Friday, May 10, 2013


Τα 20 επαγγέλματα που ανοίγουν με νόμο - εξπρές

Γ. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης εξήγησαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου πώς προγραμματίζει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την απελευθέρωση της αγοράς
Γ. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης εξήγησαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου πώς προγραμματίζει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την απελευθέρωση της αγοράς
Με διαδικασίες-εξπρές το οικονομικό επιτελείο προχωρεί σε πλήρες άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και απελευθέρωση αγορών με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση των τιμών.
Μέχρι τον Ιούλιο θα είναι έτοιμη νέα μελέτη του ΚΕΠΕ και θα ακολουθήσει νομοθετική παρέμβαση για να αρθούν όλοι οι περιορισμοί σε 20 δημοφιλή επαγγέλματα και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, ιατρικά επαγγέλματα, λογιστές, ιδιωτική εκπαίδευση κ.ά.
Στο μέτωπο των αγορών προωθείται μεταξύ των άλλων η μερική απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, η απελευθέρωση των υπεραστικών οδικών μεταφορών (ΚΤΕΛ), η κατάργηση του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου ίδρυσης ΕΠΕ και ο περιορισμός των διαδικασιών έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης παρουσίασαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. «Απελευθερώνουμε αγορές και επαγγέλματα για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, την καταπολέμηση της ανεργίας και την πτώση των τιμών στην αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Μάλιστα επικαλέστηκε μελέτη του ΚΕΠΕ που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα προσδώσει στην οικονομία 0,4% με 2,1% του ΑΕΠ (δηλαδή 800 εκατ. με 4 δισ. ευρώ).
Αναφέρθηκε δε και σε προγενέστερη μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ στο 15% σε βάθος χρόνου από το πλήρες άνοιγμα επαγγελμάτων - αγορών στα πρότυπα των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2011, που έγινε η πρώτη απόπειρα να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, επί συνόλου 343 ήρθησαν οι περιορισμοί σε 247 ή το 72%.
Βέβαια, όπως παραδέχθηκε ο κ. Στουρνάρας, σε ορισμένα επαγγέλματα δεν έχει προχωρήσει το άνοιγμα όπως θα έπρεπε και έφερε ως παράδειγμα τους δικηγόρους.
Νέα μελέτη
Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο ζήτησε από το ΚΕΠΕ να εκπονήσει νέα μελέτη στοχευμένη σε 20 επαγγέλματα με στόχο να εξακριβωθεί ο βαθμός της απελευθέρωσης και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Εξάλλου, το υπ. Οικονομικών έχει ζητήσει απ΄ όλα τα συναρμόδια υπουργεία την κωδικοποίηση εντός εξαμήνου, για όλες τις διατάξεις νόμων, κανονιστικές πράξεις και ερμηνευτικές εγκυκλίους της αρμοδιότητάς τους, που έχουν καταργηθεί σύμφωνα με τον νόμο 3919/11 (πρόκειται για τον πρώτο νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων).
Μέσω αυτής της κωδικοποίησης θα μειωθεί η γραφειοκρατία και θα απλοποιηθούν οι συναλλαγές με τη διοίκηση, αφού ο κάθε ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος που τον ενδιαφέρει. Για την επίσπευση των απαιτούμενων ενεργειών των υπόλοιπων υπουργείων το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο. Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τις νέες διατάξεις μετά την κατάργηση των περιορισμών θα γίνεται από ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου.
Εντός των ημερών το σχέδιο νόμου
Προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές
Στην κορυφή των μεταρρυθμίσεων για το άνοιγμα των αγορών βρίσκεται η απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, όπως τόνισε χθες ο Κ. Χατζηδάκης. Ο υπ. Ανάπτυξης απαρίθμησε οκτώ πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση.
1. Τις επόμενες μέρες το υπουργείο Ανάπτυξης καταθέτει το νομοσχέδιο για τον αγορανομικό κώδικα, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις που επιτρέπουν την προαιρετική λειτουργία των μικρών καταστημάτων κάτω των 250 τ.μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου αλλά και των μεγαλύτερων για επτά. Επίσης διευρύνονται οι εκπτωτικές περίοδοι καθιερώνοντας δύο δεκαήμερα προσφορών και δύο εκπτωτικές σεζόν. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι πλην της πρώτης αλλαγής (μικρά καταστήματα) στις άλλες δύο υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Είπε ότι θα καταθέσει το σχέδιο στην κυβέρνηση και εκεί θα συζητηθούν οι όποιες αλλαγές χρειαστούν.
2. Το προσεχές χρονικό διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης στέλνει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των υπεραστικών οδικών μεταφορών (ΚΤΕΛ). Θα δημιουργηθούν τρεις κατηγορίες γραμμών υπεραστικών συγκοινωνιών. Η πρώτη θα ανατίθεται με διαγωνισμό σε αποκλειστικό πάροχο του έργου, η δεύτερη θα είναι ελεύθερης επιλογής και η τρίτη θα αφορά στις λεγόμενες άγονες γραμμές, οι οποίες και θα επιδοτούνται.
3. Με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης καταργείται το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για ίδρυση Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης. Σήμερα είναι στα 2.500 ευρώ.
4. Με τροπολογία του ΥΠΕΚΑ απλοποιούνται οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών. Η υποβολή θα μπορεί να γίνει με ηλεκτρονικά μέσα.
5. Η Αστυνομία δεν θα θεωρεί την οικοδομική άδεια, απλώς θα ενημερώνεται γι' αυτήν.
6. Με τροπολογία, ο μηχανικός αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για τον έλεγχο της μελέτης πυροπροστασίας των καταστημάτων και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν θα έχει αυτήν την αρμοδιότητα.
7. Στο τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμες νομοθετικές ρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης αποθηκών και κέντρων logistics.
8. Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ έχουν εντοπιστεί πιθανά σημεία παρέμβασης για την άρση εμποδίων σε κλάδους της οικονομίας. Αυτά είναι 131 στον τουρισμό, 200 στο λιανικό εμπόριο, 39 στα οικοδομικά υλικά και 96 στην επεξεργασία τροφίμων.
Κώστας Τσαχάκης – Χρήστος Κολώνας    HMERHSIA

No comments:

Post a Comment