Saturday, May 4, 2013

«Grecovery» μετά την «Grexit»Η Άνοιξη έφερε ελπίδες για ανάκαμψη

Στο τέλος του 2013, έκτου συνεχούς έτους ύφεσης, θα φανούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ενώ για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 0,6%. 

Όπως αναφέρεται, ανάκαμψη και ανάπτυξη έρχονται ως αποτέλεσμα της τόνωσης της εμπιστοσύνης και της βελτίωσης της ρευστότητας. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρά την ύφεση, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα βασίζεται κυρίως στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, στην αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν πρόσφατα, καθώς και στα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, συμβάλλουν επίσης η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η επιστροφή των καταθέσεων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ύφεση θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα, φτάνοντας το 2013 στα επίπεδα του 4,2%. 

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, καθώς, όπως αναφέρεται, η ανεργία αυξήθηκε απότομα το 2012, φθάνοντας στο 24,3%. 

Προβλέπει ότι το 2013 θα σημειώσει περαιτέρω αύξηση στο 27% και πως το 2014 αναμένεται να μειωθεί στο 26% καθώς η οικονομία ανακάμπτει. 

Ακόμη, η Κομισιόν παρατηρεί ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους μισθούς έχουν ήδη συμβάλει στην απότομη μείωση του κόστους εργασίας και έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα. 

Οι επενδύσεις εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να έχουν «μειωμένες επιδόσεις», βραχυπρόθεσμα, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. 

Εξάλλου, σύμφωνα με την Επιτροπή, η αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου αναμένεται να φτάσει το 4% του ΑΕΠ το 2013, αλλά η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για μεγάλα προγράμματα αναμένεται να μετριάσουν τους περιορισμούς στη ρευστότητα. 

Τονίζεται εξάλλου ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η συνολική σταθεροποίηση της οικονομίας θέτουν τις προϋποθέσεις για επιστροφή των κεφαλαίων στην Ελλάδα. 

Με αυτά τα δεδομένα η εσωτερική ζήτηση αναμένεται πως θα ανακάμψει και πάλι το 2014 και την ίδια χρονιά ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να φτάσει το 0,6%. 

Στην έκθεση σημειώνεται ότι με βάση τα μέτρα που ελήφθησαν το Νοέμβριο του 2012 αναμένεται πως η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, υπό την προϋπόθεση της αποτελεσματικής εφαρμογής του προϋπολογισμού. 

Το 2014 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, χάρη στην εφαρμογή των μέτρων τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά και χάρη στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. 

Το δημόσιο χρέος αναμένεται μεν να αυξηθεί το 2013, αλλά από το 2014 και μετά προβλέπεται μείωση με επιταχυνόμενους ρυθμούς, χάρη στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στοιχείων και χάρη στην επιστροφή της ανάπτυξης. 

Αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει αργά από την παρατεταμένη ύφεση, που την έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια. 

Σε συνέντευξη τύπου ο Επίτροπος Όλι Ρεν στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε τις προβλέψεις του Μαΐου, δήλωσε: 

«Αναμένουμε η ευρωπαϊκή οικονομία να σταθεροποιηθεί το πρώτο μισό αυτού του έτους. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να είναι θετική στο δεύτερο μισό του έτους και να ανακάμψει τον επόμενο χρόνο το 2014. Το ετήσιο ΑΕΠ φέτος προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 0,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 0,4% στην Ευρωζώνη». 

Σημειώνεται πάντως ότι οι προβλέψεις του Ιανουαρίου ήταν πολύ αισιόδοξες και οι σημερινές προβλέψεις θα κάνουν πιθανότατα μη ρεαλιστικούς τους δημοσιονομικούς στόχους. 

Αισιοδοξία και από τον Economist 

Μετά το «Grexit», δηλαδή την έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη, δημιουργείται ένας καινούργιος όρος το «Grecovery», ο οποίος περιφραστικά θα μπορούσε να μεταφραστεί «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». 

Αυτό αναφέρει το βρετανικό περιοδικό Economist σε μια εκτενή ανάλυση για την Ελλάδα με τίτλο «Τολμώντας να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει». 

Το βρετανικό περιοδικό τονίζει ότι στην Αθήνα άρχισαν να φαίνονται κάποια σημάδια «πολλά υποσχόμενα». 

Μεταξύ αυτών απαριθμεί: Την μείωση των διαδηλώσεων σε σχέση με το παρελθόν. Την αύξηση της κίνησης στον εμπορικό δρόμο της Ερμού. Το άνοιγμα νέων καταστημάτων στο Κολωνάκι. Τη μείωση των σερβιτόρων (κράχτες) που θερμοπαρακαλούν τους περαστικούς να προτιμήσουν τα εστιατόριά τους! 

Υποστηρίζει επίσης ότι σε όλη τη χώρα σε σχέση με πέρυσι έχει βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα. 

Επίσης το περιοδικό παραθέτει μια σειρά από οικονομικά στοιχεία για να στηρίξει την θέση του. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: Η αναμενόμενη φέτος αύξηση του τουρισμού «σε μια κρίσιμη καλοκαιρινή σεζόν» , όπως την χαρακτηρίζει. Η επανεκκίνηση των εργασιών στους αυτοκινητοδρόμους, «η οποία είχε σταματήσει για δύο χρόνια». Η επιστροφή της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Το ξεκίνημα της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους. Η ανάκαμψη των καταθέσεων στις τράπεζες από νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 9% από πέρυσι. 

«Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να έρθει η ανάκαμψη» επισημαίνει ο Economist, επισημαίνοντας  ότι καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης θα παίξουν οι τράπεζες. 

To περιοδικό κρίνει αναγκαία την ανακεφαλαιοποίησή τους καθώς, όπως αναφέρει, μετά το περσινό κούρεμα «είχαν μεγάλες απώλειες αφού είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα». 

Μάλιστα τονίζει ότι «τα 50 δις ευρώ που προβλέπεται από το μνημόνιο» πως θα αποκτήσουν οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης είναι αρκετά ώστε από την μια να τις βοηθήσει να καλύψουν τις ζημιές τους και από την άλλη να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους. 

Σύμφωνα με τον Economist, η αλλαγή στην ελληνική οικονομία μπορεί να έρθει από τις ξένες επενδύσεις. 

«Αλλά η Ελλάδα παραμένει ένα επικίνδυνο μέρος για τους ξένους που θέλουν να κάνουν δουλειές», επισημαίνει. 

Μεταξύ των προβλημάτων που πρέπει να λυθούν είναι το νομικό σύστημα το οποίο συχνά εμποδίζει την πρόοδο των οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως λέει. Επίσης στα αρνητικά καταλογίζεται η γραφειοκρατία και η λειτουργία του δημόσιου τομέα. 

Παρόλα αυτά γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις προόδους που έχουν γίνει και σε αυτούς τους τομείς. Έτσι επισημαίνεται ότι πλέον η διαδικασία των εξαγωγών έχει απλοποιηθεί με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος για να φύγουν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. 

Επίσης έχει μειωθεί ο χρόνος «για να καταχωρηθεί ένα καράβι από τους επτά μήνες που ήταν σε δέκα μέρες». 

Αναφορά γίνεται και στο πρόσφατο νόμο που προβλέπει 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014. 

Παρόλα αυτά ο Economist τονίζει ότι «η δοκιμασία της χώρας δεν έχει τελειώσει». 

Σε αυτό συντελεί η ύφεση που επικρατεί στην ευρωζώνη η οποία από την μια πλήττει τις εξαγωγές αγαθών από την Ελλάδα και από την άλλη κάνει και πιο δύσκολες τις ξένες επενδύσεις για την χώρα. 

Κρίσιμο τεστ σύμφωνα πάντα με τον Economist είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «όχι τόσο για τα έσοδα που θα αποφέρει στην ελληνική οικονομία όσο για το άνοιγμα που θα σηματοδοτήσει» . 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν το βρετανικό περιοδικό ήταν ιδιαίτερα επικριτικό για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για τους χειρισμούς όχι μόνο των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και της Τρόικα. Χαρακτηριστικό, μεταξύ άλλων είναι άρθρο του περιοδικού την Μεγάλη Παρασκευή του 2009. 

Τότε με τον τίτλο «Ομίχλη στο Αιγαίο» (Aegean Fog) μιλούσε για μια διαλυμένη χώρα και προέβλεπε την ύφεση που ακολούθησε. 

Τέσσερα χρόνια μετά, είναι η πρώτη φορά που ο Economist εκφράζεται με θετικά σχόλια για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.    www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment