Saturday, July 13, 2013

Στα χαρακώματα οι δήμαρχοι και για την οικονομική επιτροπεία

Στα χαρακώματα οι δήμαρχοι και για την οικονομική επιτροπεία

Προάγγελος μιας ιδιαίτερα θερμής εβδομάδας υπήρξε η Έκτακτη Συνέλευση των Δημάρχων και των Δ.Σ. των ΠΕΔ με θέμα το πολυνομοσχέδιο που αφορά στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και της υπηρεσίας των Σχολικών Φυλάκων και τη θέση σε διαθεσιμότητα των εργαζομένων σ’ αυτές, αλλά και τη διεύρυνση της επιτροπείας των Δήμων μέσω του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ». 

Όπως αποφασίστηκε, οι Δήμοι θα μείνουν κλειστοί 15 με 17 Ιουλίου, ενώ ζητήθηκε και άμεση συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό με θέμα τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα της χώρας. 

Παράλληλα, η πλειοψηφία των παρευρισκομένων Δημάρχων έθεσαν στη διάθεση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις τους, σε περίπτωση μη αποδοχής από την κυβέρνηση των προτάσεών τους. 

Οι αιρετοί αποφάσισαν ακόμη όσο οι δήμοι θα παραμένουν κλειστοί να λειτουργήσουν κανονικά οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι κοινωνικοπρονοιακές δομές, με εξαίρεση την Τρίτη, 16 Ιουλίου, ημέρα γενικής πανελλαδικής απεργίας. 

Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση όλων των αιρετών στο υπουργείο Εσωτερικών, πορεία στη Βουλή και επίδοση του Ψηφίσματος στον Πρόεδρο της Βουλής και τα Πολιτικά Κόμματα. 

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα εξετάσει και θα εκτιμήσει τις επόμενες ενέργειές του. 

Το ψήφισμα 

Η Έκτακτη Συνέλευση των Δημάρχων και των Διοικητικών Συμβουλίων των ΠΕΔ, που συνήλθε στην Αθήνα στις 12 Ιουλίου 2013 και είχε ως θέμα συζήτησης το πολυνομοσχέδιο που αφορά στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και της υπηρεσίας των Σχολικών Φυλάκων και τη θέση σε διαθεσιμότητα των εργαζομένων σ’ αυτές, καθώς και τη διεύρυνση της επιτροπείας των Δήμων μέσω του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», καταλήγει στο ακόλουθο. 

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κίνηση εχθρική και απαξιωτική για το ρόλο, τη σημασία και την προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Η απόφαση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη Συνταγματική επιταγή για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του θεσμού, αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την αποκέντρωση και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας. 

Με την απόφασή της η Κυβέρνηση καταργεί κάθε έννοια κράτους δικαίου και λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της για την κατάργηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών, όπως είναι η Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες καθώς και για τη θέση σε διαθεσιμότητα και απόλυση των εργαζομένων σ’ αυτές διότι: 

Πρώτον, η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Κεντρικό Κράτος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας. 

Δεύτερον, τόσο οι Δημοτικοί Αστυνομικοί όσο και οι Σχολικοί Φύλακες είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, την αντιμετώπιση της καθημερινής παραβατικότητας, την πάταξη του παραεμπορίου, τον έλεγχο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, την προστασία των μαθητών, των σχολικών υποδομών και του εξοπλισμού τους. 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνει ότι είναι σύμφωνη με το μέτρο της κινητικότητας των εργαζομένων από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες με ελλείψεις, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των Σχολικών Φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας. 

Ζητάμε άμεσα ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης, που θα προχωρήσει σε αντικειμενική, αξιόπιστη και σοβαρή αξιολόγηση των Υπουργείων, των φορέων τους και της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και αμέσως μετά να ξεκινήσει σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος για την κινητικότητα των υπαλλήλων και τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση τονίζει ότι είναι σταθερά προσηλωμένη στην εμπέδωση της διαφάνειας και της νομιμότητας στους Δήμους. Αυτό όμως που αρνείται κατηγορηματικά είναι η κατάλυση του Συντάγματος και της Αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Θεωρεί ότι το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», είχε ως προφανή στόχο την επιτροπεία των Δήμων και όχι την πρόθεση παροχής βοήθειας και επίλυσης των προβλημάτων τους. Και με τις υπό ψήφιση διατάξεις δείχνουν ότι η Κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αποφασίσει να υποκαταστήσει τα όργανα διοίκησης των Δήμων και των Δημάρχων, που έχουν λαϊκή νομιμοποίηση με διορισμένους επιτρόπους. 

Θεωρούμε αντισυνταγματικές, γραφειοκρατικές και αναποτελεσματικές τις σχετικές διατάξεις και απαιτούμε την απόσυρσή τους από το πολυνομοσχέδιο.

Μετά τα παραπάνω η Έκτακτη Συνέλευση αποφασίσει τα παρακάτω: 

Την άμεση συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό, για όλα τα παραπάνω θέματα, αλλά και συνολικά για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό σύστημα. 

Τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για διαδημοτική κινητικότητα, που θα παρακάμπτει τις σημερινές χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. 

Αναστολή της λειτουργίας των Δήμων Δευτέρα 15, Τρίτη 16 και Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013. Σε ότι αφορά την καθαριότητα και τις κοινωνικοπρονοιακές δομές να λειτουργήσουν κανονικά, με εξαίρεση την Τρίτη, ημέρα γενικής απεργίας. 

Συγκέντρωση όλων των αιρετών την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου στο Υπουργείο Εσωτερικών, πορεία στη Βουλή και επίδοση του Ψηφίσματος στον Πρόεδρο της Βουλής και τα Πολιτικά Κόμματα. 

Η πλειοψηφία των παρευρισκομένων Δημάρχων έθεσε στη διάθεση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις τους, σε περίπτωση μη αποδοχής από την Κυβέρνηση των παραπάνω προτάσεων του ψηφίσματός μας. 

Αμέσως μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα εξετάσει και θα εκτιμήσει τις επόμενες ενέργειές μας. 

Την ίδια ώρα οι εταίροι… 

Την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης να υποστηρίξει και διμερώς τη διαδικασία προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, επανέλαβε η αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μαριάνε Κοτέ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας.

«Όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας, θα προσπαθήσουμε και διμερώς να υποστηρίξουμε τη διαδικασία προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Κάποια πράγματα και η αφετηρία στην Ελλάδα είναι διαφορετικά» σημείωσε η κ. Κοτέ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν κατά την επίσκεψη του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα θα ανακοινωθεί η σύσταση φορέα, ανάλογου με την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Γερμανίας KfW, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

«Εργαζόμαστε, και το σχέδιο είναι να υπάρξει κάποιας μορφής συνεννόηση» πρόσθεσε η κ. Κοτέ, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ποια μορφή μπορεί να έχει η συνεργασία. «Μπορεί και να υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU)», κατέληξε. 

Στο μεταξύ, «μοναδική παράσταση», χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που έχει ήδη γίνει, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζει ότι περαιτέρω στήριξη για την Ελλάδα θα εξετασθεί, εάν το πρόγραμμα, στο τέλος του 2014, έχει υλοποιηθεί πλήρως. Αναγνωρίζει, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα την επόμενη Πέμπτη, απαντά αρνητικά στην ερώτηση σχετικά με ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών, συνολικά για την Ευρωζώνη. 

«Το κούρεμα χρέους ήταν μια μοναδική παράσταση. Πάνω σε αυτό υπάρχει συναίνεση στην Ευρώπη. Όποιος το κλονίσει αυτό, θα πρέπει να γνωρίζει τι κάνει: κανένας επενδυτής δεν θα αγόραζε πλέον ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα» δηλώνει και υπενθυμίζει ότι «το ισχύον πρόγραμμα βοήθειας τρέχει ως το 2014». 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ερωτώμενος εάν η Γερμανία θα δώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αναφέρει ότι «το συμφωνηθέν πρόγραμμα είναι έτσι, ώστε η Ελλάδα να εξυπηρετήσει τα χρέη της στο τέλος πάλι μόνη της, το αργότερο το 2020» και τονίζει ότι «μέχρι τότε πρέπει η κυβέρνηση στην Αθήνα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της - από αυτό δεν μπορεί κανείς να απαλλάξει τους Έλληνες και ξέρω πόσο σκληρό είναι αυτό για τους ανθρώπους». 

Σημειώνει, δε, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη, τον περασμένο χρόνο, συμφωνήσει να εξετάσουν περαιτέρω στήριξη, εάν το πρόγραμμα, στο τέλος του 2014, έχει υλοποιηθεί πλήρως. 

Σε ερώτηση της Bild αν μπορεί να εγγυηθεί στους Γερμανούς πολίτες ότι και μετά τις εκλογές δεν θα χρειαστεί «να ξεγράψουν γερμανικό χρήμα για την Ελλάδα», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιορίζεται να απαντήσει ως εξής: 
«Εγγυώμαι ότι θα κάνω το παν ώστε το πρόγραμμα να είναι επιτυχές. Οι πρώτες επιτυχίες ήδη φαίνονται. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η χώρα γίνεται πάλι πιο ανταγωνιστική και εξυγιαίνει τα δημοσιονομικά της». 

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν βλέπει
νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ προσθέτει ότι το Βερολίνο στηρίζει, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο, την Ελλάδα. 

Χαρακτηρίζει δε τις μεταρρυθμίσεις δύσκολες, αλλά αναπόφευκτες. 

Σε συνέντευξή της στις εφημερίδες «Maerkische Oderzeitung» και στην «Suedwest Presse», η κ. Μέρκελ ερωτάται εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο «κούρεμα» του χρέους της, για να απαντήσει: «Δεν το βλέπω. Στηρίζουμε την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και με δικές μας, γερμανικές, πρωτοβουλίες και συνοδεύουμε τη δύσκολη διαδικασία ανοικοδόμησης της Ελλάδας». 

Επισημαίνει ακόμα ότι η υπέρβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη, η οποία δημιουργήθηκε λόγω λανθασμένης συμπεριφοράς πολλών χρόνων, είναι μία διαρκούσα διαδικασία βήμα προς βήμα και αναφέρει ότι «έχουμε καλύψει ήδη ένα σημαντικό κομμάτι και έχουμε καταφέρει να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στο ευρώ». 

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «οι χώρες με χαμηλή ανταγωνιστικότητα πρέπει να περάσουν ένα δύσκολο διάστημα με τις αναπόφευκτες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές προσαρμογές» και αναγνωρίζει ότι αυτό συνεπάγεται δυσάρεστες συνέπειες και για τους Γερμανούς εξαγωγείς. 

Ο αυστριακός Τύπος 

Μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα στοίχιζε πολύ περισσότερο από τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, συμπεραίνει στο σημερινό κύριο άρθρο της, με τίτλο «Καλύτερα με την Αθήνα, παρά χωρίς το ευρώ», η αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ», συμπληρώνοντας πως «καλύτερα να παγώσουμε μερικά δισεκατομμύρια του χρέους της Ελλάδας ή ακόμη και να τα διαγράψουμε, παρά να αφήσουμε να εκδηλωθεί και πάλι η κρίση σε όλη της την έκταση». 

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το Βερολίνο δεν θέλει να ακούσει τίποτε για Ελλάδα, Πορτογαλία και Τραπεζική Ένωση, καθώς όλα αυτά σημαίνουν ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι ή οι τράπεζες θα μπορούσαν να χάσουν χρήματα. 
Παρόμοια στάση κρατούν και τα αυστριακά κυβερνητικά κόμματα - Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα - πριν τις δικές τους εκλογές (σσ. στην Αυστρία οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν μία εβδομάδα μετά τις γερμανικές εκλογές, στις 29 Σεπτεμβρίου) καθώς κανείς δεν πιστεύει πλέον πως η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις χρηματαγορές στα τέλη της ερχόμενη χρονιάς. 

Οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να μειώσουν μόνοι τους το υπέρογκο χρέος των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ και καθώς τα δύο τρίτα του όγκου του αφορούν τις χώρες της Ευρωζώνης, είναι εύλογο ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν, με τη Βιέννη, στη χειρότερη περίπτωση, να έχει αξιώσεις 5 δισεκατομμυρίων και το Βερολίνο σχεδόν δεκαπλάσιες, σημειώνεται χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, τα στοιχεία αυτά δεν πρέπει να αφεθούν να αποτελέσουν προπαγάνδα του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, ούτε του κόμματος Ομάδα Στρόναχ (σσ. του νεόκοπου πολιτικού και δισεκατομμυριούχου Αυστρο-Καναδού επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ) που ευχαρίστως φανατίζουν υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με το τέλος του ευρώ ή με άλλες ανοησίες. 

Αντ’ αυτού η αυστριακή κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις. «Και αυτό, διότι είναι καλύτερο να παγώσουμε μερικά εκατομμύρια του χρέους της Ελλάδας, ή ακόμη και να τα διαγράψουμε, παρά να αφήσουμε να εκδηλωθεί και πάλι σε όλη της την έκταση η κρίση», προστίθεται. 

Το μόνο που κρατά τις αγορές αυτή τη στιγμή υπό έλεγχο, είναι η απειλή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι στην ανάγκη θα αγοράσει όλα τα κρατικά ομόλογα, σε περίπτωση εκτίναξης των επιτοκίων, ωστόσο μια κατάρρευση της Ευρωζώνης και η επακόλουθη απώλεια εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους κερδοσκόπους να προκαλέσουν την ΕΚΤ. 

Ο τρόμος της μετάδοσης σε Ισπανία, Ιταλία ή ακόμη και στη Γαλλία θα επέστρεφε και η ΕΚΤ θα αναγκαζόταν να διαθέσει εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ευρώ και αυτό στο τέλος θα κόστιζε πολύ πιο ακριβά στη Γερμανία και στην Αυστρία. Διότι, σύμφωνα με έρευνες, ένα τέλος του ευρώ θα στοίχιζε στην παγκόσμια οικονομία διψήφιο ποσό σε τρισεκατομμύρια. 

Όπως συμπληρώνει ο αρθρογράφος της «Βίρτσαφτσμπλατ», θα πρέπει να υπενθυμιστεί στο Κόμμα των Ελευθέρων πως η πρώην τράπεζά τους Hypo Alpe Adria στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας (σσ. στο οποίο κυβερνούσαν επί πολλά χρόνια και υπήρξε το «προπύργιο» του διαβόητου αρχηγού τους Γιεργκ Χάιντερ) έχει προξενήσει πολύ μεγαλύτερο κόστος, δηλαδή επτά δισεκατομμύρια ευρώ, παρά η Ελλάδα, στη χειρότερη περίπτωση.     www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment