχουμε κάτω από τρία εκατομμύρια. Μέσω των επενδύσεων στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία δεν πρόκειται να επιβραδυνθεί αυτή η τάση, διότι η διεθνής ζήτηση γερμανικών προϊόντων είναι τόσο μεγάλη, που μπορούμε τελικά όλοι μας να επωφεληθούμε.»
«Εάν καταρρεύσει η Ελλάδα», συμπληρώνει τέλος ο Φόλκερ Χελμάιερ, «τότε διακυβεύεται η ακεραιότητα της ευρωζώνης. Στην ευρωζώνη εξάγουμε το 60% των προϊόντων μας. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη Γερμανία να εμποδίσει καταστροφικές εξελίξεις.»
 
Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας: πολιτικές και άλλες δυσκολίες
 
Παπανδρέου: θα  απαγορευθεί η πώληση ακινήτων του δημοσίου δια νόμουΠαπανδρέου: θα απαγορευθεί η πώληση ακινήτων του δημοσίου δια νόμου«Το μεγάλο ξεπούλημα – οι ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας προκαλούν δυσκολίες», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung (του Μίχαελ Μάρτενς) για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στα πλαίσια του μνημονίου. 
 
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην κρατική περιουσία και τις ΔΕΚΟ και σημειώνει: «Ενδέχεται να μπορεί η Αθήνα να βγει μόνη της από τον κυκεώνα του χρέους. Είναι σωστό ότι η δημόσια περιουσία πρέπει να πουληθεί. Όσον αφορά όμως τα τελευταία στοιχεία για την αξία της περιουσίας πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί κυρίως στους αριθμούς που αφορούν τα ακίνητα. Ακόμη και αν έχουν όντως αξία 300 δισεκατομμυρίων, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορεί να πουλήσει έστω και ένα μικρό μέρος από αυτά τα ακίνητα.»
 
Ο αρθρογράφος εξηγεί ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) που διαχειρίζεται επισήμως τα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου δεν ήταν μέχρι πρότινος εις θέσιν να δηλώσει επακριβώς ποια είναι η αξία τους και τώρα αναμένεται να το πράξει τον επόμενο μήνα.
Ταυτόχρονα στο ρεπορτάζ αμφισβητείται «εάν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπ’ αυτές τις συνθήκες μπορεί να τηρήσει την δήλωση που έκανε στις αρχές του χρόνου για να ηρεμήσει τα πνεύματα ότι ‘θα απαγορεύσει την πώληση των ακινήτων του δημοσίου δια νόμου’.
Εξάλλου ο Παπανδρέου και οι υπουργοί του δεν κάνουν ανοιχτά λόγο για πώληση ακινήτων του δημοσίου. Η ελληνική κυβέρνηση προτιμά το μοντέλο της αξιοποίησής τους και κυρίως εκείνο της μακροχρόνιας μίσθωσής τους, με συμβόλαια διάρκειας μέχρι 99 χρόνια. Έτσι στοχεύει να έχει έσοδα μέχρι το 2013 γύρω στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.»
«Ο υπ. Οικονομικών Παπακωνσταντίνου δεν αποκλείει πωλήσεις, αλλά με περιορισμούς, δεν πρόκειται να υπάρξουν ‘ιδιωτικοποιήσεις – εξπρές’. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ένα ‘ξεπούλημα’.»
Τέλος το ρεπορτάζ απαριθμεί ακόμη μία φορά τις δυσκολίες της ελληνικής κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις π.χ. της ΔΕΗ, όπου τα συνδικάτα απειλούν να βυθίσουν στο σκοτάδι τη χώρα.
 
«Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία της», είναι τέλος ο τίτλος τηςTagesspiegel του Βερολίνου για την άμεση ανάγκη ρευστού που έχει η Ελλάδα (του Γκερντ Χέλερ): «Η Αθήνα χρειάζεται πάλι ρευστό. ΕΕ και ΔΝΤ εξαρτούν την εκταμίευση της νέας δόσης από νέες επιπρόσθετες περικοπές….Επιπλέον πρέπει το κράτος να αξιοποιήσει την περιουσία του. Από τον Μάρτιο ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου ένα ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο μέχρι το 2015 θα προσέφερε έσοδα γύρω στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες. Όμως ο Παπανδρέου διστάζει».
 
Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Χωρίς αμφιβολία οι σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν τόσο γρήγορα. Αλλά η Αθήνα χρειάζεται χρήμα και μάλιστα άμεσα. Εάν τον Ιούνιο δεν εκταμιευθεί η επόμενη δόση ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε ο υπ. Οικονομικών δεν μπορεί τον Ιούλιο να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, ούτε ασφαλώς να αναχρηματοδοτήσει το ομολογιακό χρέος. Τότε η Ελλάδα ενδέχεται να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.
Εάν όμως οι Έλληνες βρεθούν μπροστά στο δίλημμα: να κηρύξουν χρεοκοπία ή να βάλουν ενέχυρο την Ακρόπολη, θα επιλέξουν αμέσως τη χρεοκοπία.»
 
 Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου   dw
 
 

No comments:

Post a Comment