Thursday, July 11, 2013

επικαιροτητα

Ο Αλ. Τσίπρας απέναντι στις συνιστώσες

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Αιμίλιου Περδικάρη
Τρία είναι τα βασικά διακυβεύματα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σηκώνει σήμερα αυλαία.

Το πρώτο είναι η διάλυση των συνιστωσών και η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο, πολυτασικό κόμμα, όπως έχει διακηρύξει ο Αλ. Τσίπρας, στην προσπάθειά του να πείσει και να προσεγγίσει το «μεσαίο» χώρο.

Προς το παρόν, συναντά αντιδράσεις από αρκετές συνιστώσες, όπως η ΔΕΑ, η ΚΕΔΑ, το ΔΗΚΚΙ, η... ΕΔΗΚ (που επανέκαμψε στον πολιτικό χάρτη μέσω του ΣΥΡΙΖΑ!) και οι «Ενεργοί Πολίτες» του Μ. Γλέζου –του οποίου οι αντιδράσεις φαίνεται ότι αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι για τον κ. Τσίπρα και την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.

Μνημόνιο, ευρώ και Ευρώπη
Το δεύτερο είναι η ευρωπαϊκή προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και οι σχέσεις με τους εταίρους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Μνημόνιο και τα δάνεια των εταίρων προς την Ελλάδα.

Η ομιλία Τσίπρα είναι προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ. Θα προηγηθεί το συνέδριο του Συνασπισμού, με τυπικό και μόνο ζήτημα στην ημερήσια διάταξη την αυτοδιάλυσή του, ως «παράδειγμα» για τις υπόλοιπες συνιστώσες.

Η ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι αναφορές του τις τελευταίες ημέρες σε προσωρινή στάση πληρωμών έχουν προκαλέσει ερωτήματα για τη στάση και τη θέση του. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να προσεγγίσει την «Αριστερή Πλατφόρμα» των Π. Λαφαζάνη και Δ. Στρατούλη, η οποία θα κατεβάσει στο συνέδριο τις δικές της θέσεις για παύση πληρωμών, διαγραφή χρέους και έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με ταυτόχρονη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και κατάργηση τόσο του Μνημονίου όσο και των δανειακών συμβάσεων.

Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, σύμφωνα με συνομιλητές του, δεν διαπραγματεύεται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και δεν κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες, παρά μόνον για χρήση του «χαρτιού» της προσωρινής παύσης πληρωμών των τόκων στις συζητήσεις με τους εταίρους για την επαναδιαπραγμάτευση (και όχι κατάργηση) των δανειακών συμβάσεων.

Κυβέρνηση, αλλά με ποιους;
Το τρίτο διακύβευμα του συνεδρίου είναι οι κυβερνητικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα προκρίνουν τη λύση της κυβέρνησης εθνικής ανάγκης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και «συμπαίκτες» όλες τις αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως τοποθέτησης στον παραδοσιακό άξονα αριστερά-δεξιά.

Αντιθέτως, η «Αριστερή Πλατφόρμα» επιμένει στη συνεργασία με δυνάμεις... αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο κ. Τσίπρας δεν αναμένεται να αμφισβητηθεί και θα επανεκλεγεί πρόεδρος –αυτό που θα αμφισβητηθεί είναι ο τρόπος εκλογής, καθώς η «Αριστερή Πλατφόρμα» προτείνει εκλογή από την Κεντρική Επιτροπή και όχι από το συνέδριο, όπως είναι η επικρατούσα άποψη. Στοίχημα, όμως, για τον ίδιο είναι η μάχη των συσχετισμών, η οποία θα κρίνει και την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου είναι να ελέγξει περίπου τα 3/4 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, την ώρα που αντίστοιχος στόχος της «Αριστερής Πλατφόρμας» είναι να ενισχύσει την επιρροή της άνω του 1/3. Για το λόγο αυτό, αλλά και για να κατευνάσει τις αντιδράσεις για την κατάργηση των συνιστωσών, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εγκρίνει την εκλογή των μελών της Κ.Ε. με διαφορετικές και όχι με ενιαία λίστα.


Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Post a Comment