Νέα Τηλεόραση με την παλιά «στοιχειωμένη»
Με άλλη μια μαραθώνια συνεδρίαση που κατέληξε σε άλλη μια ονομαστική ψηφοφορία – αυτή τη φορά για το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ – έληξε η Σύνοδος της Βουλής, καθώς από την προσεχή εβδομάδα ξεκινούν τα θερινά τμήματα.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων, με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου.
Κατά ψήφισαν οι βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, σε σύνολο 260 παρόντων βουλευτών, «ναι» επί του νομοσχεδίου δήλωσαν 155 βουλευτές (με την κ. Φ. Πιπιλή να καταψηφίζει το άρθρο 12 για τον διαμεσολαβητή), «όχι» 104, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε παρών και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης απουσίασε και πάλι από την ψηφοφορία – από την οποία απουσίαζαν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Νωρίτερα, ο βουλευτής Επικρατείας Δ. Σταμάτης ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις «να συμπράξουν όλοι μαζί σε έναν καινούργιο νόμο φορέα».
Απευθυνόμενος ειδικά στη ΔΗΜΑΡ, που δήλωσε πως το νομοθέτημα είναι καλό και θα το ψήφιζε αν είχε αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε:
«Αν αυτό το νομοθέτημα είναι καλό, ελάτε μαζί να το ψηφίσουμε. Το ουσιαστικό πνεύμα της Δημοκρατίας απαιτεί να συμπράξουμε σε ότι ωφελεί τον τόπο. Η πολιτική δεν είναι πείσματα. Είναι πράξη και θάρρος. Εμείς πήραμε το θάρρος να υιοθετήσουμε ένα νομοθέτημα που πριν δύο χρόνια το είχαμε απορρίψει. Το αντίστοιχο θάρρος πρέπει να υπάρχει από όλες τις πλευρές. Αλλιώς θα το απορρίψετε μετά πολλών επαίνων».
Οι εισηγητές
Στόχος του νομοσχεδίου είναι μια νέα δημόσια τηλεόραση που θα είναι αμερόληπτη, αντικειμενική, ελεύθερη και θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια. Με αυτό το νομοσχέδιο βάζουμε τέλος σε ένα φαύλο, ανεξέλεγκτο και ασύδοτο καθεστώς, τόνισε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος.
Παράλληλα υποστήριξε ότι «η κρατική τηλεόραση είχε μετατραπεί από ταγό της δημοκρατίας σε κέντρο ασυδοσίας» ενώ μίλησε για θάρρος της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές για τις οποίες καμία πτέρυγα του κοινοβουλίου μέχρι σήμερα, παρότι αναγνώριζε το πρόβλημα δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να το κάνει.
«Το δικό μας όχι στο νομοσχέδιο είναι απόλυτο. Είναι μια έκθεση ιδεών στην οποία δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.
«Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν μυστικά και ψέματα, αποκρύψεις, ασάφειες, επικαλύψεις», ανέφερε ο κ. Βούτσης ενώ εξέφρασε την έντονη αντίθεση του σε ότι αφορά τη συγκρότηση, τη διάρκεια, τις αρμοδιότητες αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Εποπτικού Συμβουλίου.
Ακόμα μίλησε για διαχρονικό μεγάλο σκάνδαλο πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής σε ότι αφορά το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης.
Ζητήσαμε από την αρχή λύσεις με εν λειτουργία ΕΡΤ χωρίς ανθρωποθυσίες, με ουσιαστική αναβάθμιση και επέκταση του ρόλου της με αποσύνδεση της από την κυβερνητική και κομματική χειραγώγηση. Αυτή την ΕΡΤ θέλουμε εμείς. Είμαστε με την ψυχή μας μαζί με τους εργαζόμενους και το κίνημα αλληλεγγύης», κατέληξε ο κ. Βούτσης.
Υπέρ του νομοσχεδίου το οποίο, όπως είπε, κινείται στα πλαίσια της αξιοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της διαφάνειας, τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος χαρακτηρίζοντας ωστόσο καταδρομικού χαρακτήρα ενέργεια την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του δεν θα την κυρώσει.
Ο κ. Ντόλιος απέδωσε «ειλικρινή διάθεση» στον αρμόδιο υπουργό για βελτίωση όλων των παθογενειών που μέχρι σήμερα χαρακτήριζαν την δημόσια τηλεόραση ενώ έκανε λόγο για μεγάλη καινοτομία σε ότι αφορά το Εποπτικό Συμβούλιο ζητώντας ωστόσο να μειωθεί ο μεταβατικός του χρόνος.
Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς μίλησε για «σκοτεινό νομοσχέδιο που μπερδεύει σκοπίμως σχέσεις και αρμοδιότητες» αλλά και για κατασυκοφάντηση και ύβρεων κατά των εργαζομένων, ενώ αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης για αντικειμενική ενημέρωση.
«Έρχεται ένα νομοσχέδιο με ασφυκτικό κυβερνητικό εναγκαλισμό της Δημόσιας Τηλεόρασης, που θα την οδηγήσει στο πνιγμό της», τόνισε ο κ. Δημαράς
«Αδειανό πουκάμισο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.
Υποστήριξε ακόμα ότι «έχει γλώσσα δικαστηρίου» χαρακτηρίζεται από γενικές αρχές και κατευθύνσεις και δεν ξεκαθαρίζει κρίσιμα στοιχεία που μένουν ανοικτά σε ερμηνείες».
«Το μαύρο στην ΕΡΤ συνιστά οιονεί λογοκρισία. Το κλείσιμο της ΕΡΤ δίνει χώρο στη «σκουπιδοτηλεόραση», επεσήμανε ο κ. Πανούσης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει την μεταρρυθμιστική απόπειρα του νομοσχεδίου του κ. Αλιβιζάτου».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ υπηρετεί τους ιδεολογικούς σκοπούς του συστήματος.
«Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχείρησε σε να εμφανιστεί βασιλικότερη του βασιλέως για σειρά προβλημάτων που έχει η ίδια ευθύνη και τα οποία όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα τα επιδεινώσει», τόνισε ο κ. Γκιόκας.
Ο Αλέξης Τσίπρας
Αντιδημοκρατική και ιδεοληπτική νοοτροπία, που απεικονίζεται στην συνολική της «πολιτική του μαύρου», καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με αιχμή την κατάργηση της ΕΡΤ, απέδωσε δε την απόφαση αυτή αφενός σε λόγους εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, αφετέρου σε «ενόχληση» των κυβερνώντων από την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πρωτοφανή ενέργεια, που καμιά δημοκρατική κυβέρνηση δεν διανοείται να αναλάβει, το κλείσιμο σε μια νύχτα της εκπομπής του σήματος, κατάργησης και φίμωσης της φωνής της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου», με «μια αντισυνταγματική κίνηση, με μια εκτροπή άνευ προηγουμένου».
«Κάνατε κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε οι συνταγματάρχες το '67. Επιλέξατε να ταυτίσετε την πολιτική σας με το μαύρο που επιβάλλατε στις οθόνες της τηλεόρασης», ανέφερε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, αιτιολογώντας πως η κυβέρνηση πήρε εντολή να πετάξει 2.500 εργαζόμενους στο δρόμο. Πρόσθεσε ότι επελέγη η ΕΡΤ επειδή «είστε ιδεοληπτικοί», όπως είπε. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα του φαίνεται ότι διακατέχονται από αισθήματα ρεβανσισμού και απέχθειας απέναντι στον δημόσιο χώρο και σε κάθε τι που μπορεί να παραπέμπει σε ελευθερία λόγου, σε πλουραλισμό, σε διαφορετική άποψη και δημοκρατική λειτουργία».
Επίσης ανέφερε ότι αυτή η επιλογή της ΕΡΤ έγινε γιατί «σας ενοχλούσε, ακόμη κι αυτή η ΕΡΤ, που προσπαθήσατε να ευνουχίσετε, που, με εκφοβισμό και απειλές και τηλεφωνήματα στην παραγωγή, με διώξεις δημοσιογράφων ακόμη κι αυτή που επί ένα χρόνο προσπαθούσατε να στήσετε σαν κακέκτυπο της παλιάς ΥΕΝΕΔ».
«Σας ενοχλούσε όμως η πολιτισμική ηγεμονία των ανοιχτών ιδεών και οριζόντων που εξέπεμπε η ΕΡΤ», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως είπε, συνέδεσε την παρουσία του με την ιστορία της χώρας, αλλά έγινε συνιστώσα της πιο δεξιάς ΝΔ και δεν βρήκε ούτε λέξη να πει.
Δήλωσε δε την έκπληξή του και για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία - όπως είπε χαρακτηριστικά - πήρε μια απόφαση να εγκαταλείψει την κυβέρνηση για την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει την ΕΡΤ και σήμερα δεν μπορεί: «Μήπως μετανιώσατε που φύγατε;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ.
Απευθυνόμενος στον παριστάμενο υφυπουργό Δημόσιας Τηλεόρασης του είπε: «Είναι ένα δωράκι στο σύστημα των πειρατικών, κύριε Καψή. Δεν περίμενα από σας να αναλάβετε αυτή τη θέση. Ήσασταν ένας δημοσιογράφος με μια πλούσια διαδρομή σε ιδιωτικά έντυπα σε διευθυντικές θέσεις, συμφερόντων των ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο στην ιδιωτική τηλεόραση. Και δέχεστε να αναλάβετε αυτό το ρόλο. Είναι σαν να βάζουμε την γάτα να φυλάει τα ποντίκια. Είναι ηθικής τάξεως ζήτημα».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το «όραμα» του κόμματός του για την ΕΡΤ, μιας πλουραλιστικής δημόσιας τηλεόρασης, ανεξάρτητης και αντικειμενικής και χωρίς μηχανισμούς, χωρίς εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
«Το ρολόι θα γυρίσει στις 11 Ιουνίου. Θα επαναλειτουργήσει η πραγματική ραδιοτηλεόραση. Όχι από μονταζιέρες και εγκάθετους», είπε.
Οι απαντήσεις
Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, παρατήρησε πως ο κ. Τσίπρας, με την παρέμβασή του στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Τηλεόραση, επιχείρησε να παρατείνει την αίσθηση της προχθεσινής συζήτησης, σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Μία συζήτηση για την οποία «το επίσημο όργανο του κόμματός σας δεν αφιέρωσε, χθες, ούτε μία αράδα. Όταν δεν μπορέσατε να πείσετε τους συντάκτες του οργάνου σας για τη χθεσινή σας συζήτηση, περιμένετε να πειστεί ο κόσμος ότι ο πραγματικός λόγος της κατάθεσης της πρότασης, ήταν η προστασία εκείνων που περιελάμβανε η αίτησή σας;» ανέφερε ο κ. Σταμάτης.
Στο μεταξύ, η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή «σας γνωρίζω και σας εκτιμώ, δεν περίμενα να αναλάβετε μια τέτοια θέση, εσείς ένας δημοσιογράφος με τέτοια διαδρομή, με διευθυντικές θέσεις σε Μέσα ιδιωτικά, ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο», προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καψή στη Βουλή.
«Έχω πει ότι μπορώ να απαντήσω γι’ αυτά που λέω, γι’ αυτά που κάνω, όχι γι’ αυτά που είμαι. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν ήμουν ούτε άνθρωπος του κομματικού σωλήνα, ούτε δέχθηκα ποτέ να πάω στο δημόσιο, αλλά αναγκάστηκα να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα, ακολούθησα την πορεία που ακολούθησα», είπε ο κ. Καψής και συνέχισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Μιλάτε για θέμα ηθικής τάξεως, αλλά αποτελεί μεγάλη υποκρισία αυτό που λέτε, κύριε πρόεδρε. Έχετε βάλει διευθυντή του Βήματος, αγαπητό μου συνεργάτη και αξιόλογο δημοσιογράφο, πρόεδρο της "Αυγής". Φαντάζομαι όχι για να παραδώσει την "Αυγή" στα συμφέροντα των εκδοτών. Έχετε δίπλα σας έναν εξαίρετο νομικό, με λαμπρή δημοκρατική πορεία και επιστημονική κατάρτιση ο οποίος ήταν νομικός συνεργάτης καναλαρχών, ήταν και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας καναλάρχη και όμως αυτόν, και καλά κάνατε, τον επιλέξατε επικεφαλής των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για να καταπολεμήσει την διαπλοκή. Και δεν υπάρχει εκεί πέρα κανένα πρόβλημα. Και καλά κάνατε. Αλλά ξαφνικά σ' εμένα, επειδή εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα, επειδή 35 χρόνια κολλάω ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως». elzoni.gr
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων, με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου.
Κατά ψήφισαν οι βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, σε σύνολο 260 παρόντων βουλευτών, «ναι» επί του νομοσχεδίου δήλωσαν 155 βουλευτές (με την κ. Φ. Πιπιλή να καταψηφίζει το άρθρο 12 για τον διαμεσολαβητή), «όχι» 104, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε παρών και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης απουσίασε και πάλι από την ψηφοφορία – από την οποία απουσίαζαν και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Νωρίτερα, ο βουλευτής Επικρατείας Δ. Σταμάτης ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις «να συμπράξουν όλοι μαζί σε έναν καινούργιο νόμο φορέα».
Απευθυνόμενος ειδικά στη ΔΗΜΑΡ, που δήλωσε πως το νομοθέτημα είναι καλό και θα το ψήφιζε αν είχε αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε:
«Αν αυτό το νομοθέτημα είναι καλό, ελάτε μαζί να το ψηφίσουμε. Το ουσιαστικό πνεύμα της Δημοκρατίας απαιτεί να συμπράξουμε σε ότι ωφελεί τον τόπο. Η πολιτική δεν είναι πείσματα. Είναι πράξη και θάρρος. Εμείς πήραμε το θάρρος να υιοθετήσουμε ένα νομοθέτημα που πριν δύο χρόνια το είχαμε απορρίψει. Το αντίστοιχο θάρρος πρέπει να υπάρχει από όλες τις πλευρές. Αλλιώς θα το απορρίψετε μετά πολλών επαίνων».
Οι εισηγητές
Στόχος του νομοσχεδίου είναι μια νέα δημόσια τηλεόραση που θα είναι αμερόληπτη, αντικειμενική, ελεύθερη και θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια. Με αυτό το νομοσχέδιο βάζουμε τέλος σε ένα φαύλο, ανεξέλεγκτο και ασύδοτο καθεστώς, τόνισε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος.
Παράλληλα υποστήριξε ότι «η κρατική τηλεόραση είχε μετατραπεί από ταγό της δημοκρατίας σε κέντρο ασυδοσίας» ενώ μίλησε για θάρρος της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές για τις οποίες καμία πτέρυγα του κοινοβουλίου μέχρι σήμερα, παρότι αναγνώριζε το πρόβλημα δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να το κάνει.
«Το δικό μας όχι στο νομοσχέδιο είναι απόλυτο. Είναι μια έκθεση ιδεών στην οποία δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.
«Σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν μυστικά και ψέματα, αποκρύψεις, ασάφειες, επικαλύψεις», ανέφερε ο κ. Βούτσης ενώ εξέφρασε την έντονη αντίθεση του σε ότι αφορά τη συγκρότηση, τη διάρκεια, τις αρμοδιότητες αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Εποπτικού Συμβουλίου.
Ακόμα μίλησε για διαχρονικό μεγάλο σκάνδαλο πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής σε ότι αφορά το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης.
Ζητήσαμε από την αρχή λύσεις με εν λειτουργία ΕΡΤ χωρίς ανθρωποθυσίες, με ουσιαστική αναβάθμιση και επέκταση του ρόλου της με αποσύνδεση της από την κυβερνητική και κομματική χειραγώγηση. Αυτή την ΕΡΤ θέλουμε εμείς. Είμαστε με την ψυχή μας μαζί με τους εργαζόμενους και το κίνημα αλληλεγγύης», κατέληξε ο κ. Βούτσης.
Υπέρ του νομοσχεδίου το οποίο, όπως είπε, κινείται στα πλαίσια της αξιοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της διαφάνειας, τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος χαρακτηρίζοντας ωστόσο καταδρομικού χαρακτήρα ενέργεια την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του δεν θα την κυρώσει.
Ο κ. Ντόλιος απέδωσε «ειλικρινή διάθεση» στον αρμόδιο υπουργό για βελτίωση όλων των παθογενειών που μέχρι σήμερα χαρακτήριζαν την δημόσια τηλεόραση ενώ έκανε λόγο για μεγάλη καινοτομία σε ότι αφορά το Εποπτικό Συμβούλιο ζητώντας ωστόσο να μειωθεί ο μεταβατικός του χρόνος.
Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς μίλησε για «σκοτεινό νομοσχέδιο που μπερδεύει σκοπίμως σχέσεις και αρμοδιότητες» αλλά και για κατασυκοφάντηση και ύβρεων κατά των εργαζομένων, ενώ αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης για αντικειμενική ενημέρωση.
«Έρχεται ένα νομοσχέδιο με ασφυκτικό κυβερνητικό εναγκαλισμό της Δημόσιας Τηλεόρασης, που θα την οδηγήσει στο πνιγμό της», τόνισε ο κ. Δημαράς
«Αδειανό πουκάμισο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.
Υποστήριξε ακόμα ότι «έχει γλώσσα δικαστηρίου» χαρακτηρίζεται από γενικές αρχές και κατευθύνσεις και δεν ξεκαθαρίζει κρίσιμα στοιχεία που μένουν ανοικτά σε ερμηνείες».
«Το μαύρο στην ΕΡΤ συνιστά οιονεί λογοκρισία. Το κλείσιμο της ΕΡΤ δίνει χώρο στη «σκουπιδοτηλεόραση», επεσήμανε ο κ. Πανούσης, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει την μεταρρυθμιστική απόπειρα του νομοσχεδίου του κ. Αλιβιζάτου».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ υπηρετεί τους ιδεολογικούς σκοπούς του συστήματος.
«Με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχείρησε σε να εμφανιστεί βασιλικότερη του βασιλέως για σειρά προβλημάτων που έχει η ίδια ευθύνη και τα οποία όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα τα επιδεινώσει», τόνισε ο κ. Γκιόκας.
Ο Αλέξης Τσίπρας
Αντιδημοκρατική και ιδεοληπτική νοοτροπία, που απεικονίζεται στην συνολική της «πολιτική του μαύρου», καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με αιχμή την κατάργηση της ΕΡΤ, απέδωσε δε την απόφαση αυτή αφενός σε λόγους εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, αφετέρου σε «ενόχληση» των κυβερνώντων από την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πρωτοφανή ενέργεια, που καμιά δημοκρατική κυβέρνηση δεν διανοείται να αναλάβει, το κλείσιμο σε μια νύχτα της εκπομπής του σήματος, κατάργησης και φίμωσης της φωνής της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου», με «μια αντισυνταγματική κίνηση, με μια εκτροπή άνευ προηγουμένου».
«Κάνατε κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε οι συνταγματάρχες το '67. Επιλέξατε να ταυτίσετε την πολιτική σας με το μαύρο που επιβάλλατε στις οθόνες της τηλεόρασης», ανέφερε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, αιτιολογώντας πως η κυβέρνηση πήρε εντολή να πετάξει 2.500 εργαζόμενους στο δρόμο. Πρόσθεσε ότι επελέγη η ΕΡΤ επειδή «είστε ιδεοληπτικοί», όπως είπε. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα του φαίνεται ότι διακατέχονται από αισθήματα ρεβανσισμού και απέχθειας απέναντι στον δημόσιο χώρο και σε κάθε τι που μπορεί να παραπέμπει σε ελευθερία λόγου, σε πλουραλισμό, σε διαφορετική άποψη και δημοκρατική λειτουργία».
Επίσης ανέφερε ότι αυτή η επιλογή της ΕΡΤ έγινε γιατί «σας ενοχλούσε, ακόμη κι αυτή η ΕΡΤ, που προσπαθήσατε να ευνουχίσετε, που, με εκφοβισμό και απειλές και τηλεφωνήματα στην παραγωγή, με διώξεις δημοσιογράφων ακόμη κι αυτή που επί ένα χρόνο προσπαθούσατε να στήσετε σαν κακέκτυπο της παλιάς ΥΕΝΕΔ».
«Σας ενοχλούσε όμως η πολιτισμική ηγεμονία των ανοιχτών ιδεών και οριζόντων που εξέπεμπε η ΕΡΤ», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως είπε, συνέδεσε την παρουσία του με την ιστορία της χώρας, αλλά έγινε συνιστώσα της πιο δεξιάς ΝΔ και δεν βρήκε ούτε λέξη να πει.
Δήλωσε δε την έκπληξή του και για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία - όπως είπε χαρακτηριστικά - πήρε μια απόφαση να εγκαταλείψει την κυβέρνηση για την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει την ΕΡΤ και σήμερα δεν μπορεί: «Μήπως μετανιώσατε που φύγατε;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ.
Απευθυνόμενος στον παριστάμενο υφυπουργό Δημόσιας Τηλεόρασης του είπε: «Είναι ένα δωράκι στο σύστημα των πειρατικών, κύριε Καψή. Δεν περίμενα από σας να αναλάβετε αυτή τη θέση. Ήσασταν ένας δημοσιογράφος με μια πλούσια διαδρομή σε ιδιωτικά έντυπα σε διευθυντικές θέσεις, συμφερόντων των ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο στην ιδιωτική τηλεόραση. Και δέχεστε να αναλάβετε αυτό το ρόλο. Είναι σαν να βάζουμε την γάτα να φυλάει τα ποντίκια. Είναι ηθικής τάξεως ζήτημα».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το «όραμα» του κόμματός του για την ΕΡΤ, μιας πλουραλιστικής δημόσιας τηλεόρασης, ανεξάρτητης και αντικειμενικής και χωρίς μηχανισμούς, χωρίς εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
«Το ρολόι θα γυρίσει στις 11 Ιουνίου. Θα επαναλειτουργήσει η πραγματική ραδιοτηλεόραση. Όχι από μονταζιέρες και εγκάθετους», είπε.
Οι απαντήσεις
Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, παρατήρησε πως ο κ. Τσίπρας, με την παρέμβασή του στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Τηλεόραση, επιχείρησε να παρατείνει την αίσθηση της προχθεσινής συζήτησης, σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Μία συζήτηση για την οποία «το επίσημο όργανο του κόμματός σας δεν αφιέρωσε, χθες, ούτε μία αράδα. Όταν δεν μπορέσατε να πείσετε τους συντάκτες του οργάνου σας για τη χθεσινή σας συζήτηση, περιμένετε να πειστεί ο κόσμος ότι ο πραγματικός λόγος της κατάθεσης της πρότασης, ήταν η προστασία εκείνων που περιελάμβανε η αίτησή σας;» ανέφερε ο κ. Σταμάτης.
Στο μεταξύ, η φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή «σας γνωρίζω και σας εκτιμώ, δεν περίμενα να αναλάβετε μια τέτοια θέση, εσείς ένας δημοσιογράφος με τέτοια διαδρομή, με διευθυντικές θέσεις σε Μέσα ιδιωτικά, ιδιοκτητών που παίζουν κεντρικό ρόλο», προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καψή στη Βουλή.
«Έχω πει ότι μπορώ να απαντήσω γι’ αυτά που λέω, γι’ αυτά που κάνω, όχι γι’ αυτά που είμαι. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν ήμουν ούτε άνθρωπος του κομματικού σωλήνα, ούτε δέχθηκα ποτέ να πάω στο δημόσιο, αλλά αναγκάστηκα να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα, ακολούθησα την πορεία που ακολούθησα», είπε ο κ. Καψής και συνέχισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
«Μιλάτε για θέμα ηθικής τάξεως, αλλά αποτελεί μεγάλη υποκρισία αυτό που λέτε, κύριε πρόεδρε. Έχετε βάλει διευθυντή του Βήματος, αγαπητό μου συνεργάτη και αξιόλογο δημοσιογράφο, πρόεδρο της "Αυγής". Φαντάζομαι όχι για να παραδώσει την "Αυγή" στα συμφέροντα των εκδοτών. Έχετε δίπλα σας έναν εξαίρετο νομικό, με λαμπρή δημοκρατική πορεία και επιστημονική κατάρτιση ο οποίος ήταν νομικός συνεργάτης καναλαρχών, ήταν και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας καναλάρχη και όμως αυτόν, και καλά κάνατε, τον επιλέξατε επικεφαλής των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για να καταπολεμήσει την διαπλοκή. Και δεν υπάρχει εκεί πέρα κανένα πρόβλημα. Και καλά κάνατε. Αλλά ξαφνικά σ' εμένα, επειδή εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα, επειδή 35 χρόνια κολλάω ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχει θέμα ηθικής τάξεως». elzoni.gr
No comments:
Post a Comment