Wednesday, May 15, 2013

Για απεργία και επίδομα γάμουΣουρεαλιστικό σκηνικό: Στην απομόνωση ΣΕΒ και ΟΛΜΕ
Παρά το σουρεαλιστικό κλίμα που επικρατεί στο πεδίο της συνδικαλιστικής δράσης – με την ΑΔΕΔΥ  να κηρύσσει (χθες) 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο, αλλά την ΟΛΜΕ να μην μετέχει, αντιθέτως να αποδοκιμάζει το τριτοβάθμιο σωματείο της και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την μη συμμετοχή του ΣΕΒ στις διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση, αλλά οι εκπρόσωποί του να μην προσέρχονται στο τραπέζι των συνομιλιών – οι λογικές φωνές έχουν αρχίσει να επικρατούν. 

Αυτό προκύπτει από την επιτυχή έκβαση όσον αφορά στην υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μάλιστα διασώζοντας το επίδομα γάμου – τουλάχιστον όσον αφορά την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, της οποίας ο πρόεδρος Βασίλης Κορκίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του, επικρίνοντας ταυτόχρονα τη στάση του ΣΕΒ και υποστηρίζοντας πως ο τελευταίος, αρνούμενος να υπογράψει, «απομονώνεται από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους».

Είχε προηγηθεί μια έντονη διελκυστίνδα, που οδήγησε σε προσωρινή διακοπή της συνάντησης, καθώς ο ΣΕΒ αρνήθηκε να δεσμευθεί γραπτώς για την καταβολή του επιδόματος παραπέμποντας στο σχετικό ψήφισμα της γενικής του συνέλευσης και εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη συμβατική αποτύπωση του επιδόματος, δεδομένου όπως υποστήριξε, ότι τα μέλη του το καταβάλλουν ήδη.

Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο ψήφισμα αναφέρει πως οι επιχειρήσεις - μέλη του ΣΕΒ θα συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου, που προβλέπει η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ, στους εργαζόμενους που το λαμβάνουν και δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος μονομερούς περικοπής του, που παρέχει ο νόμος.
Στο μεταξύ, σε θέατρο παραλόγου εξελίχθηκε η χθεσινή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, που αρνήθηκε να καλύψει την ΟΛΜΕ ως προς την απόφασή της να κηρύξει απεργία αρχής γενομένης από την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η ΟΛΜΕ όχι μόνο δεν έλαβε μέρος στην προκηρυχθείσα επί δικών της αιτημάτων απεργία, αλλά και κατήγγειλε την ΑΔΕΔΥ ότι «αντικειμενικά δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση να περάσει την καταστολή ενάντια στον κλάδο μας».

Μάλιστα, χθες το πρωί μερίδα εκπαιδευτικών παρέστη στο συλλαλητήριο που είχε οργανώσει η ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια και επιτέθηκε φραστικά στον αντιπρόεδρό της Αντώνη Αντωνάκο, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση που τηρείται από το συνδικαλιστικό όργανο.

Παράλληλα, η ΟΛΜΕ καταγγέλλει στη Διεθνή Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (EI), στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (ETUCE) και στις Εθνικές Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών ανά τον κόσμο την απόφαση για «προληπτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών».

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «μια παράνομη, πρωτοφανή και αντισυνταγματική ενέργεια» από την κυβέρνηση με πρόσχημα την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ουσιαστικά, το σουρεαλιστικό σκηνικό που επικρατεί στον χώρο της εργασίας και της δημοσιοϋπαλληλίας, είναι ότι στο τέλος της ημέρας στην… απομόνωση βρέθηκαν ΣΕΒ και ΟΛΜΕ!    elzoni.gr

No comments:

Post a Comment