Friday, May 24, 2013

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ

Καλοκαίρι με Καβάφη

Την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση και των 80 χρόνων από τον θάνατο του Κ.Π.Καβάφη τιμά το «Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών» (Ε.Π.Κε.Δ.) με διεθνές καλλιτεχνικό συμπόσιο και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στους Δελφούς, από 4 έως 31 Ιουλίου.

Ο Κώστας Τζαβάρας και η πρόεδρος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
Ο Κώστας Τζαβάρας και η πρόεδρος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
Πρόκειται για την τελευταία χρονιά που το Ε.Π.Κε.Δ. λειτουργεί κατ΄ αυτή τη μορφή, αφού συγχωνεύεται με το «Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού», ούτως ώστε να προκύψει «κάτι πιο ευρύχωρο από θεσμικής πλευράς», όπως εξήγησε, χθες, κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.
Το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου θα καταστεί δυνατή η συγχώνευση (η πρώτη συγχώνευση πολιτιστικών φορέων) θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ η πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, πρόεδρος έως σήμερα του Ε.Π.Κε.Δ., θα είναι πλέον και πρόεδρος του «Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού». Ο υπουργός ανέφερε ότι στο πρόσωπο της Ελένης Αρβελέρ το υπουργείο βλέπει έναν «πολύτιμο συνεργάτη» και τόνισε ότι «η δουλειά που προσφέρει είναι αυτό που χρόνια τώρα προσδοκά όλη η Ελλάδα, για την αξιοποίηση και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού».
«Την πίστη τη συνιστά όχι ο νους αλλά η καρδιά». Αυτός ο «μυστικός» Καβάφης αποτελεί το εννοιολογικό και αισθητικό θέμα της ταινίας «Ο Βυζαντινός Καβάφης» του Π. Κυπαρίσση, που θα παρουσιαστεί στους Δελφούς. Ακολουθεί η μουσική παράσταση «Γιατί τα σπάσαμε τ' αγάλματά των», από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου με τη Φωτεινή Δάρρα. Στην έκθεση με τίτλο «Κ.Π. Καβάφης. Ασπρα λουλούδια ως ταίριαζαν πολύ» συμμετέχουν είκοσι δύο Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ενώ θα εκτεθούν και οκτώ χαρακτικά του Ντέιβιντ Χόκνι με θέμα τον Καβάφη, καθώς και αρχειακό υλικό. «Ο Θεατρικός Καβάφης», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Πιερή, η μουσική παράσταση με μελοποιημένη ποίηση του Κ.Π. Καβάφη στην καταλανική γλώσσα με τον Καταλανό τροβαδούρο Josep Tero και η βραδιά «Καβάφης και Μουσική: Τραγούδια και Στοχασμοί» ολοκληρώνουν τις εκδηλώσεις του Ιουλίου. Στο Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «Κ.Π. Καβάφης, Ελληνικός και Οικουμενικός», συμμετέχει πλειάδα μελετητών του Καβάφη.
Παράλληλα το Ε.Π.Κε.Δ. οργανώνει στην Αθήνα πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Με μουσικές εξαίσιες με φωνές - 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π.Καβάφη», που περιλαμβάνει μουσικές συναυλίες και παραστάσεις (performances), εικαστική έκθεση, έκθεση ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού, video art, επιστημονική ημερίδα και καλλιτεχνικές δράσεις με νέους δημιουργούς (βραδιές ποίησης, αφηγηματικά δρώμενα, μουσικές παραστάσεις). Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε έξι διαφορετικούς χώρους (στο Μουσείο της Ακρόπολης, στον Εθνικό Κήπο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη, στο Θέατρο ΑΤΤΙΣ και στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), από τις 19 Ιουνίου έως τις 15 Δεκεμβρίου.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η εικαστική έκθεση με θέμα «Ζωγραφίζοντας - Κωνσταντίνος Καβάφης, 40 σύγχρονοι Ελληνες Δημιουργοί», το τριήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Κ.Π.Καβάφης@ μέρες του 2013», η συναυλία του Σωκράτη Σινόπουλου «Επέστρεφε-Μουσικές διαδρομές στα βήματα του Καβάφη», η συναυλία του μουσικού συνόλου «L΄ Arpeggiata» με τίτλο «Mediterraneo/Μεσόγειος, μουσικές από τη θάλασσα του πρωιού» και η έκθεση με θέμα την εκδοτική δραστηριότητα στην Αλεξάνδρεια στα χρόνια του Καβάφη.
ΕΣΠΑ
Η χρηματοδότηση όλων των εκδηλώσεων προέρχεται από κονδύλι του ΕΣΠΑ, εκτός από αυτές του Ιουνίου, οι οποίες στηρίζονται από χορηγούς (τον προϋπολογισμό του Ε.Π.Κε.Δ. επιβαρύνουν μόνο τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου).
Αντιγόνη Καράλη       ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment