Sunday, January 20, 2013

POLITIKI


Πολιτική

Εκλογικό θρίλερ στην Κάτω Σαξονία

Μακρά προμηνύεται η εκλογική νύχτα στην Κάτω Σαξονία, καθώς όλα δείχνουν ότι ελάχιστες ψήφοι χωρίζουν κεντροδεξιά και κεντροαριστερά. Ο νικητής θα κριθεί στο νήμα και αυτό ακούει στο όνομα "πλεονασματικές έδρες".
Παρά τις απώλειες έξι ποσοστιαίων μονάδων οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ αναδεικνύονται πρώτο κόμμα, διασφαλίζοντας, σύμφωνα με τα προγνωστικά που δίνει το ZDF, 36,4% (2008:42,5%) των ψήφων. Οι φιλελεύθεροι σύμμαχοι τους (FDP) διασφαλίζουν με 9,7% την εκπροσώπησή τους στην τοπική βουλή, βελτιώνοντας κατά τι την εκλογική τους επίδοση του 2008.
Εκτός κοινοβουλίου Αριστερά και Πειρατές
Προηγούνται οι Χριστιανοδημοκράτες του Ντέιβιντ ΜακάλιστερΠροηγούνται οι Χριστιανοδημοκράτες του Ντέιβιντ Μακάλιστερ
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με 32,5%, παρά την αύξηση του ποσοστού τους (2008: 30,3) δεν κατάφεραν να αναδειχθούν πρώτη πολιτική δύναμη στην Κάτω Σαξονία. Οι Πράσινοι (Die Grünen) με 13,7% σημείωσαν θεαματική αύξηση του ποσοστού τους (2008: 8%), ενώ εκτός κοινοβουλίου μένουν η Αριστερά (Die Linke) με 3,3% και το Κόμμα των Πειρατών (Piraten) με 1,8%.
Τα προγνωστικά δεν δίνουν ακόμη σαφή εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος και όλα παραπέμπουν σε μια μακρά εκλογική νύχτα, καθώς τα δύο στρατόπεδα CDU-FDP και SPD-Πράσινοι κινούνται γύρω στο 46% και στις 72-73 έδρες.
Το σύστημα των πλεονασματκών εδρών ευνοεί την CDU
Οι Πράσινοι πανηγυρίζουν τη θεαματικη βελτίωση των ποσοστών τουςΟι Πράσινοι πανηγυρίζουν τη θεαματικη βελτίωση των ποσοστών τους
Οι δημοσκοπήσεις διακρίνουν, ωστόσο, σχετικό προβάδισμα της κεντροδεξιάς, καθώς οι λεγόμενες "πλεονασματικές έδρες" που προβλέπει το γερμανικό εκλογικό σύστημα ευνοούν τους Χριστιανοδημοκράτες. Πρόκειται για τις βουλευτικές έδρες που προκύπτουν από την αναντιστοιχία του κομματικού ποσοστού και του αριθμού των μονοεδρικών που κερδίζει ένα κόμμα. Εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί χριστιανοδημοκράτες ψηφοφόροι έδωσαν τη "δεύτερη ψήφο" τους στο FDP για να εκπροσωπηθεί στη βουλή ως κυβερνητικός εταίρος της CDU, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψουν πολλές "πλεονασματικές έδρες" υπέρ των Χριστιανοδημοκρατών.
Στην τοπική βουλή της Κάτω Σαξονίας εκπροσωπούνται πλέον μόνο τα 4 παραδοσιακά κόμματα της Γερμανίας: CDU, SPD, Πράσινοι και FDP. H εκλογική συμμετοχή ήταν με 60,5% κατά 3 περίπου ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από το 2008.
Ενισχύεται ο Ρέσλερ. Τροχοπέδη για τo SPD o Στάινμπρουκ
O υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν ΒάιλO υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Βάιλ με τον Πέερ Στάινμπρουκ
Η εκλογική επιτυχία των Φιλελευθέρων στην Κάτω Σαξονία αυξάνει τις πιθανότητες του Φίλιπ Ρέσλερ να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος. Ήδη υψηλόβαθμα στελέχη του FDP, όπως ο γενικός γραμματέας Πάτρικ Ντέρινγκ χαρακτήρισαν την αύξηση του ποσοστού του κόμματος ¨νίκη του Ρέσλερ".
H εμφάνιση του Πέερ Στάινμπρουκ, ως υποψηφίου καγκελαρίου του SPD, αποδυνάμωσε τους Σοσιαλδημοκράτες της Κάτω Σαξονίας, τους οποίους οι δημοσκοπήσεις ήθελαν φαβορί μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες. Ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της καγκελαρίου Μέρκελ, με τις άστοχες δηλώσεις του και τις υπέρογκες αμοιβές που λάμβανε για τις ομιλίες του, θεωρείται πλέον τροχοπέδη για τα σοσιαλδημοκρατικά σχέδια επιστροφής στην εξουσία.
Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης                                     dw de

No comments:

Post a Comment