Η αγωνία και το στοίχημα της κυβέρνησης: Ανάπτυξη και πλεονάσματα
Την αγωνία της κυβέρνησης να επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη, εξέφρασε σε ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Είναι η αγωνία για να βγει το συντομότερο δυνατό η Ελλάδα από το σπιράλ της ύφεσης, να πάει σε πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της έτσι ώστε να διεκδικήσει καλύτερους όρους από δανειστές και αγορές, μόλις το μνημόνιο τελειώσει, τον ερχόμενο Απρίλιο.
Το έχουμε ξαναγράψει κι άλλες φορές. Το στοίχημα της κυβέρνησης Σαμαρά είναι να βγάλουμε τη χρονιά χωρίς απώλειες και ατυχήματα. Όλες οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία ότι θα κλείσει ο προϋπολογισμός με πλεονάσματα. Και εκφράζονται πολλές πλέον εκτιμήσεις ότι μέσα στο 2014 θα βγει η χώρα από το τούνελ. Όχι, δεν θα πλουτίσουν ξαφνικά οι πολίτες, δε θα γυρίσουμε στο 2008 ούτε θα πέσει απότομα η ανεργία. Το βασικό στοίχημα είναι να αλλάξει το κλίμα, να πάψει η Ελλάδα να βουλιάζει, να πιάσει πάτο. Και τότε όλα θα αλλάξουν.
Μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής εξελίσσεται εντός στόχων και ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μακροχρόνια έχει ενισχυθεί. Παράλληλα, επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ολοκληρωθεί και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει διατηρηθεί.
Όσον αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επιστροφών φόρου, ανέφερε ότι έχει επιταχυνθεί σημαντικά. “Ως Υπουργείο είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων με τα ληξιπρόθεσμα” τόνισε.
Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε πως παρόλο που το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, τα ανωτέρω επιτεύγματα έχουν πραγματοποιηθεί με ένα εξαιρετικά υψηλό κοινωνικο-οικονομικό κόστος:
Το 2013 θα είναι το έκτο διαδοχικό έτος ύφεσης, που σωρευτικά από το 2008 θα ανέλθει σε μείωση του πραγματικού προϊόντος κοντά στο 27%.
Η ανεργία έχει ανέλθει στο 27%, και τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα αρνητικά στους νέους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια, το ισοζύγιο μεταξύ των προσλήψεων και απολύσεων, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι θετικό για πρώτη φορά από το 2008.
Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, η ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας είναι υψίστης σημασίας, τόσο για οικονομικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους.
Όσον αφορά την δημοσιονομική εξυγίανση υπενθύμισε ότι μεταξύ 2009 και 2012, το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 9,3% του ΑΕΠ – η μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ από μια οικονομία του ΟΟΣΑ.
Στο μέτωπο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι σε επίπεδο μοναδιαίου κόστους εργασίας, η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά από την είσοδο στην Ευρωζώνη.
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αντανακλάται στην ταχεία μείωση του ελλείμματοςτρεχουσών συναλλαγών, από -14,9% του ΑΕΠ το 2008 σε -3,4% το 2012, ενώ φέτοςπροβλέπουμε να έχουμε μηδενικό έλλειμμα στο ισοζύγιο, σημείωσε. “Η ελληνική οικονομία, πλέον, δεν δημιουργεί νέο εξωτερικό χρέος” υπογράμμισε.
This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink. antinews
No comments:
Post a Comment