Saturday, July 20, 2013

μεγάλο ενδιαφέρον από αμερικανικά μεσα ενημέρωσης

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕΛιου και Σόιμπλε στο επίκεντρο
20/07/2013

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από αμερικανικά ΜΜΕ στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ενώ πολλές είναι και οι σχετικές αναφορές στην επίσκεψη του Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» τονίζει ότι ο κ. Λιου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στις 21 Ιουλίου, μετά το ταξίδι του στη Μόσχα για την G20, προκειμένου να συζητήσουν την «οικονομική ατζέντα της χώρας και τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», όπως σημειώνεται. 

Σε άλλα σχετικά δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι κατά την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, τονίζεται δε επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου. 

Για την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» αναφέρει ότι «ο Σόιμπλε πετά προς την Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση της Μέρκελ αντιστέκεται στο κούρεμα», υποστηρίζοντας ότι σε μια προσπάθεια να τονώσει την ελληνική οικονομία, ο κ. Σόιμπλε θα προσφέρει 100 εκ. ευρώ σε δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, όπως δήλωσε χθες Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση Σαμαρά έχει πει ότι ο στόχος της είναι οι δανειστές να ελαφρύνουν μέρος του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, καθώς η κα Μέρκελ θέλει να επανεκλεγεί για μια τρίτη θητεία στις 22 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σόιμπλε δεν θα προσφέρει στην Ελλάδα περαιτέρω παραχωρήσεις. 

Για το ίδιο θέμα, η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει ότι «η επίσκεψη Σόιμπλε στην Ελλάδα αναζωπυρώνει τις εντάσεις», προσθέτοντας ότι, καθώς ο Γερμανός Υπουργός ετοιμαζόταν να μεταβεί στην Αθήνα, γερμανικά ΜΜΕ προειδοποιούσαν χθες ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα ξανά, αλλά μερικοί στην Ελλάδα το βλέπουν διαφορετικά. 
Επίσης, σημειώνεται ότι μια ελληνική εφημερίδα έγραψε: «κ. Σόιμπλε, φέρτε πίσω τα κλεμμένα», αναφερόμενη στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. 

Η επίσκεψη οδηγεί σε νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, τονίζεται στο δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας επίσης ότι εν μέσω διαδηλώσεων και απεργιών η Βουλή ψήφισε χθες νόμο, με «ισχνή πλειοψηφία», που επιτρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Κι ενώ η Ελλάδα παλεύει με την «αναποτελεσματική δημόσια διοίκησή» της, οι διεθνείς πιστωτές της αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν το χρέος της χώρας, που φαίνεται να μην είναι βιώσιμο, τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας. Επίσης, επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να προλάβει μια συζήτηση περί κάλυψης χρηματοδοτικού κενού και απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας περί κενού ύψους 10 δισ. τόνισε ότι το κενό είναι πολύ μικρότερο. 

Σις εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρεται και η «Νιου Γιορκ Τάιμς», σημειώνοντας ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε με «οριακή πλειοψηφία» τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνουν ένα «αμφιλεγόμενο σχέδιο» για χιλιάδες απολύσεις και περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα. H ψήφιση του πολυνομοσχεδίου άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση της πρόσθετης χρηματοδότησης από τους διεθνείς δανειστές, οι οποίοι, όμως, εκφράζουν αμφιβολίες για την σταθερότητα του «εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού που θα πρέπει να υλοποιήσει τις περικοπές», υποστηρίζεται στην ανταπόκριση από την Αθήνα. www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment