Thursday, May 23, 2013

Αναφορά στην ενέργεια στα ΣυμπεράσματαΚλείνουν τα μάτια μπροστά στους φορολογικούς παραδείσους

Τα σοβαρά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα χθες η οργάνωση κατά της φτώχειας Oxfam, έριξαν βαριά τη σκιά τους στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς, όπως προκύπτει από έρευνα της οργάνωσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίσουν να συζητούν για την πάταξη της φοροδιαφυγής, περισσότερα από 12 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν συσσωρευτεί στους φορολογικούς παραδείσους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όπως έγινε γνωστό, το κρυμμένο χρήμα ισοδυναμεί με περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πλούτου που βρίσκεται σε οφσόρ και ευθύνεται για την απώλεια άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φόρους που δεν καταβάλλονται σ' όλο τον κόσμο. 

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καμιά απολύτως δικαιολογία για να μην δράσουν όταν βλέπει κανείς την αναλογία του χρήματος αυτού που είναι κρυμμένο κάτω από τη μύτη τους», δήλωσε η Νατάλια Αλόνσο, επικεφαλής του γραφείου της Oxfam στην ΕΕ. 

«Οι περισσότερες κυβερνήσεις υποστηρίζουν πως δεν έχουν άλλη εναλλακτική επιλογή παρά να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες και την αναπτυξιακή βοήθεια, όμως διαπιστώσαμε πως οι εν δυνάμει φόροι που θα έπρεπε να καταβληθούν από κρυμμένα 'ιδιωτικά' χρήματα επαρκούν δύο φορές για να βάλουμε τέλος στην ακραία φτώχεια στον κόσμο», πρόσθεσε η Αλόνσο. 

Η Oxfam κάλεσε τους 27 ηγέτες της ΕΕ να συντάξουν μια μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων και να λάβουν «σαφή αντίμετρα» εναντίον τους. 

Από την πλευρά του, και το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τους ηγέτες να μειώσουν στο μισό ως το 2020 το ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ στο οποίο υπολογίζεται πως ανέρχονται οι φόροι που δεν καταβάλλονται. 

Ωστόσο ένα σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου ζητεί μόνο αυξημένη δράση κατά της απάτης στον ΦΠΑ και του ξεπλύματος χρημάτων, καθώς και για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, την ενίσχυση των κατευθυντήριων οδηγιών για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και να διανέμονται καλύτερα οι πληροφορίες μεταξύ των φορολογικών αρχών, περιλαμβανομένης της υιοθέτησης αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων της ΕΕ "πριν από το τέλος του χρόνου». 

Στο μεταξύ, δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EUObserver επισημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται σε αμυντική θέση μετά την έκθεση της οργάνωσης καταπολέμησης της φτώχειας Oxfam. 

Η ευρωπαϊκή αμηχανία εδράζεται και στο γεγονός ότι η Oxfam, επέκρινε την ΕΕ για «υποκρισία», καθώς με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τουλάχιστον 14 τρις ευρώ είναι κρυμμένα από ιδιώτες σε φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων περίπου 9,5 τρις ευρώ στην Ευρώπη ή σε κράτη που συνδέονται με την Ευρώπη. 

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι το κόστος για τις κυβερνήσεις της ΕΕ ανέρχεται σε 120 δις ευρώ ετησίως σε απώλειες φορολογικών εσόδων. 

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Oxfam ξεχώρισε τη Βρετανία και τις υπεράκτιες κτήσεις της ως το μεγαλύτερο ένοχο, καθώς αντιπροσωπεύει πάνω από 40 δις ευρώ σε απώλειες φορολογικών εσόδων. 

Ο Αντώνης Σαμαράς 

  

Την ανάγκη διευκόλυνσης της πρόσβασης των πιο αδύναμων οικονομικώς νοικοκυριών σε φτηνή ενέργεια, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωση στην οποία προέβη λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το κόστος της ενέργειας επηρεάζει το κόστος των προϊόντων και την ανταγωνιστικότητά τους και ότι γι' αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, όπως και των διευρωπαϊκών δικτύων. Κάτι που όπως επεσήμανε, αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, αφού θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση των ελληνικών νησιών. 

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι για πρώτη φορά περιλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ρητή αναφορά στην εκμετάλλευση και έρευνα των εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι έγινε δεκτή η πρότασή του να υπάρχει στο κείμενο των συμπερασμάτων, ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας «χερσαίες και θαλάσσιες» ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και το θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών-μελών.  www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment