Thursday, May 30, 2013

Μεγάλος ασθενής το ΚράτοςΚίνδυνοι και αβεβαιότητες παρά τα σημάδια ανάκαμψης
Για έβδομη κατά σειρά χρονιά θα παραμείνει σε ύφεση η ελληνική οικονομία και το 2014, όπως προκύπτει τόσο από την έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), όσο και από την Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος. 

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 4,8% εφέτος και κατά 1,2% το επόμενο έτος, ενώ όπως επισημαίνεται στην εξαμηνιαία έκθεση του διεθνούς οργανισμού για την πορεία των οικονομιών των κρατών μελών του, τάσεις ανάκαμψης της οικονομίας θα παρατηρηθούν στη διάρκεια του 2014, κυρίως χάρις στις βελτιούμενες εξαγωγές. 

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εκτίμηση του Οργανισμού ότι θα υπάρξουν επιπλοκές στη δυνατότητα της Αθήνας να επιστρέψει στις αγορές, καθώς η βαθύτερη ύφεση μπορεί να αναγκάσει την ευρωζώνη και το ΔΝΤ σε έκτακτο δανεισμό. 

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ βλέπει έλλειμμα 4,1% το 2013 και μείωσή του στο 3,5% το 2014, ενώ για την ανεργία αναμένεται περαιτέρω αύξηση στο 28,4% το 2014 από 27,8% το 2013. 

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι δυσμενέστερες από εκείνες της Κομισιόν, που βλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2014. 

Ύφεση, με μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) που θα αγγίξει εφέτος το 4,6% και σταθεροποίηση της ανεργίας στο 28% προβλέπει μεταξύ άλλων και η Ετήσια Έκθεση για τη Νομισματική πολιτική, αν και αναφέρεται στην εκτίμηση ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης τοποθετώντας χρονικά την ανάκαμψή της το 2014, και την αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 2015. 

Όπως ο ΟΟΣΑ, έτσι και η Τράπεζα της Ελλάδας, υπογραμμίζουν πως οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες δεν έχουν εκλείψει, παρά τα πρώτα θετικά σημάδια. 

Ο μεγάλος ασθενής παραμένει το Κράτος, που αδυνατεί να εφαρμόσει πλήρως ή εφαρμόζει πλημμελώς ήδη ψηφισμένα μέτρα, με αποτέλεσμα να απαιτείται ταχύτερη δράση, κυρίως προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανεργίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.    ELZONI.GR

No comments:

Post a Comment